RETAILBUSINESS #735

Retail ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ 26 RETAIL BUSINESS #735 | 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Του Αθαν. X. Παπανδρόπουλου ΗΔευτέρα 21η Οκτωβρίου ήταν μια καλή μέρα για την ελληνική εκπαίδευση και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος του οργανισμού Ecotrophelia Europe 2024, Bertrand Edmond, στη γνωστή Έκθεση Τροφίμων SIAL ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά της ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων - Ποτών έπαιρνε την πρωτιά στη διοργάνωση-θεσμό που εδώ και 25 χρόνια επιβραβεύει τους κορυφαίους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων. Ήταν μια σημαντική αναγνώριση για την προοπτική του κλάδου στη χώρα μας αλλά και στη διεθνή αγορά. Η διαδρομή όμως της ομάδας Legumi Nutty για την κατάκτηση της κορυφής Ecotrophelia Europe 2024 ξεκίνησε πολύ πριν από τη λαμπερή τελετή βράβευσης στο Παρίσι. Προηγήθηκαν μήνες προετοιμασίας, έρευνας και σχεδιασμού και, πάνω απ’ όλα, διαρκής αφοσίωση και συνεχής προσπάθεια να τροφοδοτούν την τελική καταξίωση. Η πρώτη διάκριση για την 6μελή ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Ελένης Κάλλια και Χρήστου Γιαννόπουλου, ήρθε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεχώρισε στον Εθνικό μας Διαγωνισμό Ecotrophelia με την παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος Legumi Nutty - μια νίκη-διαβατήριο για τη διεκδίκηση μίας ακόμα πρωτιάς με διεθνές πρόσημο. Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia και συγκέντρωσε μερικά από τα πιο ανήσυχα μυαλά της επιστήμης των τροφίμων. Κατά τη γενική διευθύντρια του Συνδέσμου, Βάσω Παπαδημητρίου, «οι ομάδες φοιτητών που διαγωνίστηκαν, προερχόμενοι από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, με στόχο να δημιουργήσουν πρωτοποριακές λύσεις που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα, η διατροφή και οι νέες τάσεις των καταναλωτών. Η ομάδα του ΕΚΠΑ ξεχώρισε με το Legumi Nutty, ένα πρωτοποριακό spread με βάση τα ρεβίθια με ορό γάλακτος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σχεδιασμένο με γνώμονα τη βιωσιμότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η εθνική επιτροπή, απαρτιζόμενη από διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου και ακαδημαϊκούς, εντυπωσιάστηκε από την προσέγγιση της ομάδας, με το Legumi Nutty να αποσπά θετικά σχόλια. Στη γαλλική πρωτεύουσα, η ελληνική ομάδα έδειξε υψηλό επίπεδο κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειας· και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Συναγωνιζόμενη δεκαπέντε εξίσου πρωτοποριακές και αποφασισμένες εθνικές ομάδες από χώρες που έχουν παράδοση καινοτομίας και βιωσιμότητας στον κλάδο, η Legumi Natty Team υπήρξε άψογη από κάθε πλευρά. Μέσα από μια παρουσίαση που ξεπέρασε την απλή περιγραφή των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, ανέδειξε το υψηλό επίπεδο και τις απεριόριστες δυνατότητες της νέας γενιάς της χώρας μας αλλά και τις εξαιρετικές δυνατότητες μακροπρόθεσμα στη διαμόρφωση ενός νέου, ακόμα πιο σύγχρονου περιβάλλοντος για τον κλάδο ειδών διατροφής. «Είναι μεγάλη τιμή να βλέπουμε τα αυριανά στελέχη του κλάδου μας να ξεχωρίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε τόσες άλλες δυνατές συμμετοχές. Η χρυσή αυτή διάκριση δεν είναι απλώς μια νίκη για την ομάδα αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, η οποία έμπρακτα υποστηρίζει τη νέα γενιά και της δίνει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με την επιχειρηματικότητα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να διακριθεί μέσα στους λίγους και να ξεχωρίσει, χτίζοντας έτσι τη μελλοντική της καριέρα», δήλωσε η Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του ΣΕΒΤ και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Ecotrophelia Europe. Ο ΣΕΒΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του EEIG Ecotrophelia και συμμετέχει σταθερά στη διοργάνωση του Εθνικού Διαγωνισμού τα τελευταία 14 χρόνια στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα στο διαγωνισμό έχουν λάβει μέρος σχεδόν 800 φοιτητές από 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρουσιάζοντας πάνω από 150 νέα προϊόντα, ενώ οι ελληνικές ομάδες έχουν αποσπάσει 6 διακρίσεις -3 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο- σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. R Χρυσά βραβεία για Έλληνες φοιτητές και Ελληνίδες φοιτήτριες στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων του Παρισιού. Μια διάκριση που λέει πολλά. ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΦΙΜΩΝ H χρυσή νέα γενιά ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔIEYΘYNTHΣ: Βαγγέλης Παπαλιός EDITOR IN CHIEF: Δημήτρης Τσουκαλάς tsoukalas@direction.gr EDITORS: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Ελισάβετ Παπούλιου, Εύα Πέτροβα | COPY EDITOR: Γιώτα Καραγιάννη ΕΜΠΟΡΙΚΌΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ: Δημήτρης Βάγιας ACCOUNT MANAGEMENT TEAM: Αλέξανδρος Καραμπάτσος, Αγάθη Ζορμπά, Μέμα Κατωπόδη, Μάριος Παπαλιός, Μπάμπης Αναγνώστου, Σπύρος Τσιρούνης | ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Βάρια Δρούγα ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ: Ροδούλα Βαρβαγιάννη (varvagianni@direction.gr), Γιώτα Μπρίλη (brili@direction.gr) IMAGE BANK: www.123rf.com | PRODUCTION MANAGER: Βασίλης Θυμιανός | CREATIVE DIRECTOR: Λία Πιερράκου ACCOUNTING DEPARTMENT: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου | ΝΟΜΙΚΟΣ ΣYMBOYΛOΣ: Δημήτρης Γαλάνης Ετήσια Συνδρομή 250 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 6%) Κωδικός: 013146 ISSN έντυπης έκδοσης: 2408-011X | ISSN ηλεκτρονικής έκδοσης: 273-8007 Μικράς Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι Tηλ: 210 7712400 Fax: 210 7785097 e-mail: info@direction.gr www.direction.gr IΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ | ΤΕΥΧΟΣ 735 AD BUSINESS 230356 ALLSTAR BASKET 230355 BUSINESSNEWS MAGAZINE 230360 CSR ESG REVIEW 230358 ESTETICA 230351 FLEET BUSINESS 230366 RETAIL BUSINESS 230354 230354

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=