Business News Magazine #23

Η μετεξέλιξη του συνεργατισμού σε οριζόντιες οργανώσεις παραγωγών ομοειδών προϊόντων με επιχειρηματική μορφή είναι εθνικό και κοινοτικό ζητούμενο, για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης του τομέα. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιάτο-from the farm to the fork», που επιτάσσει τη βράχυνση της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι σε όφελος των παραγωγών, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Σήμερα, το περιθώριο κέρδους του γεωργού-παραγωγού είναι από το 1/3 έως το μισό του ΦΠΑ, περιθώριο οριακά - σχεδόν μη βιώσιμο. υγκεκριμένα, στα φρούτα και λαχανικά από την τελική τιμή του ραφιού ή του πάγκου της λαϊκής ή του πάγκου του μανάβη, στον γεωργό επιστρέφει μόνο το 27%, ενώ το κόστος παραγωγής είναι σε ιστορικά υψηλά (22%). Έτσι λοιπόν το έσοδο διαμορφώνεται στο 5% της τελικής τιμής, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του γεωργού, αλλά και το επίπεδο ζωής του. Λίγο καλύτερα είναι τα οικονομικά του ελαιολάδου με 9%από την τιμή ραφιού, που ενισχύεται όμως από τις επιδοτήσεις (+5%). Για τους κτηνοτρόφους η σημερινή κατάσταση επιφέρει μόνο ζημιές, λόγωεκτίναξης των τιμών και της έλλειψης επάρκειας των ζωοτροφών. Η επίδραση των συλλογικοτήτων στη μείωση του μοναδιαίου κόστους είναι καταλυτική όσον αφορά τη βιωσιμότητα των γεωργών, όπως αποτυπώνεται στη βελτίωση των δεικτών των φρουτολαχανικών κατά 4,5 φορές, στο ελαιόλαδο με διπλασιασμό, στη δε κτηνοτροφία κατά 4 φορές, καθιστώντας την οριακά βιώσιμη. Τα κίνητρα που θέσπισε η πολιτεία για την ανάπτυξη των συλλογικοτήτων είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν εφαρμοστεί ο νόμος για τη μισή φορολογία στα προϊόντα που παραδίδονται από τους γεωργούς και διακινούνται μέσω των οργανώσεών τους, η επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου, η επιπλέον μοριοδότηση των επενδύσεών τους και πολλά άλλα μικρά, αλλά στο σύνολο σημαντικά. Πολύ σοβαρό επιχείρημα για τη σταθεροποίηση και ακολούθως την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα είναι η επιλεξιμότητα των οργανώσεων και συνακόλουθα των γεωργών που τις αποτελούν, στις ευνοϊκές διατάξεις των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Στα ποσά που το ΤΑΑ θέλει να συνεισφέρει, προβλέπεται μέσωμόχλευσης να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ, με επιδότηση σε επιστροφή χρημάτων στο 45-55%, με αιχμή τα παρακάτω προγράμματα: u Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, τυριά, κρέατα, κονσέρβες, φρούτα, ελιές, οίνος κ.ά.) με ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων. u Αναδιάρθρωση καλλιεργειών μόνο για συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών. Μέσω του προγράμματος επαναφυτεύσεων βελτιώνεται η παραγωγικότητα και η αξία των δενδρωδών καλλιεργειών, ο πρωτογενής τομέας και η θέση των γεωργών στην αλυσίδα αξίας προάγονται, ενώ αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. u Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα, τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης για αγρότες και συλλογικά σχήματα για την προμήθεια τρακτέρ, αρδευτικών, θερμοκηπίων, αποθηκών, φωτοβολταϊκών Στέλιος Δρυς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, foodstandard Τεράστιο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και άλλου σημαντικού εξοπλισμού, με στόχευση την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και διευκολύνοντας την είσοδό τους σε νέες αγορές. u Πράσινος Αγροτουρισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στις αγορές μέσω της τοποθέτησή τους σε σημεία προσέλκυσης επισκεπτών - τουριστών και την ανάπτυξη δράσεων βιωματικού αγροτουρισμού, μέσα από ειδικά μνημόνια συνεργασίας. u Γενετική Βελτίωση με βελτιωμένες φυλές ζώων. Προαγωγή της ευζωίας με εφαρμογή παραγωγικών συστημάτων. Οπροϋπολογισμός ΤΑΑ είναι 2,4 δισ. ευρώ: 30 ΙΟΥΛΙΟΣ 2022 businessfocus

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=