RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ NEWSLETTER ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ - 21ος ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 Σαρακοστιανών Αγορά PAPALIOS MEDIA GROUP IKE

¾ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ: ΤΑ ΕΔΈΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΉΣ ΜΑΣ ΠΑΡΆΔΟΣΗΣ............... 4 ¾ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ: H ΑΡΧΑΙΌΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΕΓΆΛΕΣ ΝΗΣΤΕΊΕΣ...............10 ¾ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΦΈΤΟΣ;.........12 ¾ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ: ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 2 ΝΗΣΤΕΎΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΆΛΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΚΑΙ 1 ΣΤΟΥΣ 8 ΌΛΗ ΤΗ ΜΕΓΆΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ........................................14 ¾ ΘΑΛΑΣΣΙΝΆ: Η ΔΗΜΟΦΙΛΉΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΕΠΙΛΟΓΉ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉΣ......................................................................16 ¾ ΧΑΛΒΑΣ: «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΉΣ» ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΌ ΠΡΌΣΗΜΟ ΣΤΗ ΖΉΤΗΣΗ.................................................................................................18 ¾ ΟΣΠΡΙΑ: ΜΙΚΡΉ ΥΠΟΧΏΡΗΣΗ, ΆΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΉΣ ΕΤΙΚΈΤΑΣ..20 ¾ PLANT BASED: Η ΤΆΣΗ ΠΟΥ ΉΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΊΝΕΙ................................24 ¾ ΤΑΧΙΝΙ: ΜΕΙΩΜΈΝΗ ΖΉΤΗΣΗ ΤΟ 2023.....................................................28 ¾ ΣΑΛΑΤΕΣ (ΑΛΟΙΦΕΣ): ΤΑ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΆ.......................30 ¾ ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ (ΛΑΧΑΝΙΚΑ): ΜΕ ΣΥΝΕΧΉ ΑΥΞΑΝΌΜΕΝΗ ΖΉΤΗΣΗ..............................................................................31 ¾ ΨΑΡΙΚΑ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ: ΑΎΞΗΣΗ ΤΖΊΡΟΥ, ΥΠΟΧΏΡΗΣΗ ΌΓΚΟΥ....................................................................................32 ¾ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: ΑΥΞΆΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΊΜΗΣΉ ΤΟΥΣ........33 ¾ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΙΡΑΣ: ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΉ ΤΡΟΧΙΆ ΤΟ 2023............................34 ¾ ΚΡΑΣΙ: ΧΑΜΗΛΉ ΠΑΡΑΓΩΓΉ, ΜΕΙΩΜΈΝΗ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ....................35 Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή, που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα, διαρκεί επτά εβδομάδες για διάστημα 40 συνεχόμενων ημερών, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Σκοπός της είναι να προετοιμάσει τους πιστούς όχι μόνο να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που ακολουθούν αυστηρή νηστεία και τις 40 ημέρες, είναι σχετικά μικρό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε επόμενες σελίδες, συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει το 12% των καταναλωτών. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 47% δηλώνουν ότι νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο, αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές). Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018, σε αντίστοιχη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 69% του κοινού δήλωνε ότι νηστεύει πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το 20% μερικές φορές, σύνολο 89%. Από την άλλη όμως, τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται «σαρακοστιανά», έχουν «σπάσει» τα στενά όρια της εποχικότητας και αποτελούν συνειδητή επιλογή όλο και περισσότερων καταναλωτών για τα διατροφικά οφέλη τους. Ακόμη και ο χαλβάς και το ταχίνι δεν αποτελούν πια υπόθεση μόνο της Σαρακοστής και της νηστείας… RETAIL TODAY #4583 HMEΡΗΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΚΔΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΤΟΥΡΑΐΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ EΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΟΥΛΙΟΥ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΒΑ ΒUSINESS DEVELOPMENT MANAGER KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΙΑΣ MANAGERS RETAIL BUSINESS UNIT ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ XΡΗΣΤΟΣ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΥΠΕYΘΥΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ POΔΟΥΛΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΕΡΕΥΝΏΝ Circana ISSN: 2732-804X Μικράς Ασίας 43, 152 33, Χαλάνδρι Τηλ: 210 77.12.400 | Fαχ: 210 77.85.097 e-mail: info@direction.gr | www.direction.gr ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ ΔΕΥΤΈΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥH Σαρακοστιανά για όλο το χρόνο... PAPALIOS MEDIA GROUP IKE

4 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή μάς κατευθύνουν σε επιλογές τροφίμων που μπορούν να δώσουν λύσεις στην προσπάθειά μας για μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι σύγχρονες μελέτες «αποθεώνουν» τις διατροφικές επιλογές της Καθαράς Δευτέρας, οι οποίες παραδοσιακά είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια, ο χαλβάς, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας, το οποίο σημαίνει ότι μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο δεν πρέπει να καταναλωθεί οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά κ.λπ. Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Το σαρακοστιανό τραπέζι δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τη βασισμένη στο κρέας και τα προϊόντα του διατροφή. Αντιθέτως, περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες, συνδυαζόμενες κατάλληλα, μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Χαλβάς, ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, τρώγεται ως θρεπτικό σνακ ή επιδόρπιο. Τα τελευταία χρόνια, μετά την επιμονή συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι επένδυσαν και πίστεψαν στο προϊόν, ο χαλβάς έγινε όχι απλώς ένα από τα κύρια γλυκίσματα της Σαρακοστής αλλά και μια δημοφιλής πρόταση για το κολατσιό μικρών και μεγάλων. Έχει θερμίδες περίπου 250 ανά μερίδα, «τίμιες» όμως, διότι η σύνθεση των λιπαρών του οξέων είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Το σουσάμι, η πρώτη ύλη του, είναι μια «κάψουλα» υγείας και ομορφιάς. Περιέχει βιταμίνες Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό. Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν σημαντική τροφή για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Έτσι όταν το σουσάμι και κατ’ επέκταση ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Θαλασσινά, η υπερτροφή Η κατανάλωση θαλασσινών και οστράκων, όπως μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι, είναι βασικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και καθ’ όλην τη διάρκεια της νηστείας. Τα θαλασσινά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Επίσης, είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, οπότε θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο από όσους έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας, όπως επίσης και από υπερτασικούς, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Τα θαλασσινά αποδίδουν πολύ λίΣΑΡΑΚΟΣΤΉ Τα εδέσματα της λαϊκής μας παράδοσης Η νηστεία της Σαρακοστής είναι έτσι μελετημένη, ώστε να ξεκινά σταδιακά. Μετά την Τσικνοπέμπτη έρχεται η Κυριακή της Αποκριάς, που -για όσους τηρούν αυστηρά τα εθιμοτυπικά- σταματάμε να τρώμε κρέας. Ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, που τρώμε γαλακτοκομικά και τυρί, για να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα, οπότε και ξεκινά επισήμως η νηστεία. ➔

6 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ γες θερμίδες, περίπου 115 θερμίδες τα 100 γραμμάρια. Όσπρια, το κρέας των φτωχών Φακές για σίδηρο και πρωτεΐνες, φασόλια για την υγεία της καρδιάς, φάβα για καλή μνήμη, ρεβίθια κατά της οστεοπόρωσης και κουκιά για καλή όραση. Η υψηλή θρεπτική αξία των οσπρίων είναι ο λόγος που αυτοί οι πολύτιμοι καρποί της γης αποτελούν βασικό κομμάτι κάθε μοντέλου υγιεινής διατροφής ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας, τα όσπρια που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη έχουν μια ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, οι ενήλικες συστήνεται να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα, όπου 1 μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι οσπρίων, δηλαδή, 150-200 γραμμάρια βρασμένα όσπρια. Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι κ.ά. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική και αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Λαγάνα, η παραδοσιακή Σε διάφορες παραλλαγές, το εμβληματικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δεν περιέχει προζύμι. Τα βασικά ωστόσο υλικά μιας λαγάνας είναι το αλεύρι, η μαγιά και το σουσάμι. Η θερμιδική αξία για μία φέτα λαγάνα, ας πούμε 30 γρ., παρέχει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και το κανονικό ψωμί. Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις Εκκλησιάζουσες λέει «Λαγάνα πέττεται», δηλαδή «Λαγάνες γίνονται». Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι «το γλύκισμα των φτωχών». Η λαγάνα παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, και έναν τέτοιο πρόχειρα φτιαγμένο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε ο Μωσαϊκός Νόμος επέβαλε να καταναλώνεται όλες τις ημέρες της νηστείας του Πάσχα. Αυτό διήρκεσε μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Σε ορισμένες περιοχές, η λαγάνα έχει το σχήμα της «κυρα-Σαρακοστής», μιας ψηλής γυναίκας που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι. Φτιάχνεται από ζυμάρι, αλάτι, αλεύρι και νερό, τα χέρια της είναι σταυρωμένα γιατί προσεύχεται και έχει επτά πόδια, που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι, αλλά και σε πολλές παραλλαγές, με ελιές, με ξηρούς καρπούς κ.ά. Ταραμοσαλάτα, η δημοφιλής H ταραμοσαλάτα έχει την τιμητική της στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, όμως πολλοί θαυμαστές αυτού του γευστικά «ατίθασου» μεζέ δεν περιμένουν τις εορταστικές επετείους για να τον τιμήσουν. Νηστίσιμο τραπέζι χωρίς ταραμοσαλάτα δεν γίνεται, ωστόσο η ταραμοσαλάτα στέκεται μια χαρά και χωρίς το σαρακοστιανό της ένδυμα, αφού έχει θέση σε κάθε καλοστημένη παρέλαση μεζέδων, όπως και σε κάθε ψαροφαγία αξιώσεων, χωρίς ημερολογιακές δεσμεύσεις. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι θαυμαστές της είναι πολλοί, αλλά εξίσου πολλές είναι και οι προσεγγίσεις στην κατασκευή της, αφού για να τη φτιάξουμε πρέπει να επιλέξουμε είδος ταραμά, αν θα είναι με ψωμί, πατάτα ή σκέτη, λάδι και την ποσότητά του, αν θα βάλουμε κρεμμύδι ή όχι, την ποσότητα του λεμονιού και πόσο θα τη χτυπήσουμε. Κάθε προσέγγιση έχει τους οπαδούς της: υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν φανατικά ότι η αυθεντική ταραμοσαλάτα «σηκώνει» μόνο ψωμί για να έχει και την ανάλογη κάπως τραχιά υφή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η πατάτα τής χαρίζει πιο απαλή μορφή. Κάποιοι υποκλίνονται στον αέρινο χαρακτήρα της μους ταραμοσαλάτας, άλλοι προσθέτουν αμύγδαλα ή και σκόρδο, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι οι σύγχρονες εκδοχές με χρωματικές παραλλαγές ή γευστικές προσμείξεις ανανεώνουν με επιτυχία την παραδοσιακή συνταγή. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Ωστόσο, είναι πλούσια και σε αλάτι, γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή της από όσους έχουν υπέρταση. Στη βάση της ταραμοσαλάτας βρίσκεται ο ταραμάς, ο οποίος δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυγά ψαριού συντηρημένα σε αλάτι. Η τεχνική της διατήρησης τροφίμων σε αλάτι είναι πολύ παλιά και δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, αφού οι μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας έχουν να επιδείξουν τέτοιες τεχνικές. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες και αρκεστείτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με 1-2 κουταλιές της σούπας, καθώς τα 100 γρ. ταραμοσαλάτας αποδίδουν περίπου 450-500 θερμίδες.

Μάι νέιμ ιζ Κωστής. Σαρακωστής! Θα γίνει της νηστείας! 3alfa_gr 3alfagr 3alfa 3alfa www.3alfa.gr • www.3alfa-etoimafysika.gr

10 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή είναι η περίοδος της καθαρτήριας διαδικασίας. Από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η προετοιμασία του σώματος και της ψυχής, με τη νηστεία και την αποχή από εκδηλώσεις χαράς, που διαρκεί έως και την Κυριακή του Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη και τελικά διαρκεί 48 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή τελείται η Προηγιασμένη Ακολουθία. Οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία όμως έχει προαγιασθεί την προηγούμενη Κυριακή. Η Σαρακοστή είναι σχεδόν ταυτισμένη με το μήνα Μάρτιο. Χαρακτηριστική είναι η φράση «Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;», που συνηθίζεται να λέγεται για αυτούς που θέλουν να είναι σε όλα «μέσα». Επισήμως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, επτά εβδομάδες πριν από το Πάσχα, ολοκληρώνοντας με την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Παρασκευής την Έκτη Εβδομάδα. Η επόμενη ημέρα ονομάζεται το Σάββατο του Λαζάρου, που είναι η ημέρα πριν από την Κυριακή των Βαΐων. Η νηστεία συνεχίζεται καθ’ όλην την επόμενη εβδομάδα, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, γνωστή και ως Εβδομάδα των Παθών ή Αγία Εβδομάδα ή Μεγάλη Εβδομάδα και δεν τελειώνει παρά μόνο μετά την Πασχαλινή Αγρυπνία, νωρίς το πρωί την Κυριακή του Πάσχα. Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Η τήρηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται από τη νηστεία και την αποχή από ορισμένες τροφές, την εντατικοποίηση της ιδιωτικής και δημόσιας προσευχής, την αυτοεξέταση, την εξομολόγηση, την προσωπική βελτίωση, τη μετάνοια, την ελεημοσύνη και την αποκατάσταση για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν. Τα τρόφιμα από τα οποία παραδοσιακά απέχουμε, είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το λάδι. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, οι πιστοί απέχουν μόνο από το ελαιόλαδο, ενώ σε άλλες, από όλα τα φυτικά έλαια. Αφότου η αυστηρή νηστεία, σύμφωνα με τους κανόνες, απαγορεύεται το Σάββατο, με εξαίρεση το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή, το κρασί και το λάδι επιτρέπονται τα Σάββατα και τις Κυριακές. Εάν η Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέφτει κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τότε το ψάρι, το κρασί και το λάδι επιτρέπονται εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποφεύγονται εντελώς, έως ότου τελειώσει η νηστεία, την Κυριακή του Πάσχα. ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ H αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή, που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα.

12 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου βρίσκεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές. Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: • Χαλβάς. • Νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές - μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ά.). • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη). Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το Καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο αποτελεί επέκταση του Καλαθιού του Νοικοκυριού, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές». Κ. Σκρέκας: Το «Καλάθι της Σαρακοστής» είναι μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι Για τις αποκλίσεις τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της Σαρακοστής» από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο ΣΚΑΪ ο Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στο σταθμό.«Οι αποκλίσεις οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα -όπως τα κόστη λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ- είτε στη διαφορετική εμπορική πολιτική κάθε αλυσίδας», σημείωσε ο υπουργός. Σε γενικές γραμμές, πάντως, φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής» είναι «μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Επιπλέον, είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα του υπουργείου e-katanalotis, όπου οι καταναλωτές μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τις τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, ώστε να φτιάξουν το δικό τους «Καλάθι». Ο υπουργός ξεκαθάρισε και ποια είναι φέτος η τιμή της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πότε γίνεται αισχροκέρδεια. Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ.) κυμαίνεται από 2,80 - 3,50 ευρώ και της μικρής από 1,80 - 2 ευρώ. Κ. Μητσοτάκης: «Στο τραπέζι της Σαρακοστής και του Πάσχα θα γίνουν τα δέοντα» Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», «σήμερα έχουμε πραγματικές μειώσεις από 15% έως 20% σε σχεδόν 4.000 σημαντικούς κωδικούς» και προσέθεσε ότι «δεν τελειώνει αυτή η προσπάθεια αλλά εξακολουθώ να επιμένω ότι, κατά την άποψή μου, τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε αφήσει πίσω μας». H στήριξη του εισοδήματος των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενώ η μάχη κατά της ακρίβειας είναι μια μάχη ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Θα είναι πιο οικονομικό φέτος;

13 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ συνεχιζόμενη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, όπως είπε, τη μεγάλη δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν αυτό το διαρκές και επίμονο κύμα του πληθωρισμού, γι’ αυτό και η κυβέρνηση παρεμβαίνει «με τρόπο δραστικό». Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι αλλά και το τραπέζι της Σαρακοστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πιστεύω ότι και ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι αλλά και το τραπέζι της Σαρακοστής θα γίνουν τα δέοντα, έτσι ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ώστε το τραπέζι της Σαρακοστής αλλά και το τραπέζι του Πάσχα να είναι ένα τραπέζι χαράς και γιορτής και όχι ένα τραπέζι μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, ειδικά για τα ασθενέστερα νοικοκυριά». Σαρακοστή: Τι «βλέπει» η αγορά Ανησυχία υπάρχει και για το σαρακοστιανό τραπέζι, όπου αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 10%, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγόμενα από την Ασία, και λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα το κόστος εκτοξεύεται. Έτσι οι τιμές στα θαλασσινά παρασύρονται και θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο Open, ανέφερε: « Όλα αυτά τα εμπορεύματα χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ για να έρθουν στη χώρα μας. Οπότε περιμένουμε κάποιες αυξήσεις λόγω των καθυστερήσεων. Κάτι το οποίο δυστυχώς μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, είναι οι αυξήσεις σε μια περίοδο ακρίβειας. Αυτήν τη στιγμή, αν μπορούσαμε να κοστολογήσουμε αυτές τις εισαγωγές από αυτές τις χώρες, θα τις κοστολογούσαμε τουλάχιστον 10% ακριβότερα». Όσον αφορά την εικόνα της αγοράς, ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, επισημαίνει στο Retail Today ότι η κίνηση βρίσκεται στα περσινά επίπεδα και οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Οι τιμές των ψαρικών είναι επίσης στα περσινά επίπεδα και σε συγκεκριμένα είδη κινούνται ακόμα και σε πιο χαμηλά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Βασίλης Σίμος, ανέφερε σχετικά στο Retail Today: «Υπάρχει μεγάλη επάρκεια, ενώ οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023. Ωστόσο, σε συγκεκριμένα είδη οι τιμές ήταν και χαμηλότερες. Στο καλαμάρι μεσαίου μεγέθους είμαστε στα 8-9 ευρώ, ενώ το 2023 ήταν στα 10-11 ευρώ. Οι γαρίδες, επίσης, είναι στα 8-9 ευρώ από 10-11 που ήταν το 2023. Η αγορά κατάφερε να συγκρατήσει και να μειώσει τιμές, και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, δεδομένου του ελάχιστου κέρδους».

14 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Ενδιαφέρουσα ευρήματα για τις καταναλωτικές συνήθειες τη Σαρακοστή περιλαμβάνει πρόσφατη έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Αφορά τις αγορές της περιόδου της Σαρακοστής και πραγματοποιήθηκε -στο πλαίσιο της καταγραφής των διατροφικών και καταναλωτικών τάσεων στην Ελλάδα- από 2 έως 8 Μαρτίου 2024 με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τόσο σε σχέση με τις διατροφικές όσο και σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες. Πότε νηστεύουν οι Έλληνες Όπως φαίνεται στο σχήμα 1: • η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 47% δηλώνουν ότι νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές). • Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018, σε αντίστοιχη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 69% του κοινού δήλωνε ότι νηστεύει πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το 20% μερικές φορές, σύνολο 89%. • Συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει το 12%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 12% των ερωτηθέντων. Η επίδραση στο λιανεμπόριο τροφίμων Με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ, εκτιμάται ότι το 3% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 550 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας. Απόψεις για τη νηστεία Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφονται μια σειρά από θέματα που αφορούν καταναλωτικές συνήθειες και θέματα υγείας/ευεξία και ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ Ένας στους 2 νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και 1 στους 8 όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή Το σούπερ μάρκετ καταγράφεται ως το σημείο πώλησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών στην περίοδο της Σαρακοστής και 550 εκατ. ευρώ (το 3%) των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων εκτιμάται ότι επηρεάζονται από τη διατροφή της νηστείας.

15 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ σχετίζονται με τη διατροφή την περίοδο της νηστείας. Συγκεκριμένα: • Το 33% δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει. • Το 55% θεωρεί ότι η νηστεία κάνει καλό στην υγεία, αν και το 18% θεωρεί ότι συνεισφέρει στη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ το 14% στη μείωση βάρους. • Το 34% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι συνήθως. • Το 27% δυσκολεύεται να βρει τι θα φάει, το 14% στα συμπληρωματικά γεύματα, ενώ το 22% αγχώνεται σε σχέση με τη διατροφή του. • Το 20% υιοθέτει φυτικά υποκατάστατα τροφών, ενώ το 14% επιλέγει περισσότερες έτοιμες λύσεις και κονσέρβες, με τέλος ένα 7% να αυξάνει το φαγητό από delivery. Ποια τρόφιμα προτιμούν Όσον αφορά τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό, όπως φαίνεται στο σχήμα 3, τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 76%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 62% και στα γλυκά σε ποσοστό 52%. Αντίθετα, στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 34% και 45%, αντίστοιχα, με μόλις 10% και 16%, αντίστοιχα, να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.Παράλληλα, όπως φαίνεται στο σχήμα 4, οι τροφές με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης την περίοδο της νηστείας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σαλάτες με σχεδόν καθημερινή κατανάλωση και ακολουθούν ξηροί καρποί, ζυμαρικά και λαδερά, περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Προτίμηση στα σούπερ μάρκετ Όσον αφορά την αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης (σχήμα 5), τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το κανάλι του σούπερ μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 75% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 58% και ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 15% και 29%, αντίστοιχα, και ο φούρνος-αρτοπωλείο με 8% και 11%, αντίστοιχα. Όσον αφορά το σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σούπερ μάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού, η λαϊκή από το 15% και ο φούρνος από το 7%. Το σούπερ μάρκετ καταγράφεται και ως το πιο γρήγορο και εύκολο μέσο από το 76% και 66% του κοινού, αντίστοιχα, και ακολουθεί η λαϊκή αγορά με 15% και 19%, αντίστοιχα.

16 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Καλαμαράκια Το καλαμάρι είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, βιταμίνης Β-12, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και ψευδαργύρου. Περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β-6. Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για τα ισχυρά οστά και τα δόντια και χρησιμοποιείται επίσης από το σώμα για τη δημιουργία πρωτεϊνών, την αποθήκευση ενέργειας και για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές και χρησιμοποιείται για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA και για λειτουργία του εγκεφάλου. Χταπόδι Το χταπόδι, όπως σχεδόν όλα τα θαλασσινά, είναι άπαχο και χαμηλό σε θερμίδες, καθώς η ποσότητα των 100 γρ. περιέχει περίπου 160 θερμίδες. Το χταπόδι είναι φυσικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά είναι υψηλό σε χοληστερόλη, γεγονός που το κάνει επιβλαβές αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα. Αυτός ο τύπος θαλασσινών περιέχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων και βιταμίνης Β-12. Επιπλέον, αποτελεί μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, επειδή περιέχει πολύ χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών. Μύδια Τα μύδια είναι μια απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή θαλασσινών. Έχουν χαμηλές θερμίδες, δηλαδή στην ποσότητα των 100 γρ. περιέχονται 160 kcal και χαμηλό λίπος, αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υψηλά σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Τα μύδια είναι πλούσια πηγή πολλών βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη C το φυλλικό οξύ και τα ανόργανα άλατα σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρος. Η βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα, για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την κατάλληλη ανάπτυξη.Το σελήνιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υποστηρίζει τον θυρεοειδή αδένα, ενώ το μαγγάνιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό του οστού και του ενεργειακού μεταβολισμού. Γαρίδες Οι γαρίδες είναι από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά και αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και έχουν σχετικά ουδέτερη γεύση, που τις καθιστά φυσική προσθήκη στις σαλάτες, στα ζυμαρικά και στις σούπες. Όπως όλα τα θαλασσινά, η γαρίδα περιέχει υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά. Μια μερίδα γαρίδας παρέχει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών σας για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική πηγή του βασικού αμινοξέος τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ είναι σημαντικό για τη διατήρηση ισορροπημένων τρόπων ύπνου και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της διάθεσης, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Η γαρίδα παρέχει επίσης περισσότερο από το 60% των ημερήσιων αναγκών σας σε σελήνιο, το οποίο ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την αναπαραγωγή. Οφέλη για την υγεία Ενώ τα θαλασσινά είναι αρκετά θρεπτικά, ώστε να είναι χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και σε πρωτεΐνες, το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία έγκειται στην άφθονη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων, είναι ιδιαίτερα γνωστές για τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Αν και πολλοί προτιμούν να αποκτήσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με κάψουλες, οι επιστήμονες προτιμούν την πραγματική κατανάλωση πραγματικών θαλασσινών. ΘΑΛΑΣΣΙΝΆ Η δημοφιλής διατροφική επιλογή της Σαρακοστής Τα θαλασσινά είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η οποία έχει χαμηλές θερμίδες, ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, τα θαλασσινά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και υπέρτασης. Τα θαλασσινά παρέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=