CSR Review #69

16 CSR Review ΘΕΜΑ CSR Review ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ανακύκλωση 1ο Σενάριο - η συνέχεια της ιστορίας που συμβαίνει συχνά και πρέπει να την αλλά- ξουμε… Τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια (τηγανέ - λαια) που μένουν μετά το τηγάνισμα στο σπίτι μας συνήθως πετιούνται είτε στην αποχέτευση είτε τα βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι και κα - ταλήγουν στα σκουπίδια. Οι επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον είναι σημαντικές (κάποιοι από εμάς μπορεί και να μην τις φαντάζονται): α. Αν καταλήξουν σε κάποιο ΧΥΤΑ -ή ακόμη χειρότερα σε κάποια χωματερή- μιλάμε για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, υπο - βάθμιση του υπεδάφους και επιβάρυνση γενικότερα του περι - βάλλοντος (και με το πλαστικό δοχείο!). β. Αν καταλήξουν σε «βιολογικό καθαρισμό» μέσα από το σύ - στημα αποχέτευσης, δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία καθαρισμού, αφού τα χρησιμοποιημένα έλαια εμποδίζουν τα βακτήρια να δράσουν και να καθαρίσουν. γ. Αν πετάμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στην αποχέτευση στο σπίτι μας, παράγεται κακοσμία από το δίκτυο της αποχέτευ - σης και μέρα με τη μέρα συσσωρεύονται λίπη (στο δίκτυο), που φράζουν τις αποχετεύσεις, με επίπτωση να επιβαρυνόμαστε ένα σοβαρό κόστος καθαρισμού. 2ο Σενάριο: η συνέχεια της ιστορίας όπως θέλουμε να εξελιχτεί από σήμερα και στο μέλλον… Αποφασίσαμε να ανακυκλώσουμε το λάδι από το τηγάνισμα. Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο ότι το κοντινό μας σούπερ μάρκετ δέχεται χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια (τηγανέλαια) και σύντομα βρεθήκαμε εκεί και παραδώσαμε το μπουκάλι μας. Πέρα του ότι γλυτώσαμε τις αναφερόμενες παραπάνω επιπτώ - σεις στο περιβάλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το «τηγανέλαιο» να μετατραπεί σε βιοντίζελ, ένα από τα καθαρότερα καύσιμα που ωφελεί όλη την κοινωνία και είναι η ελκυστικότερη και ίσως αποδοτικότερη λύση ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου ελαίου. Εναλλακτικές λύσεις της ανακύκλωσης των χρησιμοποιούμε - νων ελαίων είναι στην παραγωγή κεριών, σαπουνιού και άλλων καθαριστικών αλλά και λιπαντικών ελαίων. Είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη απορρόφηση της ανακύκλωσης των χρησιμοποιούμενων ελαίων προορίζεται για τη δημιουργία βιοντίζελ, ένα καύσιμο με προτερήματα που δεν έχει το κλασσικό ορυκτό «ντίζελ». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βιοντίζελ… • μπορεί να βιοδιασπαστεί και είναι φιλικό προς το περιβάλλον • έχει ως αποτέλεσμα τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερ - μοκηπίου μεταξύ βιοκαυσίμων, • επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των εκπομπών CO 2 σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα (μείωση αερίων του θερμοκη - πίου από 84 έως 88% σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ) • ωφελεί την οικονομία της χώρας μας, αφού η χρήση του υπο - καθιστά το κλασικό ορυκτό ντίζελ. Τι γίνεται όμως με την ανακύκλωση των χρησιμοποιούμενων μα - γειρικών ελαίων στην πραγματικότητα; Το χρησιμοποιημένο μα - γειρικό λάδι (used cooking oil - UCO) είναι βρώσιμα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τροφίμων και φαγητού και όταν δεν είναι κατάλληλα πλέον για το σκοπό αυτό, απορρίπτο - νται. Οι κύριες πηγές χρησιμοποιούμενου μαγειρικού λαδιού είναι τα εστιατόρια, τα καταστήματα εστίασης, τα ξενοδοχεία, οι υπη - ρεσίες catering ( HORECA ) και τα νοικοκυριά. Οι αναφερόμενες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο παραγωγό χρη - σιμοποιούμενων μαγειρικών ελαίων. Οι καταναλωτές, τα νοικο - κυριά παράγουν και αυτοί με τη σειρά τους ένα σημαντικό κομμάτι τηγανέλαιων που σε πολλές χώρες, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ποσοτικά. Η συλλογή των τηγανέλαιων από τον κλάδο HORECA τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας έχει αυξητικούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο. Υπήρξε μια μεγάλη παρένθεση με την πανδημία Covid-19 λόγω του κλεισίματος της εστίασης και των υπολοίπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που παράγουν τον μεγάλο όγκο από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν υψηλά νούμερα στην αποκομιδή και επεξεργασία των τηγανέλαιων από τις επιχειρημα - τικές δραστηριότητες. Το θετικό με τις επιχειρηματικές δραστηριό - τητες είναι ότι παράγουν μεγάλο όγκο χρησιμοποιημένων ελαίων και αναζητούν τρόπους αποκομιδής τους. Συνήθως, λαμβάνουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη με την προσφορά προϊόντων κα - θαρισμού από τις επιχειρήσεις που συλλέγουν, ανακυκλώνουν και επεξεργάζονται το τηγανέλαιο. Το κενό στη διαδικασία συλλογής και αποκομιδής των χρησιμο - Μόλις έχουμε απολαύσει αφράτες κα - λοτηγανισμένες πατάτες με ζουμερά μο - σχομυριστά κεφτεδάκια - συνταγή της γιαγιάς. Εκπληκτικό γεύμα! Τώρα όμως πρέπει να μαζέψουμε το τραπέζι και την κουζίνα. Το λάδι που τηγανίσαμε τις πατατούλες και τα κεφτεδάκια τι το κά - νουμε; Μάλλον βρήκαμε μια λύση: για αρχή θα το βάλουμε σε ένα άδειο πλα - στικό μπουκάλι… Και μετά; Τι γίνεται με τα «τηγανέλαια»; Γράφει ο ΠΡΟΚΌΠΗΣ ΘΕOΔΩΡΊΔΗΣ*

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=