12 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Parmigiano Reggiano Ίσως το γνωστότερο και πιο αγαπητό τυρί της Ιταλίας. Είναι προϊόν προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ), γεγονός που σημαίνει ότι προέρχεται από τις περιοχές της Πάρμας της Ιταλίας. Είναι σκληρό τυρί, έχει έντονη γεύση και συνήθως τρώγεται τριμμένο. Η παρμεζάνα παράγεται από απαστερίωτο γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδες. Η διατροφή των αγελάδων πρέπει να είναι με φυσικό ντόπιο γρασίδι και φυσικές ζωοτροφές και δεν πρέπει να περιλαμβάνει ζυμωμένες τροφές και προϊόντα ζωικής προέλευσης και άλλα παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Το γάλα μετά τη συλλογή μεταφέρεται εντός δύο ωρών στο τυροκομείο. Για να παραχθεί ένα κιλό παρμεζάνας, χρειάζονται 16 λίτρα αγελαδινό γάλα. Mozzarella di bufala di Campana Εκεί ψηλά στις πρώτες θέσεις του σχετικού πρωταθλήματος για το καλύτερο ιταλικό τυρί, αμέσως μετά την αγαπημένη παρμεζάνα, έρχεται η μεγάλη κυρία που λέγεται μοτσαρέλα… Mozzarella από bufala από την περιοχή της Καμπανίας. Νεροβούβαλα της περιοχής της Νάπολης είναι η πηγή του γάλακτος και το αποτέλεσμα είναι η γνωστή σε όλους φρέσκια μοτσαρέλα που είναι ένα εκ των συστατικών της απλής αλλά και πεντανόστιμης σαλάτας Caprese. Την αποκαλούν «λευκό χρυσό», «μαργαριτάρι του τραπεζιού», και έχει πλούσια, κρεμώδη γεύση και υφή. Gorgonzola Με ιστορία χιλίων ετών, η gorgonzola είναι το τυρί αντίστοιχο του ροκφόρ και έχει μία από τις πλέον δυνατές και χαρακτηριστικές γεύσεις απ’ όλα τα τυριά. Πατρίδα του είναι η ομώνυμη περιοχή κοντά στο Μιλάνο, αλλά παράγεται γενικώς στον ιταλικό Βορρά. Χρησιμοποιείται πλήρες αγελαδινό γάλα, τo τυρόγαλο απομακρύνεται και το τυρί παλαιώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη διαδικασία της παλαίωσης, μεταλλικές ράβδοι εισέρχονται και αφαιρούνται γρήγορα από το τυρί, δημιουργώντας κανάλια αέρα που επιτρέπουν στους σπόρους να γίνουν μύκητες και να προκαλέσουν τη χαρακτηριστική ράβδωση με τις φλέβες. Η γκοργκοντζόλα παλαιώνεται συνήθως από τρεις έως τέσσερις μήνες. Η διάρκεια της διαδικασίας παλαίωσης καθορίζει τη σταθερότητα του τυριού που γίνεται πιο «σφιχτό» καθώς ωριμάζει. Pecorino Romano Το Pecorino παράγεται σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, αλλά το Romano θεωρείται κορυφαίο. Το Pecorino Romano είναι ένα σκληρό αλμυρό ιταλικό τυρί, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται και τριμμένο. Το τυρί παράγεται από πρόβειο γάλα (απ’ όπου προέρχεται και το όνομά του, αφού pecora στα ιταλικά σημαίνει πρόβατο). Το Pecorino Romano ήταν βασικό είδος διατροφής των λεγεωναρίων της αρχαίας Ρώμης. Σήμερα εξακολουθεί να παρασκευάζεται με την αρχική συνταγή και είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά της Ιταλίας, ενώ καταναλώνεται κυρίως στην κεντρική και νότια Ιταλία. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε πιάτα ζυμαρικών, ενώ είναι διακριτικά αρωματικό, με ευχάριστη, έντονη και πολύ αλμυρή γεύση, πράγμα που σημαίνει πως στην ιταλική κουζίνα προτιμάται να συνοδεύει ορισμένα πιάτα ζυμαρικών με πολύ άρωμα ή και σάλτσες. Ricotta Romana Η Ricotta παράγεται στην Ιταλία εδώ και χιλιάδες χρόνια από αυτό που μένει ουσιαστικά από την παραγωγή άλλων τυριών. Βασικά παρασκευάζεται από τον ορό γάλακτος (τυρόγαλα), δηλαδή το υγρό που παραμένει μετά την παρασκευή του αγελαδινού, πρόβειου ή κατσικίσιου τυριού. Χρησιμοποιείται σε αφθονία σε διάφορες μορφές σε όλη την Ιταλία και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιταλική γαστρονομία εδώ και αιώνες. Ανάλογα με την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί (αγελαδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο) είναι και πιο πλούσια η γεύση του. Η Ricotta, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «ξαναμαγειρεμένο» στα ιταλικά, κατά πάσα πιθανότητα ανακαλύφθηκε τυχαία κατά την παραγωγή του pecorino. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με συνοχή παρόμοια με το τυρί cottage, αλλά με γλυκιά γεύση. ΙΤΑΛΙΚΆ ΤΥΡΙΆ Μεταξύ των καλύτερων του κόσμου Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά και πεντανόστιμα τυριά, όπως έχουν και στη Γαλλία, στην Ολλανδία και σε πολλές άλλες χώρες. Οι Ιταλοί, όμως, πέρα από τον καλό καφέ και την καλή πίτσα, ξέρουν και από το καλό τυρί. Ας δούμε παρακάτω τα πέντε καλύτερα ιταλικά τυριά.
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=