8 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Πέννες: Το πιο δημοφιλές κοντό ζυμαρικό είναι οι πέννες και μας έρχονται από τη μαγευτική Σικελία. Το σχήμα τους μοιάζει με πένα, καθώς έχουν μικρό μήκος και κοίλο εσωτερικό. Μπορεί κανείς να τις συναντήσει με ρίγες (penne rigate) ή και χωρίς (mezze penne). Κυκλοφορούν και πολύχρωμες λόγω των λαχανικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους, γνωστές ως penne tricolore. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι πέννες είναι ένα ζυμαρικό που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια μια ανάλαφρη αλλά και μια πλούσια σάλτσα. Το κυλινδρικό τους σχήμα, με την οβάλ τρύπα, θωρακίζει στο εσωτερικό του κάθε μαγειρική έμπνευση, από κόκκινες ή άσπρες σάλτσες μέχρι και λαχταριστές μακαρονάδες φούρνου. Φαρφάλες: Οι φαρφάλες ή αλλιώς φιογκάκια είναι τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων και έρχονται από τη Λομβαρδία της Ιταλίας. Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και ο λόγος που βαφτίστηκαν έτσι είναι προφανής. Καθώς φτιάχνονται από ένα φύλλο ζύμης που κόβεται σε τετραγωνάκια και «τσιμπιέται» στο κέντρο, έχουν μεγαλύτερο πάχος στη μέση και μικρότερο στις άκρες. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι φαρφάλες λατρεύουν τις ελαφριές αλλά και τις πλούσιες σάλτσες, ενώ ταιριάζουν άψογα σε μια κρύα μακαρονοσαλάτα. Ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά λόγω της ξεχωριστής του εμφάνισης, κερδίζουν τις εντυπώσεις ακόμα και με μια απλή κόκκινη σάλτσα. Κοφτό: Το κοφτό είναι ένα ζυμαρικό που μοιάζει με μικρά σωληνάκια και κατάγεται από την περιοχή της Καμπανίας της νότιας Ιταλίας. Το κοφτό μακαρονάκι είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα ενισχύουν τον μεταβολισμό. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Το κοφτό μακαρονάκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπεραγαπημένη παραδοσιακή ελληνική συνταγή με το χταποδάκι, που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ωστόσο, τα κοφτά μακαρονάκια είναι εξίσου ταιριαστά και σε σούπες με κρέας ή λαχανικά, δεν μας απογοητεύουν ποτέ και μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους. Τριβελάκι: Το τριβελάκι ή αλλιώς βίδες έρχεται από τη νότια Ιταλία και το όνομά του ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα, με αποτέλεσμα να δένουν εξίσου επιτυχημένα με πέστο αλλά και με πλούσιες τυρένιες σάλτσες ή απλές σάλτσες ντομάτας. Τορτελίνι: Τα τορτελίνι, τα γεμιστά ζυμαρικά, είναι ένα από τα πιο γνωστά μέλη της οικογένειας των ιταλικών ζυμαρικών. Με γέμιση από τυρί, κιμά ή τυριά και τομάτα, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα τορτελίνι στη χώρα της γέννησής τους, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, σερβίρονται αυστηρά σε σούπα μέσα σε ζωμό. Ωστόσο, ανά τον κόσμο οι συνταγές με βάση τα τορτελίνι είναι πολλές και λαχταριστές.
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=