RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2023

6 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ στενο. Ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά την απόφαση του βασιλιά της Νάπολης, Φερδινάνδου ΙΙ, που προσέλαβε έναν διάσημο μηχανικό, τον Cesare Spadaccini, για να βελτιώσει τη διαδικασία. Εκείνος αντικατέστησε το… ποδοπάτημα με μια χάλκινη μηχανή πίεσης στο ζυμάρι, ενώ πρόσθεσε και βραστό νερό στο φρεσκοαλεσμένο σιμιγδάλι, δίνοντας στα ζυμαρικά μια νέα μορφή. Οι Ναπολιτάνοι φαίνεται πως ήταν και οι «νονοί» των ζυμαρικών, καθώς εικάζεται πως η λέξη «μακαρόνι» προέρχεται από τη σικελική λέξη maccaruni, που περιγράφει τη ζύμη που διαμορφώνεται με την εφαρμογή πίεσης και δύναμης. Γιατί η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο; Τα εύφορα αμπέλια της Ιταλίας με το κεχριμπαρένιο κρασί, οι κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες που «έδεσαν» μαζί με το σκόρδο σε πικάντικες σάλτσες, αλλά και το πηχτό, νόστιμο ελαιόλαδο, που απλώθηκε σε πεντανόστιμες μπρουσκέτες, δημιούργησαν μια κουζίνα απαράμιλλη στο είδος της, που δικαίως διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Η ιταλική κουζίνα, η απόλυτη έκφραση της μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αγνά υλικά, ωφελεί πολλαπλά την υγεία χάρη στην απλότητα των πιάτων της, θυμίζοντας πως μαζί με την ελληνική κουζίνα, αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο διατροφής για όσους προσέχουν την υγεία τους. Πρότυπο διατροφής πλέον, η μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής όσων την προτιμούν, καθώς εμφανίζουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων δυτικών κοινωνιών. Η χρήση του παρθένου ελαιόλαδου, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, έχει συσχετιστεί με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου και με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή και κατ΄ επέκταση και η ιταλική κουζίνα, προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνει το σωματικό βάρος, ενώ όσοι την προτιμούν, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η ιταλική κουζίνα αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί, αναφέρουν συχνά πολλοί οπαδοί της, καθώς έχει άρρηκτα συνδεθεί και με τον χαλαρό και διασκεδαστικό τρόπο ζωής της Μεσογείου. Ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών ή μια λαχταριστή πίτσα συνοδεύονται πάντα από δροσερό κρασάκι, χορταστικές σαλάτες, τραγούδι και καλή παρέα. Τον μεσογειακό τρόπο ζωής, δηλαδή, που τόσο αγαπάμε όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα αλλά και όλος ο πλανήτης, που αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την αξία της μεσογειακής καλοπέρασης…

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=