6 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Μακριά ζυμαρικά, κοντά ζυμαρικά, γεμιστά και ζυμαρικά για σούπες - οι χρήσεις τους είναι άπειρες. Τα ζυμαρικά, ανάλογα με τα συστατικά τους, το αν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και το σχήμα τους, χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες σε απλά και ειδικά. Τα απλά ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και νερό, ενώ τα ειδικά ζυμαρικά, εκτός από το σιμιγδάλι και το νερό, περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως αυγό, γάλα, σπανάκι, ντομάτα, καρότο κτλ. Στην κατηγορία των ειδικών ζυμαρικών ανήκουν επίσης τα ζυμαρικά «ολικής άλεσης», τα ζυμαρικά με σόγια, με σόγια και προσθήκη γλουτένης (διαιτητικά ζυμαρικά) κ.ά. Ιταλικά ζυμαρικά Σπαγγέτι: Τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά στον κόσμο είναι τα σπαγγέτι, με μακρύ, λεπτό σχήμα και στρογγυλή διατομή. Κατάγονται από τη Νάπολη, ενώ το όνομά τους προέρχεται από τον πληθυντικό της ιταλικής λέξης spaghetto, που σημαίνει λεπτός σπάγκος. Τα σπαγγέτι τα βρίσκουμε σε διάφορα πάχη, ακόμα και τετραγωνισμένα. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα σπαγγέτι δένουν σχεδόν με όλες τις σάλτσες, όπως τα μακαρόνια με κιμά και είναι το ίδιο νόστιμα, σκέτα, πασπαλισμένα με τυρί ή με κόκκινη σάλτσα. Κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απλές συνταγές χωρίς σάλτσα. Λιγκουίνι: Από τα πιο διαδεδομένα είδη ζυμαρικών είναι τα λιγκουίνι ή αλλιώς λαζάνια. Έρχονται από τη Λιγυρία της Ιταλίας και έχουν μακρύ και πλατύ σχήμα, περίπου σαν της ταλιατέλας. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Το συγκεκριμένο είδος ζυμαρικού αγαπάει πολύ τις σάλτσες πέστο, τα θαλασσινά αλλά και τις σάλτσες με κιμά. Τρυπητά: Τα τρυπητά ζυμαρικά ή, αλλιώς, bucatini, έρχονται από την κεντρική Ιταλία. Έχουν μακρύ σχήμα και μια κεντρική τρύπα, ενώ η υφή τους αναδεικνύει τις γεύσεις κάθε σάλτσας. Τα bucatini κυκλοφορούν κυρίως σε τρία νούμερα, το πιο χοντρό και δημοφιλές νούμερο 2, το ενδιάμεσο νούμερο 3 και το πιο κομψό νούμερο 5. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα τρυπητά ζυμαρικά και απόδειξη αποτελεί το εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, το παστίτσιο. Ωστόσο το σχήμα αλλά και η υφή τους τα καθιστά κατάλληλα και για σάλτσες με βάση την ντομάτα, τον κιμά αλλά και το κρέας. ΕΙΔΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ Ποιο ταιριάζει σε κάθε συνταγή; Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί περίπου 400 σχήματα ζυμαρικών, ενώ είναι δύσκολο να προσεγγιστεί ο αριθμός τους σε όλον τον κόσμο, καθώς Κινέζοι, Άραβες και Έλληνες είναι μόνο λίγοι από τους λαούς που έχουν τις δικές τους ζύμες για ζυμαρικά. ➔
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=