RETAILTODAY SPECIAL EDITION

10 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Στην κατάταξη του TasteAtlas, ενός οδηγού αφιερωμένου στα τρόφιμα από όλο τον κόσμο που συλλέγει παραδοσιακές συνταγές, κριτικές από κριτικούς τροφίμων και ερευνητικά άρθρα για συστατικά και δημοφιλή πιάτα με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο, η Ιταλία ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων της, καθώς τρία στα πέντε πρώτα στη λίστα είναι ιταλικά. Νικητής είναι το parmigiano reggiano, ένα από τα πιο παραποιημένα τυριά στον κόσμο, ενώ ακολουθεί η mozzarella di buffalo campana και το stracchino di crescenza. Η ιστορία του τυριού δεν ξεκινά, όμως, από την Ιταλία, αλλά από τη Μεσοποταμία αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν, σε κοινωνίες που βασίζονταν στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Το πρώτο γραπτό κείμενο με αναφορά σε τυρί το συναντάμε τρεις χιλιάδες χρόνια π.Χ. Κάπου τότε πιστεύεται ότι ξεκίνησε και η δημιουργία του τυριού στην ιταλική χερσόνησο. Η παρασκευή τυριού όμως έφτασε σε ιδιαίτερη άνθιση κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν και ξεκίνησε να διαδίδεται ανά την Ευρώπη, ενώ η περίοδος του Μεσαίωνα αποτέλεσε ορόσημο για την κατανάλωση του τυριού με μορφή παρόμοια με τη σημερινή. Επίκεντρο της παραγωγής τυριού αποτέλεσε η Ιταλία, όπου διάφοροι μοναχοί επιδίδονταν στην παραγωγή μοναστηριακών τυριών. Η μαζική τυροκομία έκανε την εμφάνισή της τον 19ο αιώνα, με το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τυριού να χτίζεται στην Ελβετία. Ύστερα, η βιομηχανοποίηση της οικονομίας του 20ού αιώνα συνέβαλε σημαντικά στη συστηματική κατανάλωση τυριού και άλλων παραγώγων του γάλατος. Χιλιάδες εργοστάσια παρασκευής τυριού εδραίωσαν την κατανάλωση τυριού ως αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας αρκετών χωρών ανά τον κόσμο, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Σήμερα η Ιταλία έχει απίστευτα μεγάλη ποικιλία από τυριά, τα οποία προστατεύονται με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ιταλοί γείτονες κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη με τις περισσότερες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις. Σχεδόν πλησιάζουν τις 900. Με αξία παραγωγής που υπερβαίνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και αξία εξαγωγών που κινείται ετησίως κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Ας δούμε τα πιο διάσημα ιταλικά τυριά που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα: Casciotta d'Urbino: Προέρχεται από πρόβειο και αγελαδινό γάλα και το φτιάχνουν στο Pesaro. Gorgonzola: Την γκοργκοντζόλα τη φτιάχνουν σε αρκετές περιοχές, όπως το Cuneo, η Novara, το Vercelli, το Bergamo, η Brescia, το Como, η Cremona, το Lodi, το Milano και η Pavia και προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Grana Padano: Αυτό το τυρί φτιάχνεται σε πάρα πολλές περιοχές: Lodi, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Mantova, Milano, Pavia, Sondrio, Varese, Alessandria, Asti, Cuneo, Novara, Torino, Vercelli κ.’α. και προέρχεται κι αυτό από αγελαδινό γάλα. Mozzarella: Η μοτσαρέλα έχει δύο είδη: την απλή και τη βουβαλίσια. To πρώτο είδος προέρχεται από αγελαδινό γάλα, ενώ το δεύτερο είδος από βουβαλίσιο γάλα και φτιάχνεται στις περιοχές της Caserta, του Salerno, του Frosinone, της Latina, της Napoli, του Benevento και της Ρώμης. Parmigiano Reggiano: Ή, αλλιώς, η γνωστή παρμεζάνα προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Εκτός από την Πάρμα, στην οποία οφείλει και την ονομασία της, φτιάχνεται ακόμα στη Modena, στο Reggio Emilia, στη Μάντοβα και στην Μπολόνια. Pecorino: Το γνωστό τυρί πεκορίνο συναντάται σε διάφορες ποικιλίες, όλες από πρόβειο γάλα. Υπάρχει το Pecorino Romano, το Pecorino Siciliano αλλα και το Pecorino Toscano από τις περιοχές Arezzo, Livorno, Grosseto, Firenze, Lucca κ.ά. Provolone Valpadana: Το τυρί προβολόνε προέρχεται από αγελαδινό γάλα και φτιάχνεται σε αρκετές περιοχές, όπως οι Brescia, Cremona, Padova, Piacenza, Rovigo, Verona, Vicenza, Bergamo, Mantova, Milano και Trento. Ricotta romana: Η ρικότα που χρησιμοποιούμε σε αρκετά γλυκά, αλλά και σε χειροποιήτα ραβιόλια, προέρχεται από πρόβειο τυρί και φτιάχνεται στην περιοχή του Λάτσιο (Lazio). ΙΤΑΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ Τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=