CSRREVIEW #68

CSR Review 47 του 2022 και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων. Στη συνέχεια, η Dr. Clara Cicatiello, συντονίστρια του έργου Η2020 Lowinfood, επίκουρη καθηγήτρια Agricultural Economics, στο University of Tuscia - Department for Innovation in Biological, Agro-Food and Forest Systems (DIBAF), με έδρα το Viterbo στην Ιταλία, πήρε το λόγο και έθεσε το ερώτημα στο οποίο στοχεύει να απαντήσει το ερευ - νητικό πρόγραμμα Η2020 Lowinfood: «Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη αυτή την ακαδημαϊκή γνώση για να μειώσουμε πραγματικά τη σπατάλη τροφίμων;» Τόνισε ότι η φιλοδοξία του έργου είναι να φέρει σε επαφή τους καινο - τόμους και τους δρώντες στη σπατάλη τροφίμων, με σκοπό να επέλθει συμφωνία για το πώς η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Περιέγραψε την ιδέα του έργου, παρουσίασε τους συνεργάτες (27 από 12 χώρες), καθώς και το σύνολο των καινοτομιών που έχουν στη διάθεσή τους και έκλεισε με τα ζητήματα σχετικά με την Covid-19 τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν. Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager του ΑΒ Βα - σιλόπουλος . Η κ. Μαχαίρα παρουσίασε τη δέσμευση της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2030 και επισήμανε τη σπουδαι - ότητα της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, μίλησε για τη συμμετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος στην πρωτοβουλία «10x20x30», του παγκόσμιου Ινστιτού - του Πόρων, η οποία συγκεντρώνει 10 παγκόσμιες εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων που η καθεμιά θα συνεργαστεί με τους 20 σημαντικότερους προμηθευτές της με σκοπό να μειώσουν κατά το ήμισυ τα ποσοστά απώλειας και σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030. Για να κλείσει, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία (LoveFood) και που συνεχίζει να αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων και την οργάνωση «Μπορούμε». Συνεχίζοντας το International Workshop, το λόγο πήρε ο Dr. Christian Reynolds, Senior Lecturer στο Centre for Food Policy του University of London στο Η.Β., και μίλησε για τις προοπτικές της σπατάλης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίοδο της κρίσης Covid-19 αλλά και στο μέλλον. Πα - ρουσίασε μερικά σημαντικά στοιχεία για τη σπατάλη τρο - φίμων από τις αναφορές του WRAP για τις επιχειρήσεις, την εστίαση, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα νοικοκυριά. Υπέδειξε ότι η κρίση Covid-19 αποτέλεσε σημείο αλλαγής, καθώς οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δοκί - μασαν καινούργια πράγματα. Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε μια άμεση αύξηση της σπατάλης τροφίμων στην αλυσίδα προσφοράς τροφίμων, αλλά μείωση της σπατάλης τροφί - μων των νοικοκυριών κατά την πανδημία Covid-19. Κα - τέληξε ότι καθώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, η σπατάλη τροφίμων αυξάνεται αργά και πάλι και ότι βασική πρόκληση είναι να την διατηρήσουμε στα καινούργια χα - μηλά επίπεδα. Το International Workshop έκλεισε με τον Dr. Andres Silva, επίκουρο καθηγητή στο School of Business and Economics του Universidad Central de Chile με έδρα τη Χιλή, ο οποίος μίλησε για τα θέματα και τα προβλήματα της σπατάλης τρο - φίμων στη χώρα του. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις δυ - σκολίες που αντιμετωπίζουν στο στάδιο της μέτρησης και τα εργαλεία που αναπτύσσουν για την αντιμετώπισή τους. Τέλος, τόνισε το ανέφικτο της μηδενικής σπατάλης τροφί - μων και πως θα πρέπει να εστιάσουμε στη λιγότερη δυνατή σπατάλη τροφίμων. To διαδικτυακό International Workshop για την απώλεια και σπατάλη τροφίμων μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς στο https://www.youtube.com/watch?v=oVD4H4vR1vE.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=