RETAILTODAY SPECIAL EDITION – ΜΕΛΙ: ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
18 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΙΟΥ Το Ινστιτούτο Οικολογικής Γε- ωργίας, με εικοσαετή και πλέον παρουσία, έχει ως μέλη γεωπό- νους αγρότες, επιστήμονες και καλλιεργητές, αλλά και μελισ- σοκόμους. Θεωρώντας ύψιστης σημασίας τη βιολογική μελισσο- κομία και εν όψει του επερχόμε- νου προγράμματος βιολογικής γεωργίας/μελισσοκομίας, επιθυ- μεί να τονίσει τη σημαντικότητα και τις δυσκολίες της βιολογικής μελισσοκομίας, παραθέτοντας πα- ράλληλα συγκεκριμένες επ' αυτού προτάσεις. Η βιολογική μελισσοκομία είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος, που επηρεάζει σημαντικά την τροφική αλυσίδα και τις απο- δόσεις της παραγωγής των βιολο- γικών εκμεταλλεύσεων. Λόγω των τεκμηριωμένων ευ- εργετημάτων των βιολογικών προϊόντων μέλισσας στην υγεία των καταναλωτών, καθώς και του καθοριστικά κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα βιολο- γικά μελισσοκομεία μέσω της επικονιαστικής τους δράσης στις βιολογικές καλλιέργειες, η βι- ολογική μελισσοκομία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός παρά- γων διατήρησης και αύξησης της βιοποικιλότητας του ελληνικού οικοσυστήματος, λειτουργούσα ως θεματοφύλακας της βιώσιμης ανάπτυξης με μηδαμινό οικολογι- κό αποτύπωμα. Ο υπάρχων ανταγωνισμός από το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα, έχει αναγκάσει την τιμή του με- λιού και των λοιπών μελισσοκο- μικών προϊόντων να μειωθεί δρα- ματικά. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις παγκόσμιες στατιστικές, όπου παρουσιάζεται μαζική αύξηση της ζήτησης, κατανάλωσης και τάσης των καταναλωτών να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα βιο- λογικά προϊόντα, μεγάλη μερίδα των μελισσοκόμων επιθυμούν να στραφούν στη βιολογική μελισσο- κομία. Επίσης, οι εν ενεργεία βιο- λογικοί μελισσοκόμοι οδηγούνται στην αύξηση του μεγέθους της βιολογικής τους εκμετάλλευσης. Το κόστος εξάσκησης των πρακτι- κών της βιολογικής μελισσοκομίας είναι αξιωματικά αυξημένο. Συγκε- κριμένα: • Η τιμή της βιολογικής ζάχαρης φτάνει έως και το 300% παρα- πάνω από ό,τι η αντίστοιχη της συμβατικής. • Το βιολογικό κερί ως α' ύλη είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και με απαγορευτική τιμή αγοράς του. • Τα απαραίτητα φύλλα κηρήθρας που χρησιμοποιούνται από τον βιολογικό μελισσοκόμο απαιτεί- ται να παράγονται από πιστοποι- ημένο υπερεργολάβο τύπωσης βιολογικών φύλλων κηρήθρας, γεγονός που ανεβάζει σημα- ντικά το κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος ενός βιολογικού φύλλου κηρήθρας συχνά φτάνει έως και το 400% του αντίστοιχου συμ- βατικού. • Οι περιορισμοί και οι δυσκολίες στην τοποθέτηση των βιολογι- κών μελισσοκομείων σε περιοχές μακριά από συμβατικές καλλιέρ- γειες, όπως ορίζει ο Κανονισμός, δημιουργούν σημαντικά προβλή- ματα και εμπόδια στην εξάσκηση της βιολογικής μελισσοκομίας στην ελληνική επικράτεια, εκτο- ξεύοντας το κόστος παραγωγής σε απαγορευτικό βαθμό για το βιολογικό μελισσοκόμο. • Το κόστος πιστοποίησης της βιολογικής εκμετάλλευσης δη- μιουργεί μη ευνοϊκές συνθήκες για την ένταξη και τη διατήρηση της αποκτηθείσας βιολογικής ταυτότητας. • Όπως επιβεβαιώνει μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθη- νών, καθώς και άλλων ελληνικών πανεπιστημίων, ιδρυμάτων κ.ά., τα κύρια κόστη της εξάσκησης της βιολογικής μελισσοκομίας ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉΣ ΓΕΩΡΓΊΑΣ Προτάσεις για τη βιολογική μελισσοκομία ΟΔημήτρης Δημητριάδης και ο Γεώργιος Αθανασιάδης, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας, καταθέτουν τις προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυσσόμενου κλάδου της βιολογικής μελισσοκομίας.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=