Business News Magazine #10

Τζέιμι Όλιβερ Ηάνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας Κανείς -ούτε καν ο ίδιος- δεν περίμενε πως η επιτυχία θα του χτυπούσε τόσο αναπάντεχα την πόρτα. Ήταν το 1997, όταν ο νεαρός τότε Τζέιμι Όλιβερ εργαζόταν στο River Cafe του Χάμερσμιθ και τον εντόπισε ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Έκτοτε του μπήκε η ιδέα για τη δική του τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «The naked chef». Ο Όλιβερ, μέσω της εκπομπής του, έγινε γρήγορα αναγνωρίσιμος εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας και δεν έχασε την ευκαιρία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν της μαγειρικής.Με μια σειρά επιτυχημένες -αλλά και αρκετές αποτυχημένες- προσπάθειες, «έχτισε» σταδιακά μια εκδοτική, τηλεοπτική και επιχειρηματική αυτοκρατορία. «Το 40% των επιχειρηματικών προσπαθειών μου κατέληξαν σε αποτυχία», είχε παραδεχθεί ο ίδιος παλιότερα σε συνέντευξή του, χωρίς να υπολογίζει προφανώς πως το μέλλον τού επιφύλασσε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ηχηρή πτώση Η ειδική διαχείριση έβαλε τέλος στη βρετανική αυτοκρατορία εστιατορίων του Όλιβερ, που ξεκίνησε με το άνοιγμα του Fifteen, στο Λονδίνο, το 2002. Περισσότερα από 25 Jamie’s Italians που βρίσκονται σε άλλες χώρες και είναι με το σύστημα franchise, δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Ηεταιρεία KPMG, που ανέλαβε την ειδική διαχείριση, εξέδωσε ανακοίνωση: «Όλα, εκτός από 3 εστιατόρια σε σύνολο 25, έκλεισαν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν περίπου 1.000 απολύσεις». Το 2015, ο Όλιβερ έκλεισε το τελευταίο κατάστημα των Recipease -αλυσίδα με σκεύη μαγειρικής- και δύο χρόνια αργότερα, το τελευταίο από τα θεματικά εστιατόριά του, Union Jacks. Την ίδια χρονιά, το 2017, ο Όλιβερ αναγκάστηκε να κλείσει και το περιοδικό του με το όνομα Jamie, ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας. Η απόφαση για Brexit κατάφερε σημαντικό πλήγμα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία και, όπως ήταν φυσικό, έπληξε και τον διάσημο τηλεοπτικό σεφ. Με τον τουρισμό να περνά κρίση στην πολιτικά ταραγμένη Βρετανία, τα εστιατόρια σημείωσαν πτώση στα κέρδη τους, κλονίζοντας τις άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις εστίασης του Όλιβερ. Η εταιρεία του έφθασε να χάνει περίπου 20 εκατομμύρια στερλίνες, με τον διάσημο σεφ να προσπαθεί ανεπιτυχώς να την κρατήσει όρθια. Ωστόσο, όπως ανέφερε το BBC, το Brexit δεν ήταν ο βασικότερος λόγος που κατέρρευσε η «αυτοκρατορία» του Τζέιμι Όλιβερ. Βλέποντας τα έσοδά του να μειώνονται, είχε αρχικά υποχρεωθεί να κλείσει 12 εστιατόρια και να απολύσει 600 εργαζομένους. Τότε η χρεοκοπία απεφεύχθη, επειδή επένδυσε προσωπικό κεφάλαιο 13 εκατομμυρίων στερλινών. Ωστόσο, η επένδυσή του αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς εδώκαι αρκετούς μήνες ο διάσημος σεφ αναζητούσε αγοραστές χωρίς αποτέλεσμα. Ένας ακτιβιστής υπέρ της υγιεινής διατροφής και των δικαιωμάτων των ζώων Υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής αλλά και μαχόμενος ακτιβιστής, ο Τζέιμι Όλιβερ προσπάθησε από την αρχή της καριέρας του να καθιερώσει υγιεινότερα γεύματα στο σχολείο, κάτι που ο ίδιος φρόντιζε και για τα δικά του παιδιά. Η σωστή διατροφή μαθαίνεται, έλεγε συχνά, και γι’ αυτό συμμετείχε σε μια σειρά από δράσεις για την καθιέρωση υγιεινών γευμάτων σε μικρούς μαθητές. Παράλληλα, υποστήριζε σθεναρά τα δικαιώματα των ζώων, δίνοντας μάχες για τα καλύτερα πρότυπα διαβίωσής τους και ερχόμενος συχνά σε αντιπαράθεση με μεγάλες κρεατοβιομηχανίες για τον απάνθρωπο τρόπο μεταχείρισης και σφαγής. Το «λουκέτο» και το e-mail στους απολυμένους υπαλλήλους του Πρόσφατα, ο διάσημος σεφ και επιχειρηματίας Τζέιμι Όλιβερ υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας και όλα τα εστιατόριά του έκλεισαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν άνεργα πάνω από 1.000 άτομα. Προς το παρόν, οι μόνοι χώροι που παραμένουν ανοιχτοί είναι στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου καθώς και τα εστιατόρια Fifteen και Barbecoa. Επίσης, δεν επηρεάζονται τα εστιατόρια-franchise. Παρά το αιφνιδιαστικό λουκέτο, ο 44χρονος σεφ έστειλε σε καθέναν από τους πρώην υπαλλήλους του ένα e-mail για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία. «Είμαι απόλυτα συντετριμμένος που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να βάλουμε τα αγαπημένα μας εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό καθεστώς ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι η μοίρα των εστιατορίων Jamie’s Italian, Fifteen London και Barbecoa είναι πλέον στα χέρια του διαχειριστή, που θα είναι υπεύθυνος για τις λειτουργίες αυτών καθώς και για το μέλλον τους. Κατανοώ πόσο δύσκολη είναι αυτή η είδηση για όσους επηρεάζονται και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως έχω εξερευνήσει κάθε πιθανή λύση και εξάντλησα όλες τις επιλογές τους τελευταίους μήνες, για να προσπαθήσω να σώσω αυτή την επιχείρηση. Έχω προσωπικά επενδύσει ό,τι μπορούσα, σε μια προσπάθεια να αλλάξω το μέλλον. Μόλις έγινε σαφές πως η διαχείριση ήταν η μόνη επιλογή μας, προσωπικά σιγουρεύτηκα πως ήμουν σε θέση να πληρώσω όλους τους μισθούς μέχρι σήμερα, οπότε κανείς από εσάς δεν θα μείνει χωρίς χρήματα για το σπουδαίο έργο που έχει κάνει. Όλοι προσπάθησαν πολύ σκληρά για να στηρίξουν αυτήν τη θαυμάσια επιχείρηση, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης και η παρακμή του βρετανικού φαγητού μαζί με τα αυξανόμενα επιτόκια των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, σήμαινε ότι αυτή η μάχη ήταν πολύ δύσκολη για να κατακτηθεί. Παρόλο που δεν μπορώ να είμαι δίπλα στον καθένα από σας σωματικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που βάλατε την καρδιά και την ψυχή σας στα εστιατόριά μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Ανοίξαμε το Jamie’s Italian το 2008 με σκοπό να ταράξουμε θετικά τη γευσιγνωσία τουΗνωμένου Βασιλείου, με πολύ ποιοτικά συστατικά, τα καλύτερα πρότυπα διαβίωσης των ζώων και μια εκπληκτική ομάδα, που μοιράστηκε το πάθος μου για το καλό φαγητό και την εξυπηρέτηση. Και κάναμε ακριβώς αυτό - με μια απίστευτη ανταπόκριση από το κοινό και την αποδοχή του. Κερδίσαμε σχεδόν κάθε βραβείο. Τα πρότυπα τροφίμων απείχαν πάντα από τους ανταγωνιστές μας. Όλα τα συστατικά μας έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και παράγονται με ανιχνεύσιμο και βιώσιμο τρόπο. Η δέσμευσή μας για την καλή μεταχείριση των ζώων, την προέλευση και τη διατροφή ακολουθήθηκε πιστά, ακόμη και στο τέλος. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και στηρίξαμε τα πιστεύω μας: πως οι πελάτες μας αξίζουν το καλύτερο, το πιο καθαρό και νόστιμο φαγητό με τις πιο θρεπτικές επιλογές. Το Fifteen ήταν το πρώτο μου εστιατόριο, αλλά και η πρώτη μου φιλανθρωπική και κοινωνική πρωτοβουλία. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι, που επηρέαζε θετικά εκατοντάδες παιδιά τα τελευταία 16 χρόνια. Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να είμαι μέρος αυτού. Το Barbecoa ήταν ένα έργο πάθους και μεγάλη επιτυχία. Είμαι πολύ περήφανος για όλα αυτά τα επιτεύγματα, που κάνουν ακόμη πιο οδυνηρό το αντίο. Ήσασταν οι καλύτεροι στη δουλειά και ξέρω πως θα προχωρήσετε σε πιο μεγάλα πράγματα πολύ σύντομα. Λυπάμαι ειλικρινά και σας δίνω όλη μου την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και κυρίως σας εύχομαι όλη την τύχη του κόσμου. Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα. Με πολλή αγάπη, όπως πάντα». Πλέον, όλοι αναρωτιούνται αν και μετά από αυτήν τη σχεδόν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή θα μπορέσει ο Τζέιμι Όλιβερ να ορθοποδήσει ξανά. Όσοι τον γνωρίζουν καλά στοιχηματίζουν πως δεν θα αργήσει πολύ η εποχή της επιστροφής του, καθώς ο δαιμόνιος σεφ μπορεί μέχρι σήμερα να κέρδιζε στη ζωή, αλλά έχει αποδείξει πως ξέρει και να επιστρέφει μετά από μια μεγάλη ήττα… Η εταιρεία του έφθασε να χάνει περίπου 20 εκατομμύρια στερλίνες, με τον διάσημο σεφ να προσπαθεί ανεπιτυχώς να την κρατήσει όρθια 49 ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=