RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2023

10 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ο Μάρκο Πόλο εισήγαγε τα ζυμαρικά στην Ιταλία από τα ταξίδια του στην Ασία το 1292 μ.X., αλλά η καταγωγή των μακαρονιών στην Ιταλία πηγαίνει πίσω στους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι απέδιδαν την προέλευσή τους στους «θεούς». Εικάζεται ότι η λέξη μακαρόνι κατάγεται από τη σικελική λέξη maccaruni, που μεταφράζεται ως «μορφοποίηση της ζύμης με την εφαρμογήδύναμης». Κατά τις αρχαίες μεθόδους, η εφαρμογήδύναμης ήταν απαραίτητη για το αναπιάσιμο της ζύμης με τα πόδια, διαδικασία που έπαιρνε όλη την ημέρα. Γύρω στο έτος 1000 μ.Χ. έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για ζυμαρικά. Το 1740, στη Βενετία, λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών. Ο Goethe στο ημερολόγιό του «Ταξίδια στην Ιταλία», το 1787, περιγράφει τους μακαρονοποιούς στη Νάπολη, που σχεδόν σε κάθε δρόμο έφτιαχναν μακαρόνια και τα λάδωναν σε τηγάνια. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς συνταγές ιταλικών ζυμαρικών είναι οι εξής: Al funghi Η περίφημη μακαρονάδα του μανιταριού... Η Ιταλία είναι μια χώραπου τιμά ιδιαίτερα το μανιτάρι, οπότε οι ντόπιοι έχουν βρει αμέτρητους τρόπους για να τααξιοποιήσουν. Σπαγγέτι, λινγκουίνι, παπαρδέλες και ραβιόλια είναι τα πιο συνηθισμένα ζυμαρικά, που ταιριάζουν σε σάλτσες με μανιτάρια. Marinara ή Fruiti Di Mare Οι Ιταλοί τρώνε πολύ το spaghetti al vongole, δηλαδή σπαγγέτι με αχιβάδες. Σε κάθε περίπτωση, ταιριάζει με ό,τι αρέσει περισσότερο στον καθένα όπως γαρίδες και καλαμαράκια, μέχρι αχιβάδες, μύδια, στρείδια ή και όλα αυτάμαζί. Τα «φρούτα της θάλασσας», όπως αλλιώς λέγεται η marinara, συνοδεύονται με σκόρδο και μαϊντανό και σβήνονται σε λευκό κρασί ήούζο. Amatriciana Η συγκεκριμένη pasta κατάγεται από το Αματρίτσε, μια μικρή κωμόπολη ανάμεσα στη Νάπολη και τη Ρώμη, δημιουργήθηκε αιώνες πριν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και αποτελείται από γκουαντσιάλε (χοιρινό κρέας), τυρί πεκορίνο, λευκό κρασί, ντομάτες από το ΣανΜαρτσάνο, πιπέρι και τσίλι. Carbonara Είναι σίγουρα η πιο φημισμένη και πολυδιασκευασμένη pasta. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η carbonara ήταν το συνηθέστερο γεύμα των εργατών που δούλευαν γύρω από την πόλη της Ρώμης, κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone), εξ ου και το όνομα του πιάτου. Ηπαραδοσιακήσυνταγή τηθέλει ναφτιάχνεται με λαρδί, όμως σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να τη φτιάχνουν με παντσέτα κομμένησε κύβους ήμπέικον. Από ζυμαρικά, τα μακριά μπουκατίνι ή σπαγγέτι της ταιριάζουν πολύ, ενώ πιπέρι, παρμεζάνα ή πεκορίνο είναι το ιδανικό τελείωμα, μαζί με αυγό, πουoι Ιταλοί το προτιμούνωμό. Pesto Με ρίζες από τη Γένοβα, η pesto παρασκευάζεται με λιωμένο σκόρδο με βασιλικό, ελαιόλαδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα ή τυρί fiore sardo (ιταλικό τυρί από πρόβειο γάλα), ενώ το όνομά της παραπέμπει στον γνήσιο τρόπο παρασκευής της σάλτσας, δηλαδή το λιώσιμο και την ανάμειξη των υλικών σε μαρμάρινο γουδί. Arrabbiata Η καυτερή pasta παρασκευάζεται με σκόρδο, ντομάτες και κόκκινη τσίλι πιπεριά, πουμαγειρεύονται σε ελαιόλαδο. Σερβίρεται συνήθως με πέννες, ενώ πολλοί προσθέτουν στο τέλος φρέσκο ψιλοκομμένο. Βolognese Η περίφημη pasta από την Μπολόνια με τη γνωστή σάλτσα, γνωστή και ως ragù alla bolognese, περιέχει διαφορετικούς τύπους μοσχαρίσιου κιμά, με ενίοτε προσθήκη και χοιρινού, κρεμμυδιού, σέλερι, καρότου, ντομάτας και κόκκινου κρασιού. Η εν λόγω σάλτσα πρέπει να σιγομαγειρευτεί για να δέσει σωστά, ενώ η προετοιμασία της προϋποθέτει συγκεκριμένες τεχνικές. Στην Ιταλία παραδοσιακά τρώγεται με πλατιά ζυμαρικά, όπως λαζάνια, φετουτσίνι ήπαπαρδέλες. Napolitana Η αυθεντική και απλή ιταλική pasta δεν υστερεί καθόλου σε γεύση. Η Napolitana γίνεται με σκόρδο, ντομάτα και ελαιόλαδο. Στη Νάπολη αυτή η σάλτσααναφέρεται ως La Salsa, δηλαδήησάλτσα. ΙΤΑΛΙΚΉ PASTA H τέχνη των ζυμαρικών... H περίφημη ιταλική pasta δεν είναι απλώς ένα πιάτο με μακαρόνια. Μπορεί να θεωρείται πρώτο πιάτο για τους Ιταλούς, αλλά είναι το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της κουζίνας τους αλλά της γαστρονομικής ιστορίας τους ανά τους αιώνες.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=