Ο γνωστός σεφ εγκαινιάζει μια νέα σειρά συνεντεύξεων στο Business News Magazine για την ηγεσία εκτός των «αυστηρών» ορίων του γραφείου και της αίθουσας συνεδριάσεων. Εξηγεί πώς συνδυάζει τους διάφορους ρόλους στη ζωή του, μιλάει για τις απαιτήσεις των εστιατορίων και τονίζει πως ένας ηγέτης πρέπει να έχει γνώσεις, εμπειρίες και -πάνω απ’ όλα- πολύ μεγάλη πείρα. Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου businessunusual Έκτορας Mποτρίνι Ένας CEOστην κουζίνα Με επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες στην Αθήνα, το Ντουμπάι, τηΜύκονο, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και την Κω, ο ΈκτοραςΜποτρίνι συνδυάζει δύο ρόλους σε έναν: είναι ο σεφ και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που έχει την κύρια ευθύνη λειτουργίας των εστιατορίων του. Εκείνος που «κρύβεται» πίσω από την οργάνωση και τη διευθέτηση λειτουργικών ζητημάτων, την επιλογή του προσωπικού, την ποιότητα και την ποσότητα των πρώτων υλών. Με λίγα λόγια, είναι ο manager ο οποίος κατορθώνει να πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα συντονίζοντας την ομάδα του. Ο ΈκτοραςΜποτρίνι, απαντώντας σε ερώτηση του Business News Magazine, αν ο σεφ είναι και «ο CEOτης κουζίνας», διευκρινίζει ότι «ο σεφ είναι λίγο παρεξηγημένη λέξη. Είναι ο γαλλικός όρος που θα πει αρχηγός. Αν το δούμε από αυτή την πλευρά, ναι, ο σεφ είναι ο αρχηγός της κουζίνας». Ωστόσο, προσθέτει ότι «το θέμα είναι τι θέλει να κάνει ο καθένας. Αν θέλει να είναι ένας μάγειρας που κάνει πρωταθλητισμό ή απλά αν θέλει να είναι ένας μάγειρας χωρίς εξέλιξη». Οπολυβραβευμένος Ιταλοκερκυραίος σεφ, ο οποίος έχει αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και η επιτυχία έρχεται η μία μετά την άλλη όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, φαίνεται ότι πλέον έχει εξοικειωθεί σημαντικά με τις ευθύνες και τις απαιτήσεις του «ρόλου» της ιδιοκτησίας. «Είναι εύκολο να είσαι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και σεφ. Θεωρώ ότι έχεις το 100% του ελέγχου του εστιατορίου σου, το πονάς περισσότερο και δεν είσαι σαν τους υπόλοιπους μάγειρες, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικά όργανα σε ένα μαγαζί. Είσαι η ψυχή του εστιατορίου. Είσαι αυτός που δίνει τη φιλοσοφία. Είσαι αυτός που έχει όνειρα. Είσαι αυτός που σκέφτεται ότι αν πάει κάτι άσχημα, δεν μπορείς να απολύσεις τον εαυτό σου», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Φυσικά, υπάρχουν και στιγμές κατά τις οποίες οι δύο αυτοί ρόλοι έρχονται σε αντίθεσημεταξύ τους. Ο διάσημος σεφ εξηγεί ότι «πολλές φορές, όταν είσαι σεφ-ιδιοκτήτης, δεν είσαι τόσο αυστηρός με τον πελάτη ή τα κοστολόγιά σου. Θες να κάνεις το καλύτερο. Και πολλές φορές το καλύτερο ξεφεύγει από το κομμάτι του κοστολογίου». Ο Έκτορας Μποτρίνι, όπως άλλωστε έχουμε διαπιστώσει και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, είναι αυστηρός με τους συνεργάτες του στην κουζίνα. Αλήθεια, με ποια κριτήρια τους επιλέγει; «Τους βλέπω σαν οικογένειά μου τις περισσότερες φορές. Είμαι πολύ αυστηρός. Θέλω μαζί μου ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά, που έχουν όραμα. Θέλω να είναι εργατικοί, δημιουργικοί και να έχουν πραγματικά ζήλο και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν». Δίπλα στον ΈκτοραΜποτρίνι οι συνεργάτες του αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, τα οποία είναι χρήσιμα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία τους. Όμως, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας και της αρμονικής συνεργασίας μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; «Μία ομάδα θα πρέπει να έχει έναν καλό ηγέτη και πολύ καλούς υπεύθυνους πόστου. Ένας ηγέτης πρέπει να έχει γνώσεις, εμπειρίες και, πάνω απ’ όλα, πολύ μεγάλη πείρα», σημειώνει ο Έκτορας Μποτρίνι. Σαφέστατα, ένας άνθρωπος όπως ο Έκτορας Μποτρίνι, με τόσο μεγάλα και επιτυχημένα επιχειρηματικά «ανοίγματα», μόνο παράδειγμα προς μίμηση θα μπορούσε να αποτελεί. Φυσικά, οι συμβουλές του είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες και ουσιαστικές. Σε ερώτηση του Business News Magazine για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα το υφιστάμενο περιβάλλον για να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους στην επιτυχία, απαντά ότι «το κίνητρο είναι να σκεφτούν πώς θέλουν να είναι μετά από 5 χρόνια και ποιοι είναι οι στόχοι τους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φτιάξουν δυναμικές ομάδες και να μην ξεχνάνε ποτέ ότι η γνώση είναι από κάτω μας. Εγώ μαθαίνω πάρα πολλά από τους βοηθούς μου. Η γνώση δεν τελειώνει ποτέ. Ειδικά στη δική μας δουλειά». Για τον Έκτορα Μποτρίνι η μαγειρική είναι… οικογενειακή υπόθεση. Το «μικρόβιο» έσπειρε στην οικογένεια η γιαγιά του και αργότερα ακολούθησε ο πατέρας του και έπειτα ο ίδιος. «Είμαστε τρεις γενιές εστιατόρων και μαγείρων», όπως λέει ο ίδιος, ο οποίος αποφορτίζεται από την πίεση της δουλειάς και των υποχρεώσεών του όταν πηγαίνει στην Κέρκυρα. Τα πρώτα του βήματα στην ελληνική τηλεόραση τα έκανε με τον «Εφιάλτη στην κουζίνα» πριν από περίπου 7 χρόνια. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Η τελευταία του συνεργασία είναι το «Hell’ s Kitchen» στον ΑΝΤ1. Όσο για τα νέα επιχειρηματικά του βήματα, αποκαλύπτει ότι «ανοίξαμε τα IKOS στην Κέρκυρα στον όμιλο του κ. Ανδρεάδη. Πρόκειται για δύο εστιατόρια, ένα ιταλικό και ένα κερκυραϊκό. Επίσης, έχουμε κάνει μία καινούργια συνεργασία με το Sani Dunes στη Χαλκιδική (εστιατόριο Fresco), με τα IKOS Olivia και IKOS Okeania και ετοιμαζόμαστε για το IKOS Kos». Υπενθυμίζεται ότι ο Έκτορας Μποτρίνι είναι ιδιοκτήτης του «Botrini’s» στο Χαλάνδρι και του «Etrusco» στην Κέρκυρα. 10 ΜΑΪΟΣ 2018 «Είναι εύκολο να είσαι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και σεφ. Θεωρώότι έχεις το 100% του ελέγχου του εστιατορίου σου. Είσαι ηψυχή του εστιατορίου. Είσαι αυτός που δίνει τηφιλοσοφία. Είσαι αυτός που έχει όνειρα»
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=