6 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Ταλιατέλες: Είδος ζυμαρικών που αποτελείται από αλεύρι σίτου και αυγά, ενώ παλαιότερα παρασκευαζόταν από αλεύρι και νερό ή αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη tagliare, που σημαίνει κόβω. Pici: Χειροποίητο ζυμαρικό δημοφιλές στη Νότια Τοσκάνη, παρόμοιο με τα σπαγγέτι, αλλά πιο παχύ, που συνήθως παρασκευάζεται χωρίς αυγά. Τα ζυμαρικά τυλίγονται με το χέρι και φαίνονται σαν χοντρά μακαρόνια. Ραβιόλια: Η λέξη ραβιόλι δηλώνει τα είδη ζυμαρικών που παρασκευάζονται με την τοποθέτηση μιας γέμισης ανάμεσα σε δύο λεπτές στρώσεις ζύμης. Τα ζυμαρικά γίνονται με βάση το αλεύρι σίτου και τα αυγά και οι γεμίσεις περιλαμβάνουν διάφορες ποικιλίες κρέατος, τυριού και λαχανικών. Λιγκουίνι: Είναι ένα είδος ζυμαρικού που μοιάζει με σπαγγέτι, με τη διαφορά ότι είναι λίγο πιο πλακουτσωτό. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν διαφορετικό χρόνο βρασμού αλλά και διαφορετική γεύση. Το όνομά τους στα ιταλικά σημαίνει μικρές γλωσσίτσες, λόγω του σχήματός τους, που μοιάζει με στενές γλώσσες. Gragnano: Η παραγωγή των ζυμαρικών Gragnano χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ιδρύθηκαν στην περιοχή τα πρώτα οικογενειακά εργοστάσια ζυμαρικών. Παρασκευάζονται μόνο με σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Σπαγγέτι: Τα σπαγγέτι είναι ένας ιδιαίτερος τύπος ζυμαρικών που παράγονται αποκλειστικά με σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό, με μακρύ, λεπτό σχήμα και στρογγυλή διατομή. Το πάχος, που υποδεικνύεται από τον αριθμό, μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τον έναν κατασκευαστή στον άλλο. Λαζάνια: Είναι ένα είδος ζυμαρικού το οποίο έχει τετράγωνο σχήμα και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες συνταγές. Στην ουσία, πρόκειται για λεπτά φύλλα ζυμαρικών που φτιάχνονται από σιμιγδάλι και αυγά. Παπαρδέλες: Είδος ζυμαρικού που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο πλατύ μέγεθός τους και παρασκευάζονται με ζύμη με βάση τα αυγά, κάνοντας τα ζυμαρικά πιο πλούσια και πιο γευστικά. Trofie: Ζυμαρικά της Λιγουρίας, κάτι ανάμεσα σε μικρά νιόκι και βίδες. Τα trofie al pesto bavette έχουν αυτό το σχήμα ζυμαρικών για να σερβιριστούν με το εμβληματικό πέστο, το οποίο χώνεται μέσα στα αυλάκια του ζυμαρικού και γεμίζει πυκνή νοστιμιά κάθε μπουκιά. Cavatelli: Είναι μια ποικιλία που αποτελείται από αλεύρι από σιTASTE ATLAS 41 από τα 50 καλύτερα ζυμαρικά στον κόσμο είναι ιταλικά Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα καλύτερα ζυμαρικά του κόσμου. Όπως είναι αναμενόμενο, η Ιταλία κατείχε τις 41 από τις 50 θέσεις της λίστας, με την πρώτη θέση να κατέχουν οι ταλιατέλες, τη δεύτερη τα πίτσι και την τρίτη τα ραβιόλια, ενώ στις υπόλοιπες εννιά θέσεις που δεν είναι της Ιταλίας, οι δύο ανήκουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην 22η θέση βρίσκεται ο τραχανάς και στην 31η οι χυλοπίτες. ➔
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=