RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ

4 Special Edition ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή μάς κατευθύνουν σε επιλογές τροφίμων που μπορούν να δώσουν λύσεις στην προσπάθειά μας για μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι σύγχρονες μελέτες «αποθεώνουν» τις διατροφικές επιλογές της Καθαράς Δευτέρας, οι οποίες παραδοσιακά είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια, ο χαλβάς, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας, το οποίο σημαίνει ότι μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο δεν πρέπει να καταναλωθεί οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά κ.λπ. Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Το σαρακοστιανό τραπέζι δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τη βασισμένη στο κρέας και τα προϊόντα του διατροφή. Αντιθέτως, περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες, συνδυαζόμενες κατάλληλα, μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Χαλβάς, ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, τρώγεται ως θρεπτικό σνακ ή επιδόρπιο. Τα τελευταία χρόνια, μετά την επιμονή συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι επένδυσαν και πίστεψαν στο προϊόν, ο χαλβάς έγινε όχι απλώς ένα από τα κύρια γλυκίσματα της Σαρακοστής αλλά και μια δημοφιλής πρόταση για το κολατσιό μικρών και μεγάλων. Έχει θερμίδες περίπου 250 ανά μερίδα, «τίμιες» όμως, διότι η σύνθεση των λιπαρών του οξέων είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Το σουσάμι, η πρώτη ύλη του, είναι μια «κάψουλα» υγείας και ομορφιάς. Περιέχει βιταμίνες Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό. Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν σημαντική τροφή για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Έτσι όταν το σουσάμι και κατ’ επέκταση ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Θαλασσινά, η υπερτροφή Η κατανάλωση θαλασσινών και οστράκων, όπως μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι, είναι βασικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και καθ’ όλην τη διάρκεια της νηστείας. Τα θαλασσινά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Επίσης, είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, οπότε θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο από όσους έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας, όπως επίσης και από υπερτασικούς, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Τα θαλασσινά αποδίδουν πολύ λίΣΑΡΑΚΟΣΤΉ Τα εδέσματα της λαϊκής μας παράδοσης Η νηστεία της Σαρακοστής είναι έτσι μελετημένη, ώστε να ξεκινά σταδιακά. Μετά την Τσικνοπέμπτη έρχεται η Κυριακή της Αποκριάς, που -για όσους τηρούν αυστηρά τα εθιμοτυπικά- σταματάμε να τρώμε κρέας. Ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, που τρώμε γαλακτοκομικά και τυρί, για να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα, οπότε και ξεκινά επισήμως η νηστεία. ➔

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=