RETAILTODAY SPECIAL EDITION

14 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Ο καφές αποτελεί το πιο διάσημο ρόφημα του κόσμου. Ο εσπρέσο συγκεκριμένα αποτελεί ένα από τα διασημότερα είδη καφέ που έχει τη βάση του στην Ιταλία, ενώ παγκοσμίως έχει καταφέρει, με τις διαφορετικές εκδοχές του και τους τρόπους παρασκευής του, να κερδίσει την προτίμηση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βασικά είδη του καφέ εσπρέσο, ώστε να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με αυτό το διάσημο και πολύ αγαπημένο είδος καφέ. Τα είδη του εσπρέσο Ο εσπρέσο αποτελεί ένα είδος καφέ με πλούσια, έντονη γεύση και άρωμα. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τα περισσότερα είδη καφέ και φτιάχνεται με τη δύναμη και την πίεση του ατμού. Αυτός ωθεί καυτό νερό με ταχύτητα μέσα από τους αλεσμένους κόκκους, έτσι ο καφές δεν βράζει και κρατά αναλλοίωτο το δυνατό του σώμα. Ο εσπρέσο, πέρα από το είδος του καφέ, αφορά και τον τρόπο παρασκευής και σερβιρίσματός του. Espresso: Ο κλασικός εσπρέσο φτιάχνεται από πολύ αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ με αναλογία περίπου στα εφτά με εννέα γραμμάρια με νερό υψηλής πίεσης στους 93-96°C. Είναι ένας καφές με εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση και με επίγευση που διαρκεί. Σερβίρεται σε ένα μικρό φλιτζάνι 40-50ml, είναι στην ουσία ένα shot, καθώς πίνεται πολύ γρήγορα λόγω της μικρής του ποσότητας. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κλασικός εσπρέσο αποτελεί και τη βάση για την παρασκευή όλων των υπόλοιπων ειδών εσπρέσο. Lungo espresso: Ο καφές lungo αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών που αγαπούν τον καφέ. Πρόκειται για έναν καφέ που παρασκευάζεται με μονή δόση καφέ και φιλτράρεται για περισσότερη ώρα από τον κλασικό εσπρέσο και περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφέ. Περιλαμβάνει περισσότερη εκχύλιση ζεστού νερού. Κάθε καφές espresso που κατά την εκχύλισή του ξεπερνά τα 40ml για μονό εσπρέσο και τα 70ml για διπλό, θεωρείται καφές εσπρέσο lungo. Ως καφές έχει ωστόσο ελαφρύτερη γεύση και είναι αρκετά πιο γεμάτος. Espresso doppio: Είναι ο καφές που έχει διπλή δόση εσπρέσο και η ποσότητα του είναι περίπου ίδια με αυτή του εσπρέσο lungo αλλά έχει διπλάσια ποσότητα καφέ. Σερβίρεται σε φλιτζάνι των 150ml. Espresso ristretto: Είναι ένα από τα διασημότερα ειδή εσπρέσο. Ο καφές αυτός σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσο με ποσότητα μόλις 25-30ml. Είναι ένας δυνατός καφές που παρασκευάζεται με την ίδια ποσότητα καφέ όπως ο κανονικός εσπρέσο, αλλά χρειάζεται λιγότερο νερό. Χαρακτηρίζεται ένας καφές με πολλή φινέτσα, που έχει περίπου 18-20ml espresso αλλά λιγότερο νερό και γρηγορότερη εκχύλιση - συγκεκριμένα αυτή δεν ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με έντονη γεύση και άρωμα αλλά και λιγότερη καφεΐνη συγχρόνως. Espresso Americano: Ή αλλιώς και long black. Είναι ένας καφές που αποτελείται από μια δόση εσπρέσο και στη συνέχεια του προστίθεται ζεστό νερό, γι’ αυτό και έχει και την ονομασία long black. Η παρασκευή του γίνεται επομένως όπως ένας κανονικός εσπρέσο μονής ή διπλής δόσης. Με την προσθήκη νερού ο όγκος του καφέ αυξάνεται στα 75-95ml, ενώ ένας ακόμη λόγος για την ονομασία του είναι το ότι σερβίρεται χωρίς γάλα σε ένα ψηλό ποτήρι ή κούπα και μοιάζει με τον καφέ φίλτρου. Freddo Espresso: Το είδος αυτό εσπρέσο είναι το αγαπημένο όλων των Ελλήνων το καλοκαίρι, ενώ κάποιοι τον απολαμβάνουν όλες τις εποχές του χρόνου. Παρασκευάζεται με διπλή δόση εσπρέσο 60-70ml. Μετά την εκχύλιση το ζεστό ρόφημα ανακατεύεται και το χτυπάνε ελαφρώς με 2 παγάκια σε μεταλλικό σέικερ ή στη φραπιέρα μέχρι να κρυώσει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, με κανονικό πάγο. Caffe corretto: Το είδος αυτό καφέ κατά βάση καταναλώνεται στην Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν και δεν το παρασκευάζουν πολλοί. Συνιστά ένα είδος καφέ που παρασκευάζεται από καφέ espresso με μικρή ποσότητα οινοπνευματώδους ποτού όπως γκράπα, λικέρ, κονιάκ ή μπράντι. Είναι πρακτικά ένα ιδιαίτερο είδος καφέ. ΕΣΠΡΈΣΟ Γιατί είναι τόσο ξεχωριστός;

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=