22 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΩΝ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ: Η ΙΣΧΥΡΉ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, συνειδητοποιεί κανείς πόσα διαφορετικά καταιγιστικά γεγονότα στιγμάτισαν την οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες κρίσεις, με διαφορετική χροιά, αλλά με αντίστοιχες επιβαρυντικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητας και της καθημερινότητάς μας. Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο σκηνικό, και η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις. Οι εξελίξεις στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά, είχαν -και έχουν ακόμη- άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών και συνεχίζουν να μας προβληματίζουν έντονα. Ως ο κύριος εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας, καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς, σεβόμενοι πρωτίστως τους καταναλωτές μας, που και αυτοί από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν μια σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι συνεχής, ανταποκρινόμαστε με επιτυχία, αλλά όχι χωρίς κόστος, λόγω των γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων. Το κόστος αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αντανακλάται στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Για τη βιομηχανία ειδών διατροφής υπάρχουν επιπλέον προκλήσεις. Εδώ και αρκετό καιρό, σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, έχει καταστεί προτεραιότητα η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, στην οποία πρωταρχικό ρόλο παίζει ο αγροδιατροφικός κλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί μια σειρά από ζητούμενα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, που απαιτούν τη γρήγορη προσαρμογή μας και την εφαρμογή νέων βιώσιμων πρακτικών. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις και τίθενται στόχοι, όχι πάντοτε εφικτοί. Για να μπορέσει η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί, χρειάζεται η πορεία που θα ακολουθήσουμε να μπορεί να συνδυάσει, ισορροπημένα, την επίτευξη των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών ή άλλων στόχων με τη διατήρηση της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, βλέπουμε ότι στη σύγχρονη εποχή η διατροφή έχει πάψει να αποτελεί απλώς μια καθημερινή κάλυψη ανάγκης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ο ξεχωριστός ρόλος της βιομηχανίας μας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Οφείλουμε επομένως να θωρακίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει μαζί τους και να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας επώνυμα προϊόντα διατροφής. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι και θα παραμείνει ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και συμβάλλει με νέες θέσεις απασχόλησης, με νέες επενδύσεις, με έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, με αύξηση των εξαγωγών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Απαντά με σθένος στις προκλήσεις και στηρίζει την προσπάθεια προς ένα βιώσιμο οικονομικό σύστημα, όπου η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα διασφαλίζονται από τη βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, είναι μια ισχυρή και υπεύθυνη βιομηχανία. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι και θα παραμείνει ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. ΙΩΆΝΝΗΣ ΓΙΏΤΗΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΩΝ ΤΡΟΦΊΜΩΝ (ΣΕΒΤ) ΕΔΏ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΌ ΚΑΙΡΌ, ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ, ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΊ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ Η ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΣΕ ΠΙΟ ΒΙΏΣΙΜΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΌ ΡΌΛΟ ΠΑΊΖΕΙ Ο ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΌΣ ΚΛΆΔΟΣ
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=