CSRREVIEW #68

44 CSR Review CSR Review EKΔΗΛΩΣΗ Mε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό διαδικτυακό International Workshop για την απώλεια και σπατάλη τροφί - μων, που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Οργά - νωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπι - στημίου Πατρών. Το International Workshop με τίτλο «Η επόμενη ημέρα: Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μετά την πανδημία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ παρείχε πληρο - φόρηση σχετικά με την πρόληψη της σπατάλης, καλές πρα - κτικές και επιτυχημένες προσεγγίσεις που αφορούν όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικές χώρες και επιστη - μονικές περιοχές ανέλυσαν και συζήτησαν αποτελέσματα ερευνών καθώς και σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Το International Workshop περιελάμβανε δύο πάνελ με συμ - μετοχή συνολικά δέκα ομιλητών και είχε διάρκεια πάνω από τρεις ώρες, ενώ το παρακολούθησαν τριακόσια άτομα από όλο τον κόσμο. Επιστημονικός υπεύθυνος του Workshop και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Προκόπης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ και πρόεδρος του Τμήματος Διοί - κησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Συντονιστής της διοργάνωσης και ομιλητής για τη σπατάλη τροφίμων ήταν ο Θεοφάνης Ζαχαράτος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Διοίκη - σης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου. Την οργάνωση του workshop υποστήριξαν η Δρ. Βασιλική Μπουκουβούλα και ο Δημήτρης Γκίκας (υποψήφιος διδάκτορας), μέλη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου. Το πρώτο πάνελ ξεκίνησε με την παρουσίαση του Θεοφάνη Ζαχαράτου. Η παρουσίαση περιλάμβανε εισαγωγικά στοι - χεία για τη σπατάλη τροφίμων, τη σύνδεση του προβλή - ματος με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) και τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου υπό την καθοδήγηση του Προκόπη Θεοδωρίδη για τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τη σπατάλη τροφίμων την περίοδο του πρώτου lockdown στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας (2.205 νοικοκυριά από όλη τη χώρα), οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων (75%) και στο διάστημα του Απριλίου 2020 (πρώτη καραντίνα) εντά - θηκε η προσπάθειά τους να μειώσουν τις ποσότητες τροφί - μων που σπαταλούν, καθώς πέρασαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και αύξησαν την κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, η αυξητική τάση στην αγορά τροφίμων, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του lockdown, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι απώλειες τροφίμων. Τα τρόφιμα που αναγκάστηκαν οι καταναλωτές να απορρίψουν κατέληξαν στα σκουπίδια σε ποσοστό 53,6% και οι κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που σπαταλήθηκαν ήταν: γαλακτοκομικά (38,7%), φρούτα και λαχανικά (28%), αλλαντικά (26%), ενώ ακολούθησαν τα αρτοσκευάσματα, κρέας και ψάρι, χυμοί και αναψυκτικά, όσπρια και, τέλος, τα ζυμαρικά. Αναφορικά με τους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, εντός του lockdown, η χρήση λίστας για την αγορά τροφίμων αποτέλεσε το πιο δι - αδεδομένο μέσο (42,3%), ενώ ακολούθησαν: η σωστή απο - θήκευση και συντήρηση (36,3%), η αγορά και η παρασκευή τροφίμων σε ποσότητες που μπορούν να καταναλωθούν (35,5%), η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού τις επόμενες ημέρες (33,2%) και, τέλος, η προσοχή στη ημερομηνία λήξης των τροφίμων (30,3%). Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Dr. Ludovica Principato , ερευ - νήτρια στο Roma Tre University, η οποία με τη σειρά της παρουσίασε στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων στην Ιταλία καθώς και σημεία της ιταλικής νομοθεσίας και εφαρμοσμέ - νες πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, Τι προέκυψε από το πρόσφατο International Workshop από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τουΑγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρή - σεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Απώλεια και σπατάλη τροφίμων Ενημέρωση, εκπαίδευση, δράση!

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=