RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2023

12 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Blu 61 Το περίφημο Blu 61 είναι το μπλε μαλακό ιταλικό τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ωριμάζει για περίπου 3 μήνες, μεταξύ των οποίων η τελευταία παραμονή του γίνεται σε γλυκό ιταλικό κρασί Rabosso Passito IGT. Η έντονη γεύση του εξισορροπείται με τις γλυκιές νότες που του δίνει η επικάλυψη πάντα από φρέσκα cranberries. Mozzarella di Bufala Η γνωστή και στην Ελλάδα ιταλική mozzarella είναι μοναδική στο είδος της και προέρχεται από την περιοχή νοτιοδυτικά της Νάπολης. Η mozzarella κατασκευάζεται από γάλα νεροβούβαλου. Η ωρίμασή της χρειάζεται μόλις μερικές ώρες και ιδανικά καταναλώνεται την ίδια μέρα που φτιάχνεται. Στο «ασυνήθιστο» αυτό γάλα, λοιπόν, οφείλει και την ιδιαίτερη γλυκύτητα που έχει στη γεύση της. Η mozzarella χρειάζεται μόνο μία φέτα ντομάτας και λίγα φύλλα βασιλικού για να αναδείξει τη γεύση της. Gorgonzola Η gorgonzola φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα με δύο τρόπους: το πιο μαλακό, ώριμο και γλυκό και η φυσική γεύση, που χρειάζεται ωρίμαση περισσότερο από έναν χρόνο, προκειμένου να αποκτήσει αυτή την ένταση στη γεύση. Για πολλούς αιώνες, τα καραβάνια των κτηνοτρόφων έκαναν στάση στη μικρή πόλη της gorgonzola, στοΜιλάνο, και λόγω της αφθονίας που υπήρχε σε γάλα πήρε το τυρί την ονομασία αυτή. Αρχικά, αποκτούσε αυτό το μπλε χρώμα με φυσική διαδικασία, λόγω του μύκητα «penicillium», που παραμόνευε στις υγρές σπηλιές. Η πρώιμη gorgonzola είναι κρεμώδης και η υφή της μοιάζει με αυτή του τυριού brie, αλλά καθώς ωριμάζει γίνεται πιο σκληρή και εύθραυστη με τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του σκόρδου. Parmigiano-Reggiano Το parmigiano είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά τυριά και προέρχεται από την περιοχή Emilia στη Romagna. Tο αγελαδινό parmigiano θέλει τουλάχιστον 2 χρόνια ωρίμασης, ενώ οι νόμοι της τυροκομίας επιβάλλουν ότι η παρμεζάνα πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που οι αγελάδες βόσκουν στα λιβάδια. Η γεύση του parmigiano είναι πικάντικη, αλμυρή και πιπεράτη. Pecorino Toscano To αρωματικό pecorino είναι ένα ιδιαίτερο ιταλικό τυρί και το σήμα κατατεθέν της επαρχίας της Τοσκάνης. Ο χρόνος ωρίμασης κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ τη λιπαρή γεύση του την οφείλει στο πρόβειο γάλα, από το οποίο κατασκευάζεται. Mascarpone Το όνομα για το ιταλικό δημοφιλές τυρί mascarpone προέρχεται από παραφθορά του ισπανικού «mas que bueno», δηλαδή «καλύτερο από καλό». Το mascarpone μοιάζει περισσότερο με κρέμα παρά με τυρί και χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Provolone Προερχόμενο από τη Νότια Ιταλία, την περιοχή της Basilicata, το provolone παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα και ο χρόνος ωρίμασής του ποικίλει από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο. Το provolone έχει αυθεντική γεύση και πλέον παρασκευάζεται σε όλη την Ιταλία. Robiola Piemonte Με μία μόλις εβδομάδα ωρίμασης, η ποικιλία robiola είναι η γενική ονομασία για τα νωπά, «χιονισμένα» τυριά από την περιοχή Piedmont, που γίνονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, συχνά όμως και από το συνδυασμό των τριών. Οι γνώστες συνήθως προσθέτουν και κρέμα, προκειμένου να δώσουν ακόμα περισσότερη ένταση στη γεύση του συγκεκριμένου τυριού. Taleggio Με καταγωγή από την περιοχή Lombardy στο Μιλάνο, το αγελαδινό αυτό τυρί ωριμάζει σε 6 εβδομάδες και αν και δεν φημίζεται για τη μυρωδιά του, η αλμυρή και σχεδόν «κρεάτινη» γεύση του θα σας ανταμείψει. Ο φλοιός του μπορεί να μοιάζει με πορτοκάλι, αλλά από τον 9ο αιώνα που ξεκίνησε να κατακλύζει τα ιταλικά πιάτα, η γεύση του μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. ΙΤΑΛΙΚΆ ΤΥΡΙΆ Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης Πέρα από τα γευστικά ζυμαρικά, τις μοναδικές σάλτσες και τις λεπτές και τραγανές πίτσες, η Ιταλία έχει μια πλούσιασυλλογή τυριών με πάνωαπό 2.500ποικιλίες από όλες τις περιοχές της χώρας. Παρακάτωπαρατίθενται τα πιο γνωστά αλλά και ιδιαίτερα εξ αυτών.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=