RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

10 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Casarecce: Πολύ ιδιαίτερο είδος ζυμαρικών με χαρακτηριστικό σχήμα και πολύ ιδιαίτερη υφή. Ετυμολογικά, η λέξη casarecce προέρχεται από την ιταλική λέξη casereccio, που σημαίνει σπιτικό. Συνήθως έχουν ελεύθερο σχήμα, με κοινό χαρακτηριστικό ότι αποτελούνται από ενωμένες και στριφτές λωρίδες ζυμαριού. Calamarata: Ποικιλία ζυμαρικών που κόβεται σε σχήμα χοντρού δακτυλίου. Φτιάχνεται από αλεύρι σκληρού σίτου και μερικές φορές χρωματίζεται με μελάνι καλαμαριού, για να μοιάζει με καλαμάρι σε φέτες. Fusilli Bucati: Ποικιλία από τα δημοφιλή ζυμαρικά fusilli, φτιαγμένα με σωλήνες ζυμαρικών που στη συνέχεια στρίβονται, για να μοιάζουν με μικρά ελατήρια. Agnolini: Είναι μια ποικιλία από παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά με αυγά με γέμιση κρέατος. Παρασκευάζονται με αλεύρι μαλακού σίτου και αλεύρι σκληρού σίτου, αυγά και νερό ή γάλα, ενώ η γέμιση συνήθως αποτελείται από βοδινό stracotto, χοιρινή σαλαμέλα, πανσέτα και parmigiana. Farfalle: Είναι ένα είδος κοντών ζυμαρικών που χαρακτηρίζεται από το σχήμα τους -οβάλ ή ορθογώνια κομμάτια- που μοιάζουν με παπιγιόν ή πεταλούδα, όπως μεταφράζεται κυριολεκτικά η λέξη farfalle, παραπέμποντας έτσι στο σχήμα της. Κανελόνια: Αυτή η ποικιλία φτιάχνεται από σιμιγδάλι σκληρού τύπου και είναι από τα πρώτα σχήματα ζυμαρικών που σκέφτηκε ο άνθρωπος. Σε αντίθεση με άλλα ζυμαρικά, δεν έχουν αυγό και έχουν χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα, που μοιάζει με σωλήνα ή ρολό, το οποίο είναι ιδανικό για γέμισμα με διάφορα υλικά της συνταγής. Fusilli: Τα Fusilli γεννήθηκαν στην κεντρική και νότια Ιταλία και πήραν το όνομά τους από το "fuso", το εργαλείο πλεξίματος που χρησιμοποιείται για την τύλιξη μαλλιού. Το σχήμα τους δημιουργείται από τρία μικρά φτερά κομψά στριμμένα πάνω τους, σε μια σπειροειδή κίνηση, η οποία κρατάει κάθε τύπο σάλτσας. Penne Rigate: Το Penne rigate είναι μια υποποικιλία των διάσημων ζυμαρικών πέννες, φτιαγμένα σε λεπτό, σωληνωτό σχήμα. Το Rigate είναι ένας δείκτης ότι αυτή η ποικιλία ζυμαρικών έχει επιφάνεια με ραβδώσεις, βοηθώντας τη σάλτσα να προσκολληθεί στο εξωτερικό τους. Rotini: Ποικιλία ζυμαρικών που προέρχεται από τη Βόρεια Ιταλία και χαρακτηρίζεται από το πάχος και το σχήμα που μοιάζει με βίδα. Είναι παρόμοιο με το fusilli, αλλά η βίδα είναι λίγο πιο σφιχτή. Cavatappi: Πρόκειται για μια ποικιλία ζυμαρικών που είναι παχιά, ανήκουν στην οικογένεια των αποξηραμένων ζυμαρικών και έχουν σχήμα σωληνοειδές. Διαθέτουν άνοιγμα στα άκρα, γεγονός που τα καθιστούν τέλεια με πιο υγρές σάλτσες. Elicoidali: Ζυμαρικό με μεσαίο μέγεθος, παρόμοιο με τα δημοφιλή ριγκατόνι. Είναι φτιαγμένο σε σχήμα σωλήνων με σπειροειδείς ραβδώσεις εξωτερικά, που βοηθούν τη σάλτσα να κολλάει στα ζυμαρικά. Mafaldine: Τα ζυμαρικά είναι σε σχήμα κορδέλας, επίπεδα, φαρδιά και έχουν κυματιστές άκρες και στις δύο πλευρές. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ζυμαρικού αυτού είναι 100% ιταλικά από τοπικούς παραγωγούς. Bavette: Είναι μια ποικιλία από ζυμαρικά που παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ταλιατέλες, αλλά η ζύμη είναι πολύ πιο στενή, σαν ένα επίπεδο σπαγγέτι. Αποτελείται από αλεύρι σκληρού σίτου και νερό. Gemelli: Είναι ένα είδος ζυμαρικού που χαρακτηρίζεται από το σχήμα του, από δύο κυλίνδρους ζυμαρικών που είναι στριμμένοι μεταξύ τους. Αυτό το στριφτό σχήμα είναι ιδανικό για να κρατάνε διάφορες σάλτσες, διατηρώντας παράλληλα τη σφιχτή υφή al dente. Pansotti: Γεμιστά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αλεύρι, λευκό κρασί, αυγά και αλάτι. Εφευρέθηκαν ως εναλλακτική λύση για τα ραβιόλια και είναι συνήθως τριγωνικού σχήματος και γεμάτα με άγρια βότανα.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=