Συνεργασία BUSINESSNEWS.GR και ACTION24

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεργασία BUSINESSNEWS.GR και ACTION24

Παρουσίαση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην εκπομπή Evening Report με θέμα

«Οι προσδοκίες της αγοράς την επομένη των εκλογών»

 

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015. Tα ζητήματα που απασχολούν την αγορά όπως η ρευστότητα, το φορολογικό πλαίσιο, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, απασχόλησαν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική εκπομπή “Evening Report” του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στο Action24, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το BusinessNews.gr της DIRECTION BUSINESS NETWORK και τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Αθανάσιου Παπανδρόπουλου.

Αction24 και BusinessNews.gr σχεδίασαν από κοινού μια ειδική εκπομπή με θέμα τις «προσδοκίες της αγοράς την επόμενη ημέρα των εκλογών». H εκπομπή προβλήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 21:30, ενώ στο πλαίσιό της εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της αγοράς παρουσίασαν τις θέσεις τους και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστος Σταϊκούρας (Νέα Δημοκρατία), τοποθετήθηκαν σχετικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Νικόλαος Κογιουμτσής, B’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL).

Οι απόψεις των φορέων

Αξίζει να σημειωθεί πως κοινός τόπος των φορέων της αγοράς ήταν πως από τις επικείμενες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση τετραετίας, που θα μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην αγορά και τη χώρα. Επίσης, υπογράμμισαν πως θα πρέπει να στηριχθεί σημαντικά η πραγματική οικονομία.

Ο κ. Μ. Μασουράκης του ΣΕΒ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της χώρας για επενδύσεις και σημείωσε πως υπάρχει η σχετική δυνατότητα, εάν βεβαίως οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές πειστούν πως το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί. «Μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση θα είναι ένα σινιάλο για τους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο κ. Π. Θεοδωρόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, τονίζοντας τη δυσκολία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν λάθη στον τρόπο σχεδιασμού για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα, καθώς και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στην ανάπτυξη της Έρευνας & Καινοτομίας, όπως και στη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νικόλαος Κογιουμτσής της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, τονίζοντας πως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για τα προβλήματα αυτά. Αναφέρθηκε στην έλλειψη ρευστότητας λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στον λάθος σχεδιασμό, όπως είπε, όσον αφορά το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο κ. Αντώνης Μακρής του ΣΕΛΠΕ, χαρακτήρισε αδιέξοδη την επιλογή της διαρκούς επιβολής νέων φόρων και τόνισε πως το κράτος θα πρέπει αφενός να ανακαλύψει τρόπους και μηχανισμούς για επιτυχημένη συλλογή των φόρων, αφετέρου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον θελκτικό για την προσέλκυση των επενδύσεων. Σημείωσε, μάλιστα, πως η διεθνής συγκυρία μπορεί να ευνοήσει ως προς αυτό την Ελλάδα, η οποία πέρα από διαμετακομιστικός κόμβος μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρα παραγωγής. Ακόμη ανέφερε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν αλλαγές που θα έχουν εφαρμογή σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου.

Τέλος, ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος της EEL, αναφέρθηκε στη σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την ελληνική οικονομία, καθώς και στις προσπάθειες της EEL για την ανάδειξη και στήριξη του κλάδου. Όπως είπε, όμως, ο κλάδος αν και προσφέρει το 10,8% του ελληνικού ΑΕΠ, δεν έχει τύχει της στήριξης και αρωγής του κράτους.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών

Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές, εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει, προχωρώντας στα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, αλλά και στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Σημείωσε, όμως, πως δεν γίνεται να υπάρχουν «κλειστές αγορές χωρίς κανόνες», όπως ανέφερε πως γίνεται αυτή τη στιγμή όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε πραγματικές και ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «ξεπούλημα» κρατικής περιουσίας. Ως προς αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των διαγωνισμών, τόσο για την έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όσο και για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επίσης, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως η απελθούσα κυβέρνηση έδωσε μια σκληρή μάχη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης κατορθώνοντας να κερδίσει πράγματα και, επίσης, να αλλάξει τη στάση κάποιων χωρών της Ευρώπης

Από τη μεριά του, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία στην οποία είχε μπει η ελληνική οικονομία την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και περιέγραψε με μελανά χρώματα το 7μηνο του 2015, στο οποίο τόνισε πως υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε πολλά επίπεδα. Ανέφερε πως το ζητούμενο για τη χώρα είναι η πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η προσέλκυση επενδύσεων και τόνισε πως για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, χρειάζονται έξι στοιχεία: πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, βιωσιμότητα χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές, άμεση ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την

Direction Business Network: Λίνα Δέδε, e-mail: dede@direction.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 210 7712400.