Όταν η απλότητα κατακτά την κορυφή ¾ ΙΤΑΛΙΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ: Η «ΒΑΣΊΛΙΣΣΑ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ. .. 4 ¾ CAV. ΙΩΆΝΝΗΣ ΤΣΑΜΊΧΑΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΈΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΈΣ ΣΧΈΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΎΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΈΑ ΤΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ................ 8 ¾ ΙΤΑΛΙΚΉ PASTA: H ΤΈΧΝΗ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΏΝ..........................................10 ¾ ΙΤΑΛΙΚΆ ΤΥΡΙΆ: ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΤΑΞΊΔΙ ΓΕΎΣΗΣ..................................12 ¾ PIZZA: ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΠΟΥ ΕΝΏΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ. ................................14 ¾ ESPRESSO: ΜΙΑ ΑΠΌΛΑΥΣΗ ΜΕ ΠΆΝΩ ΑΠΌ ΈΝΑΝ ΑΙΏΝΑ ΖΩΉΣ.......15 ΕΚΔΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΒΑ ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΒUSINESS DEVELOPMENT MANAGER KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟI RETAIL PROJECT ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΚΑΛΑΜΠΌΚΑ ΜΠΆΜΠΗΣ ΑΝΑΓΝΏΣΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ XΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ISSN: 2732-804X Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν αποτελούν αναγκαία και απόψεις του εκδότη και του ιδιοκτήτη της έκδοσης. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή μετάδοση όλου ή μέρους της έκδοσης χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023 Μικράς Ασίας 43, 152 33, Χαλάνδρι Τηλ: 210 77.12.400 | Fαχ: 210 77.85.097 e-mail: info@direction.gr | www.direction.gr Δύσκολα θα περίμενε κανείς η «κουζίνα των φτωχών», η «cucina povera», όπως συχνά χαρακτηρίζεται η ιταλική κουζίνα, να κατακτήσει τις κορυφαίες θέσεις ακόμη και στα πιο πολυτελή εστιατόρια του πλανήτη. Με βασικότερα συστατικά της τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, το παρθένο ελαιόλαδο, το ελάχιστο κρέας, τα μπόλικα λαχανικά και το καλό κρασί, η ιταλική κουζίνα έγινε διάσημη όχι τόσο για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της, αλλά κυρίως γιατί κατόρθωσε να αποτυπώσει εύγλωττα σε ένα πιάτο την ιστορία ενός λαού που ενώ πάλευε να επιβιώσει, ωστόσο κατάφερε με φαντασία και ευρηματικότητα να δημιουργήσει πιάτα που αποτυπώθηκαν για πάντα στους γευστικούς μας κάλυκες. Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Kουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με στόχο την προάσπισή της από τους «παραχαράκτες» της αλλά και την ενημέρωση του κοινού για την αυθεντική ιταλική κουζίνα και τα ποιοτικά υλικά της. Συμπίπτει χρονικά και με τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου, του αγαπημένου αγίου των Ιταλών, αλλά και προστάτη των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών της χώρας, που χάρη στα προϊόντα τους δημιουργούνται πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Η κουζίνα των φτωχών ανθρώπων του μόχθου από τις λαϊκές γειτονιές της Σικελίας και της Νάπολης, που έστηναν αξέχαστα γλέντια μετά τη δουλειά πάνω από πιάτα με αχνιστές μακαρονάδες με σάλτσες από ζουμερές μεσογειακές τομάτες, πίτσες με νόστιμα τυριά και κρασί κεχριμπαρένιο, έφθασε να διεκδικεί αστέρια Michelin, βραβεία γεύσης και διεθνείς αναγνωρίσεις, παραγκωνίζοντας με ευκολία άλλες περισσότερο gourmet και εκλεπτυσμένες γεύσεις. «Το πιο δύσκολο πιάτο είναι το πιο απλό πιάτο», αναφέρουν σήμερα οι καταξιωμένοι σεφ, και η ιταλική κουζίνα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της απλότητας που αγγίζει γευστικά την κορυφή. PAPALIOS MEDIA GROUP IKE
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=