RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

8 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ μιγδάλι και ζεστό αλμυρό νερό. Αρχικά συνδυάζονταν με μέτριες σάλτσες που αποτελούνταν μόνο από λάδι και σκόρδο, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται με μια ποικιλία από σάλτσες. Campanelle: Λεπτή ποικιλία ζυμαρικών με άκρες που θυμίζουν πέταλα. Το κέντρο είναι σχεδιασμένο για να αιχμαλωτίζει τις σάλτσες, και έτσι η καμπανέλα συνδυάζεται συχνά με σάλτσες όπως μπεσαμέλ ή σάλτσες με λαχανικά. Τορτελίνια: Ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά ζυμαρικά. Έχουν σχήμα δαχτυλιδιού και τα βρίσκουμε γεμιστά με κρέας, τυριά, λαχανικά, μανιτάρια ή βότανα, καθώς και ολικής άλεσης ή από φαγόπυρο. Bucatini: Είναι μια μακρόστενη σωληνοειδής ποικιλία ζυμαρικών που μοιάζει με σπαγγέτι και χαρακτηρίζεται από μαστιχωτή και πυκνή υφή. Οι τρύπες παράγονται συνήθως πιέζοντας τα ζυμαρικά μέσα από παραδοσιακά ιταλικά μπρούτζινα πιάτα. Fettuccine: Κυριολεκτικά μεταφρασμένο ως μικρές κορδέλες, είναι ένα κλασικό ιταλικό ζυμαρικό που παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, αλάτι, αυγά και λίγο νερό. Το εργοστασιακό fettuccine αποτελείται συνήθως από αλεύρι σκληρού σίτου, αυγά και, μερικές φορές, νερό και συχνά έρχονται συσκευασμένα σε φωλιές. Ριγκατόνι: Τα ζυμαρικά με τις χαρακτηριστικές αυλακώσεις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Με το κοίλο εσωτερικό τους, καταφέρνουν να «φυλακίσουν» ακόμα και τις ελαφριές σάλτσες με βάση τα λαχανικά. Orecchiette: Αυτή η ποικιλία ιταλικών ζυμαρικών χαρακτηρίζεται από το σχήμα της, που θυμίζει μικρά αυτιά. Το σχήμα τους τούς δίνει μια μοναδική υφή, που είναι απαλή στο κέντρο και ελαφρώς μαστιχωτή γύρω από τις άκρες. Τορτελόνι: Ποικιλία ζυμαρικών που παραδοσιακά είναι γεμιστά με υλικά όπως σπανάκι, τυρί ricotta, καρύδια ή μανιτάρια πορτσίνι. Φτιάχνεται στο ίδιο σχήμα με τα περίφημα τορτελίνια, αλλά τα τορτελόνια είναι κάπως μεγαλύτερα σε μέγεθος. Trenette: Είναι μια ποικιλία μακριών ζυμαρικών που είναι παρόμοια με το linguine, αλλά πιο λεπτή και στενή. Πρόκειται για μια σπεσιαλιτέ της περιοχής της Γένοβας, όπου παραδοσιακά σερβίρεται με πέστο σε ένα πιάτο που ονομάζεται trenette al pesto. Ταλιερίνι: Ποικιλία ιταλικών ζυμαρικών που μοιάζει με τις ταλιατέλες σε μήκος και εμφάνιση, αν και είναι κάπως πιο λεπτή. Παρασκευάζονται με αυγά, αλεύρι και νερό, ενώ η αναλογία των κρόκων αυγών προς το αλεύρι είναι αρκετά υψηλή. Cappelletti: Είδος ζυμαρικού που παρασκευάζεται σε σχήμα καπέλου. Αρχικά, τα ζυμαρικά ήταν γεμάτα με βραστό βοδινό κρέας, parmigiano-reggiano και επιλεγμένα μπαχαρικά. Σήμερα, είναι γεμάτα με κρέας και τυρί και συνήθως σερβίρονται σε ζωμό κοτόπουλου. Malloreddus: Ποικιλία ζυμαρικών σε σχήμα νιόκι από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας. Λόγω του σχήματός τους, ονομάζονται επίσης gnocchetti Sardi, που σημαίνει μικρά νιόκι της Σαρδηνίας. Παρασκευάζονται με αλεύρι σκληρού σίτου, νερό, αλάτι και μια πρέζα αλεσμένο σαφράν. Mezzelune: Ποικιλία ζυμαρικών με ημικυκλικό σχήμα, γι' αυτό και ονομάζονται mezzelune (μισοφεγγάρια στα ιταλικά). Η ζύμη συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου και φαγόπυρου, σιμιγδάλι, αυγά και ελαιόλαδο. Τα ζυμαρικά είναι γεμιστά με διάφορα υλικά, όπως και τα ραβιόλια. Pizzoccheri: Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1500 και παρασκευάζεται με φαγόπυρο και αλεύρι σίτου. Συχνά περιγράφονται ως κοντές ταλιατέλες, λόγω του φαρδιού σχήματός τους. Πέννες: Είδος ζυμαρικού που παρασκευάζεται από αλεύρι σκληρού σίτου και νερό στην πιο βασική του μορφή. Χαρακτηρίζεται από το λοξό κόψιμό του και μπορεί να βγει σε λεία ή ραβδωτή εκδοχή, σε διάφορα μεγέθη. Paccheri: Είδος ζυμαρικού που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο σωληνωτό σχήμα του και είναι γεμιστό με λουκάνικα, σκόρδο και μανιτάρια ή σερβίρεται με σάλτσες όπως η ragù alla Bolognese. Strozzapreti: Ποικιλία χειροποίητων στριφτών ζυμαρικών που παρασκευάζεται σε όλη την Ιταλία από ένα συνδυασμό με αλεύρι σίτου, αλεύρι σιμιγδαλιού, νερό και αυγά. ➔

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=