ΥΓΕΙΑ 26 [ HEALTHYTODAY ] ΑΝΟΙΞΗ 2024 #5 Νέα δεδομένα έρχονται στο φως, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση 2 λίτρων από ποτά με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα συσχετίζεται με 20% αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Η εν λόγω μελέτη παρατήρησης πληθυσμού εστίασε στις συσχετίσεις μεταξύ των ροφημάτων με ζάχαρη, των ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και των φυσικών χυμών και την επίπτωση κολπικής μαρμαρυγής και αξιολόγησε και τη συμμετοχή γενετικής προδιάθεσης. Σύμφωνα με τις έρευνες Αναλύθηκαν δεδομένα από μια βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank) σε 201.856 συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή, είχαν διαθέσιμα γονιδιακά δεδομένα και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής. Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής επήλθε έπειτα από διασύνδεση με την πρωτοβάθμια υγεία, αρχεία νοσοκομείων, καθώς και βάσεις δεδομένων θανούντων. Λήφθηκαν υπόψη πολλαπλοί δυνητικοί συγχυτές, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το κοινωνικοοικονομικό στάτους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική κατάσταση, η διάρκεια ύπνου, ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, η νεφρική λειτουργία, η υπνική άπνοια, η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρήση αντιυπερτασικής και υπολιπιδαιμικής αγωγής. Σε έναν μέσο χρόνο παρακολούθησης 9,9 ετών εντοπίστηκαν 9.362 περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής. Συγκριτικά με μη καταναλωτές, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 2 λίτρα τη βδομάδα από ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά είχαν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ([HR], 1.20; 95% CI, 1.10-1.31). Αντίστοιχα, αυτοί που καταναλώνουν ροφήματα με ζάχαρη ως γλυκαντικό είχαν κατά 10% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής(HR, 1.10; 95% CI, 1.01-1.20). Αντιθέτως, η κατανάλωση 1 λίτρου ή λιγότερο από φυσικό χυμό ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (HR, 0.92; 95% CI, 0.870.97). Οι παραπάνω συσχετισμοί παρέμειναν και μετά το συνυπολογισμό της γενετικής προδιάθεσης σε κολπική μαρμαρυγή. Κολπική Μαρμαρυγή Πόσο ευθύνονται τα τεχνητά γλυκαντικά; ο Γιατρός εξηγεί... ΚΏΣΤΑΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ, Καρδιολόγος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ TIPS ΠΡΟΣΟΧΉ! Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση των εν λόγω ροφημάτων αλλάζει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αλλά ότι προβλέπει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής πέραν των κλασσικών παραγόντων κινδύνου. Υπογραμμίζουν πως βασική έρευνα, καθώς και παρεμβατικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαλευκανθεί η ύπαρξη αιτιολογικής συσχέτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν καθιστά σαφή την ύπαρξη σχέσης αιτίου-αιτιατού, καθώς δεν υφίσταται ξεκάθαρος βιολογικός συσχετισμός μεταξύ των δύο. Επίσης, παρά το συνυπολογισμό πολλών παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εξαγόμενα συμπεράσματα, παραμένει πολύ υψηλή η πιθανότητα ύπαρξης παραγόντων συμπεριφοράς που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριμένων ροφημάτων και προδιαθέτουν οι ίδιοι σε κολπική μαρμαρυγή από τα ποτά αυτά καθαυτά. Είναι άλλωστε η πρώτη μελέτη που έχει αναδείξει τέτοιο αποτέλεσμα με τα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς τα ευρήματα απαιτούν αναπαραγωγή από άλλες ομάδες προτού εξάγουμε συμπεράσματα.
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=