Το ΥπΑΑΤ είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια από την οποία ωφελημένοι θα βγουν πρωτίστως οι Έλληνες παραγωγοί. Ο κλάδος της αγροδιατροφής είναι ένας καθοριστικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, που έδειξε τη δυναμική του ακόμα και στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Είναι ένας κλάδος ο οποίος είναι ανερχόμενος και χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καθώς κατέχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 και το 2021 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πετύχαμε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης περίπου του μισού δισεκατομμυρίου ετησίως, γεγονός ενδεικτικό των τάσεων του κλάδου. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης και σημαντικό παράγοντα της παραγωγικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η ακαθάριστη αξία παραγωγής του κλάδου ανέρχεται σε 15,6 δισ. ευρώ, συμμετέχει στο ΑΕΠ με προστιθέμενη αξία 5,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 3,3% επί του ΑΕΠ) και απασχολεί συνολικά 128.290άτομα (ποσοστό 2,7%), εκ των οποίων 112.730 είναι μισθωτοί. (Στοιχεία Eurostat 2020) Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος όρος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) του κλάδου ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία αποτελεί το 2,2% της ΑΠΑ στην Ε.Ε. Σύμφωνα δε με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη χώρα μας για κάθε 100 ευρώ που προσθέτει ο πρωτογενής τομέας στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών προσθέτει επί πλέον 78 ευρώ. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι 111 ευρώ, γεγονός που δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν για τη χώρα μας. Μπορεί να διερχόμαστε μια περίοδο ανατροπών και τη μια κρίση να τη διαδέχεται η άλλη (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή κρίση και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία), αλλά τα τρόφιμα αποτελούν και θα αποτελούν πάντα ένα στοιχείο που ταυτίζεται με την επιβίωση, την ποιότητα ζωής αλλά και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Το στοιχείο αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμεως χώρα. Ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο ό,τι είναι ελληνικό ταυτίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με την ποιότητα και την εκλεΓιώργος Γεωργαντάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τα ελληνικά τρόφιμα ως παράγοντας στην εθνική ταυτότητα και στην οικονομική ανάπτυξη κτή γεύση. Πρόκειται για κάτι που το έχουν κατακτήσει μόνοι τους οι παραγωγοί μας, δυστυχώς, με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια από το κράτος. Ως υπεύθυνη πολιτεία οφείλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο. Οφείλουμε να συνδέσουμε άμεσα την ελληνική διατροφή, τα προϊόντα της ελληνικής γης με την ιστορία μας, την παράδοσήμας και τον πολιτισμό μας και να ενισχύσουμε το εθνικό brand των ελληνικών τροφίμων και ποτών. Το εθνικό brand της διατροφής πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: uεξαγωγές uεπενδύσεις uτουρισμό. Κάθε πυλώνα πρέπει να τον υποστηρίξουμε με ανεξάρτητες δράσεις. Και γνωρίζουμε καλά ότι αυτό το οικοδόμημα μπορούν να το στηρίξουν μόνο προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί, μόνο προϊόντα με ταυτότητα. Όπλο του ΥπΑΑΤ σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα, καθώς η διαδικασία ελέγχων σε αυτήν την περίπτωση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Οι έλεγχοι από όλους τους εποπτευόμενους φορείς μας στην αγορά πρέπει να ενταθούν περαιτέρω, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Μόνο με διαρκείς ελέγχους θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη χρήση παραπλανητικών ετικετών που παραπέμπουν στη χώρα μας. Όπως κινούνται σήμερα τα πράγματα στην αγορά, η κατασταλτική παρέμΗβιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης και σημαντικό παράγοντα της παραγωγικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας 26 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022 άρθρο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=