Business News Magazine #39

Για τη Μαίρη Χατζάκου, την πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, η πορεία της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της είναι συνυφασμένη με την πορεία ολόκληρης της ζωής της. Αυτές οι αλληλένδετες διαδρομές, γεμάτες δουλειά, αγάπη, προδοσίες, εμπόδια αλλά και πολλές επιτυχίες, μαζί με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καλούν τους αναγνώστες να τις ακολουθήσουν στο βιβλίο της «Δουλειά, πίστη, ανθεκτικότητα». Το βιβλίο της ζωής της Μαίρης Χατζάκου και, ταυτόχρονα, της πορείας της ΜΕΒΓΑΛ, είναι μια κατάθεση ψυχής που ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μέσα από νοσταλγικές περιγραφές μιας άλλης, διαφορετικής Ελλάδας, τότε που στις γειτονιές οι άνθρωποι γνωρίζονταν μεταξύ τους, τα σπίτια ήταν σχεδόν όλα μονοκατοικίες με κήπους γεμάτους δέντρα και λουλούδια και οι μπουγάδες απλώνονταν στις αυλές, δημιουργώντας τις τέλειες παιδικές κρυψώνες στο κρυφτό. Κάπου εκεί αρχίζουμε να μαθαίνουμε για τη μικρή Μαίρη, την οικογένεια και τους φίλους της. Κάπου εκεί γνωρίζουμε περισσότερα και για τον άνθρωπο που οραματίστηκε και ξεκίνησε τη ΜΕΒΓΑΛ, τον Κωνσταντίνο Χατζάκο, ο οποίος προερχόταν «από οικογένεια γαλατάδων», όπως ο πατέρας του, που ήρθε πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη το 1920 από το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης και μοίραζε γάλα στα σπίτια, στις περιοχές γύρω από τον Βαρδάρη. Ο Κώστας Χατζάκος, ο οποίος σπούδασε στην τεχνική σχολή «Ευκλείδης», σε νυκτερινά τμήματα, εργαζόταν τα πρωινά ως εφαρμοστής σε μηχανουργείο και αργότερα ως τορναδόρος στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Μετά τον πόλεμο, διαισθανόμενος την ανάπτυξη της οικονομίας, ξεκίνησε τα επιχειρηματικά του σχέδια επιστρέφοντας στην παραδοσιακή δουλειά της οικογένειας, αυτήν του «γαλατά». Οι αρχές του 1950 τον βρίσκουν, με φορτηγάκι πλέον, να μαζεύει γάλα και να το επεξεργάζεται στα Κουφάλια, σ’ έναν μικρό ενοικιαζόμενο χώρο. Αυτό ήταν το πρώτο τυροκομείο. Παρήγε κίτρινα τυριά κι αργότερα φέτα. Το 1967, η εταιρεία μεταφέρει την παραγωγή της στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της έξω από το χωριό των Κουφαλίων, όπου συνεχίζει τη δραστηριότητά της μέχρι σήμερα, παράγοντας την πλούσια γκάμα των προϊόντων της, που πλέον περιλαμβάνουν γάλατα, γιαούρτια και τυροκομικά. Μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ ήρθε το 1998, όταν ο Κωνσταντίνος Χατζάκος αποχώρησε από τη διοίκησή της λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προηγηθεί και η αποχώρηση του μετόχου μειοψηφίας και ξαδέρφου του, Χρήστου Χατζηθεοδώρου. Η αποχώρηση αυτή σηματοδότησε την αρχή μιας μακράς περιόδου αβεβαιότητας για την εταιρεία. Η ΜΕΒΓΑΛ βρέθηκε σε μια δίνη από ενδοεταιρικούς πολέμους, στρατηγικές αστοχίες και δικαστικές διαμάχες, με πολλές πολυεθνικές να ενδιαφέρονται για την εξαγορά της. Μία ακόμα κρίσιμη περίοδος για την εταιρεία ήταν η δεκαετία 2006-2016, όταν οι οικονομικές δυσκολίες και ο αυξανόμενος δανεισμός την οδήγησαν σε μια σοβαρή κατάσταση κρίσης. Τα προβλήματα ρευστότητας, οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι αυξανόμενες ζημιές από χρόνο σε χρόνο, αποτέλεσαν τον καθημερινό εφιάλτη για τους υπεύθυνους της. Παρά τις συνεχείς αποτυχίες, η ΜΕΒΓΑΛ συνέχισε να βρίσκεται στο προσκήνιο χάρη στις προσπάθειες της οικογένειας Χατζάκου και των στελεχών της. ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου: Κατάθεση ψυχής Η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν η Μαίρη Χατζάκου επέστρεψε στο τιμόνι της εταιρείας και μαζί με την οικογένειά της ανέλαβαν εκ νέου τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ. Η απόφαση αυτή έμελλε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ιστορία επιστροφής της εταιρείας. Μέσα από μια σειρά στρατηγικών κινήσεων και συνεργασιών, όπως η αναδιάρθρωση του δανεισμού και η απόκτηση του 43% της ΔΕΛΤΑ, η ΜΕΒΓΑΛ άρχισε να ανακάμπτει. Η πορεία της εταιρείας από το 2016 και μετά είναι εντυπωσιακή. Με σταθερές επενδύσεις και στρατηγικές επιλογές, η ΜΕΒΓΑΛ κατάφερε να επιστρέψει σε κερδοφορία και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος. Από το 2016, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν από 109,5 εκατ. ευρώ σε 195,6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA εκτοξεύθηκε από 9 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε νέες γραμμές παραγωγής και σε προϊόντα με υψηλή ζήτηση, όπως το γιαούρτι και η φέτα. Μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου μαθαίνουμε για όλη την προσωπική πορεία της Μαίρης Χατζάκου, αλλά και την ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ, την άνοδο, τα προβλήματα, τη διαπλοκή, την «εξολόθρευση», αλλά και τη «χείρα βοηθείας», τη μεγάλη απόφαση και τελικά το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, όλα με λεπτομερείς -βαθιά ειλικρινείς- περιγραφές που, όπως εύστοχα σημειώνει η συγγραφέας, μας προσκαλούν «να βρούμε μαζί το δρόμο της δημιουργίας για τη δουλειά μας, της πίστης σε αυτήν και της καταξίωσης που γεννά η εργασία μέσω της ανθεκτικότητας που δείχνουμε στην πορεία μας». businessfocus 54 #39 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=