Business News Magazine #4

businessunusual «The things I like, my guests have to like them too» (τα πράγματα που μου αρέσουν πρέπει να αρέσουν και στους φιλοξενούμενούς μου). Με αυτήν τηφράση ο Charles Schumann ξεκινάει τη βιογραφία του, δίνοντας την εντύπωση ενός ανθρώπου αυστηρού και απότομου στη συμπεριφορά του. Ωστόσο, όταν τον γνωρίσει κανείς, διαπιστώνει ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα χαρακτηριστικά μιας συνολικής εικόνας, η οποία διέπεται από επαγγελματισμό, γνώσεις, αμέτρητες εμπειρίες, μεγάλη πείρα και ενθουσιασμό για τη ζωή, ενώ στην προσωπική επαφή με τον κόσμο εκφράζεται με αμεσότητα, ειλικρίνεια και μοναδική ευγένεια. Ο 77χρονος θρύλος των μπαρ αναμφισβήτητα είναι ηγετική φυσιογνωμία. Το Business NewsMagazine τον συνάντησε στο «Clumsies», στην Αθήνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του με αφορμή την ιδιωτική προβολή της ταινίας «Bar talks by Schumann», η οποία αποτελεί ένα ενδιαφέρον «ταξίδι» στην κουλτούρα του bartending ανά τον κόσμο, των cocktails αλλά και την έννοια της φιλοξενίας, που αποτελεί βασικό στοιχείο ενός επιτυχημένου μπαρ, σύμφωνα με τον ίδιο. Η αξία της ομάδας Ο Schumann έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο χώρο του bartending. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για παλαιούς και νέους bartenders, ενώ με την αποδεδειγμένη πολυετή πείρα του πίσω από την μπάρα αποπνέει το σεβασμό σε κάθε γωνιά της γης και ειδικά στις πρωτεύουσες του αλκοόλ, όπου με τη συμβολή του άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία κορυφαίων μπαρ. Ο Charles Schumann είναι ένα απτό παράδειγμα χαρισματικού ηγέτη. Παραμένει πιστός στις αρχές του, κυνηγάει την απλότητα, προτιμά τα κλασικά cocktails, το καλό service και την υψηλή ποιότητα. Όμως, περισσότερο από οτιδήποτε του αρέσει η ειλικρίνεια και η ευθύτητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο μπαρ του στο Μόναχο, το οποίο συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα στον κόσμο, έχει συγκροτήσει μια ενωμένη ομάδα, πολλά από τα μέλη της οποίας συνεργάζονται μαζί του για περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο ίδιος μπορεί να κάθεται στον κήπο του «Schumann’s bar» φορώντας μια ποδιά πάνω από το κοστούμι του και να καθαρίζει πατάτες. Είναι ο bartender ο CEO ενός μπαρ; «Είναι πολλά περισσότερα. Ένας bartender φροντίζει για τα πάντα μέσα στο μπαρ. Είτε πρόκειται για ένα μικρό ή μεγαλύτερο μπαρ, ο bartender είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Είναι ο πιο υπεύθυνος άνθρωπος», επισημαίνει στο Business News Magazine. Ο ίδιος προσθέτει ότι «ένας bartender πρέπει να έχει τα προσόντα να ηγηθεί της ομάδας του. Ακόμα και αν όλα τα μέλη είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Εξάλλου, η διαφορετικότητα είναι όπως το αλάτι στο φαγητό». Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, έχει απολαύσει πολλές διακρίσεις και σαφέστατα έχει ζήσει μοναδικές στιγμές. Ηαυθεντική του εμφάνιση και τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του προσώπου του στάθηκαν αφορμή για να τον επιλέξει ως μοντέλο του o οίκος Hugo Boss. Άλλωστε, το στυλ του ξεχωρίζει. Ψηλός, με γκρίζα μαλλιά τα οποία φτάνουν στο ύψος του λαιμού του, επιλέγει πάντα κομψά κοστούμια με λευκό πουκάμισο και παπούτσια με κορδόνια χωρίς κάλτσες. Αν και θα μπορούσε πλέον να επιλέξει μια πιο ήρεμη καθημερινότητα, εκείνος παραμένει στις επάλξεις, αποτελώντας την ψυχή του μπαρ του. «Δεν μπορώ να είμαι πλέον συνέχεια πίσω από την μπάρα, αλλά πρέπει να έχω την προσοχή μου παντού: στην κουζίνα, στα τραπέζια… παντού», μας εξηγεί, ενώ σε άλλη ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι να συνδυάσει κανείς το ρόλο του ιδιοκτήτη και του bartender, επισημαίνει ότι «όταν υπάρχει χαρισματική ομάδα, τότε όλα είναι εύκολα. Ένα αξιόλογο μπαρ χρειάζεται πάντα μια καλή ομάδα. Δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα μόνος σου, πρέπει να το ξέρεις αυτό εξ αρχής». ΟSchumann, ο οποίος συνδυάζει την εμφάνιση ενόςώριμου άνδρα και τον ενθουσιασμό ενός μικρού αγοριού, εστιάζει στα χαρακτηριστικά της ομάδας, λέγοντας ότι τα άτομα που την αποτελούν πρέπει να διαθέτουν δημιουργική σκέψη και διάθεση για εξέλιξη. Όταν έρχεται η κουβέντα στα δύο best sellers βιβλία του, το American Bar: The Artistry of Mixing Drinks και το Tropical Bar Book: Drinks and Stories, σημειώνει ότι «αποφάσισα να ξεκινήσω τη συγγραφή των βιβλίων μου γιατί στα χρόνια μου ήταν δύσκολο να βρει κανείς μία βίβλο για τα μπαρ. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν ένα μπαρ. Είναι γεγονός ότι τα βιβλία μου είχαν επίδραση σε πολύ κόσμο». Αναφορικά με τη χώρα μας, υπογράμμισε ότι διαπίστωσε πολύ υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στα μπαρ. Όσο για τις χώρες που υστερούν σε αυτό τον τομέα, δεν θέλησε να αναφερθεί, διευκρινίζοντας ότι «θέλω να κοιτάζω πάντα την κορυφή». Κλείνοντας τη συζήτηση, επανέρχεται στα προσόντα ενός καλού bartender, δίνοντας παράλληλα τις πολύτιμες συμβουλές του. «Να αγαπάει τη δουλειά του, να είναι φιλόξενος, σεμνός, ταπεινός και μετριόφρων», καταλήγει. Charles Schumann Hγεσία πίσω από την μπάρα Ο Charles Schumann είναι ένας θρύλος των μπαρ, που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο χώρο του bartending. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Business News Magazine για όλα όσα χαρακτηρίζουν τη μακρά πορεία του. Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου «Ένας bartender πρέπει να έχει τα προσόντα να ηγηθεί της ομάδας του. Ακόμα και αν όλα τα μέλη είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Εξάλλου, η διαφορετικότητα είναι όπως το αλάτι στοφαγητό» 12 ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=