RETAILBUSINESS #648

10 ΜΑΪΟΥ 2021 | RETAIL BUSINESS 15 χειρήσεις εστίασης κατά το πολύμη - νο lockdown. Μπορεί οι απώλειες της τάξης των 4 δισ. ευρώ για τον κλάδο της εστίασης, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Εμπο - ρικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, να είναι κοινές, ωστόσο οι μικρότερες επιχει - ρήσεις φαίνεται πως είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλή - ματα επιβίωσης. Γι’ αυτές, άλλωστε, παραμένει μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη μεγάλου εξωτερικού χώρου, ενώ και οι μεγαλύτερες αλυσίδες αγωνιούν όχι τόσο για τους εξωτερικούς χώρους που είναι αρκετά μεγαλύτεροι στα καταστή - ματά τους, όσο και για τη διάρκεια που θα έχουν τα μέτρα στήριξης τους επό - μενους μήνες μέχρι να ορθοποδήσει ξανά η αγορά. Ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης, που αποτελεί περίπου το 30% της συνο - λικής αγοράς, με πάνω από 20 χιλ. επι - χειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 120-150 χιλ. άτομα, διεκδικεί να παραμείνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μέχρι την επιστροφή της αγοράς στην κανονι - κότητα. Ένα αίτημα που, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί ζητούμενο όλων των επιχειρήσεων εστίασης, ανεξάρ - τητα από το μέγεθός τους, μέχρι την οριστική επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. ΠΏΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ Η ΕΣΤΊΑΣΗ - ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΑ ΜΈΤΡΑ Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ που ρυθμίζει τη λειτουργία της εστίασης έως σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐ - ου, η οποία δημοσιεύθηκε ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, ορίζει ότι στο συγκεκριμένο διάστημα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις: αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς αναπαραγωγή μουσικής. Επίσης, τίθενται οι εξής υγειονομικοί όροι: ■ Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια ■ Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊό - ντος ανά τραπέζι ■ Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής ■ Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι ■ Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθι - σμάτων και κανόνων υγιεινής. R ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΊΩΝ ΔΕΝ ΆΝΟΙΞΕ Αρκετοί ήταν οι επιχειρηματίες -ένας στους τέσσερις συγκεκριμένα- που δεν άνοιξαν το εστιατόριο ή το καφέ τους λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η λειτουρ - γία ορισμένων καταστημάτων κρίθηκε ασύμφορη από τους ιδιοκτήτες τους, που αντιμετώπισαν πρόβλημα στην τρο - φοδοσία αλλά και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, την ίδια στιγμή που ακόμη αναμένουν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου, που τοποθετείται γύρω στις 10 Μαΐου. Αρκεί να σημειωθεί πως πριν από την επιβολή του πολύμηνου lockdown, ο κλάδος της εστίασης αριθμούσε πε - ρίπου 82 χιλ. επιχειρήσεις με 380 χιλ. εργαζομένους, έναν κλάδο που παρα - δοσιακά γνώριζε μεγάλη άνθηση τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της αυξη - μένης κίνησης από τον τουρισμό. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις κατάφεραν να επι - βιώσουν από το πολύμηνο lockdown. Κάποιες κατέβασαν οριστικά ρολά, καθώς δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν τη δρα - στηριότητά τους με μηδενικά έσοδα, ενώ κάποιες άλλες δεν κατάφεραν να επανα - λειτουργήσουν τώρα, καθώς δεν διέθεταν τον απαιτούμενο εξωτερικό χώρο. ΤΙ ΖΗΤΆ Ο ΚΛΆΔΟΣ Με το βλέμμα στραμμένο στην τόνω - ση της πελατείας όσο θα προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας αλλά και στην έστω ισχνή αύξηση του τουρισμού τούς επόμενους μήνες, αρ - κετοί επιχειρηματίες άνοιξαν ξανά τις επιχειρήσεις τους με δανεικά κεφάλαια τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου μέχρι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των εξόδων επανεκκίνησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως σκοπός της ενίσχυσης αυτής είναι η ταχύτατη αποδέσμευση κεφαλαίων, ακόμη και έως τα τέλη του μήνα, προ - κειμένου να μπει «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων εστία - σης και να κινηθεί ξανά η αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως δεν επηρεάστηκαν το ίδιο όλες οι επι - ΓΙΆΝΝΗΣ ΛΙΆΡΟΣ [ΓΕΝΙΚΌΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΕΠΟΕΣ] «Ανάσα ανακούφισης για τον κλάδο» «Η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της εστίασης από τις 3 Μαΐου, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό ήδη από τις πρώτες ώρες της, εί - ναι αναμφίβολα μια πρώτη ανάσα ανακούφισης για τον κλάδο που επλήγη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κατά το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας, τους προηγούμε - νους έξι μήνες», ανέφερε σε δήλωσή του στο RetailBusiness , o Γιάννης Λιάρος, γενικός διευ - θυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Ορ - γανωμένης Εστίασης-ΕΠΟΕΣ. «Είναι ταυτόχρονα για όλους -επιχειρήσεις και πελά - τες- ένα πρώτο βήμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Με συνεπή τήρηση των μέτρων προστασίας, με υπομονή και υπευθυνότητα και με την ελπίδα ότι η ανταπόκριση στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα πα - ραμείνει υψηλή και θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις Αρχές για το χτίσιμο της ανοσίας, αναμένουμε σύντομα να κάνουμε κι άλλα βήματα προς την κανονικότητα, με περαιτέρω άρση περιο - ρισμών και μεγαλύτερες ελευθερίες, που θα βοηθήσουν στην πλήρη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Και φυσικά, αναμένουμε άμεσα το άνοιγμα της πλατφόρμας για το ΕΣΠΑ της εστίασης, που θα επιδοτήσει το κεφάλαιο επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις που έμει - ναν επί τόσους μήνες κλειστές, ώστε σύντομα να ανοίξουν και όσα καταστήματα εστίασης αναμένουν την επανεκκίνηση του τουρισμού ως ορόσημο για την επαναλειτουργία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=