RETAILBUSINESS #647
19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 | RETAIL BUSINESS 13 Άμεσα απειλούνται με λουκέτο και όσες επιχειρήσεις δεν βρίσκονται σε πλα - τεία ή σε πεζόδρομο και δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν νόμιμα πολλά τραπεζάκια σε εξωτερικό χώρο. «Μοιραία, αυτές οι επιχειρήσεις θα ανα - γκαστούν να υπολειτουργούν. Οπότε πι - στεύω ότι είναι μονόδρομος γι’ αυτές να μην ανοίξουν καθόλου. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί και το ωράριο λειτουργίας, όταν θα ανοίξουμε, αφού, αν κλείνουμε από τις 10:00 το βράδυ, μοιραία οι τζίροι θα είναι πολύ χαμηλοί», τόνισε σε δηλώσεις του στο Έθνος, ο κ. Κουράσης. ΠΌΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΣΗΚΏΣΕΙ ΤΑ ΡΟΛΆ Η ΕΣΤΊΑΣΗ; Η κυβέρνηση επιθυμεί ένα σταδιακό άνοιγμα το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι», όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, μετά το διστακτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, σειρά παίρνει και ο κλά - δος της εστίασης, που σύμφωνα με συ - νεχείς δηλώσεις βουλευτών και υπουρ - γών, πρόκειται να ανοίξει ακριβώς μετά το Πάσχα για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά, γιατί η κυβέρνηση επι - θυμεί να μη συμβεί κάποιο ατύχημα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με έκρηξη κρουσμάτων, εφό - σον ανοίξουν καφέ και εστιατόρια και, δεύτερον, γιατί δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο η έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Οι κανόνες που θα διέπουν το άνοιγμα θα είναι αυστηροί, με μεγάλες αποστά - σεις τραπεζοκαθισμάτων, ανώτατο όριο καθήμενων και λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων με πελάτες μόνο σε εξω - τερικούς χώρους. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυ - ξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επι - τρέψουν, η εστίαση θα ανοίξει λίγο πριν τον τουρισμό, δηλαδή πριν τις 14 Μαΐου. Ωστόσο, έκανε σαφές πως θα ξεκινήσει με τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, ανέφερε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση στην εστίαση πιθα - νότατα να είναι έτοιμη μέχρι 10 Μαΐου. Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο ακόμα και για άνοιγμα στις 4 Μαΐου, ημερομηνία που μετατέθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς αμέσως μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπολογίζεται πως η εστίαση θα επανα - λειτουργήσει μεταξύ 4-14 Μαΐου. Ευχή όλων μας, πλέον, να αντέξουν οι επιχει - ρήσεις του κλάδου αυτή την πρωτοφα - νή δοκιμασία και να ξαναγεμίσουν τα -εδώ και μήνες άδεια-τραπέζια των καταστημάτων. R ΒΑΡΎ ΤΟ ΑΠΟΤΎΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ Η πανδημία αναμφίβολα έχει πλήξει τους περισσότερους τομείς της ανθρώπι - νης δραστηριότητας. Ωστόσο, η εστίαση αποτελεί ίσως έναν από τους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες. Αρκεί να σημειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, πως μόνο για τον Ιανουάριο 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 53.128.124 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 57,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 124.225.697 ευρώ. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως εξίσου απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το 2020, καθώς οι 82.408 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν στα ταμεία τους 3,774 δισ. ευρώ, έναντι 6,059 δισ. ευρώ το 2019, κι αυτό συνεπάγεται απώ - λεια τζίρου 2,3 δισ. ευρώ. Καθώς τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, το μέλλον του κλάδου της εστίασης διαγράφεται δυσοίωνο. Σύμ - φωνα με εκτιμήσεις εκπροσώ - πων της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, τα ομαδικά λουκέτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης. Το 20%-25% των επιχειρήσεων εστία - σης και διασκέδασης δεν θα αποφύγει το λουκέτο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, σημειώνοντας ότι τα ομαδικά λουκέτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης. Αυ - τό, βέβαια, δεν θα γίνει πριν από τις 30 Ιουνίου, αφού οι επιχειρήσεις μέχρι τότε δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο, επειδή δεσμεύονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν. Κατά τον γενικό γραμματέα της Πανελλή - νιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συνα - φών Επαγγελμάτων, το μεγαλύτερο πλήγ - μα θα δεχθούν τα κέντρα διασκέδασης αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριο - ποιούνται μέσα στις πόλεις, όπου ο του - ρισμός δεν μπορεί να δώσει ανάσα ζωής. «Ακόμα και την περιοχή της Πλάκας να πάρουμε για παράδειγμα, παρ’ όλο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είχε πολύ κόσμο πριν τον κορονοϊό, και αυτή θα αντιμετωπίσει σοβα - ρό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις της στηρίζονται κυρίως από τους τουρίστες τους θερι - νούς μήνες και ήδη έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Εδώ και πολλούς μήνες λειτουργούν πολύ λίγες επιχειρήσεις στην Πλά - κα, όχι πάνω από το 30%, με delivery και με πολύ χα - μηλούς τζίρους. Είναι χαρα - κτηριστικό ότι πανελλαδικά από τους περίπου 330.000 εργαζομένους στο χώρο της εστίασης σήμερα σε αναστο - λή εργασίας βρίσκονται οι 200.000. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα, και αυτό, άλλωστε, δήλωσαν τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες σε πρόσφατη έρευ - να. Τα προϊόντα μας έχουν ημερομηνία λήξης και ήδη έχουμε αναγκαστεί να τα πετάξουμε δύο φορές. Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος της εστίασης βρίσκεται ήδη αθροιστικά σε 7μηνο lockdown. Πόσες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέ - ξουν;», αναρωτιέται ο κ. Κουράσης.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=