CSRREVIEW #68

CSR Review 45 περισσότερο από το 70% της συνολικής σπατάλης στην Ιτα - λία λαμβάνει χώρα στο νοικοκυριό, αυτό μεταφράζεται σε 27,5kg/ άτομο κάθε χρόνο, ενώ οι περιοχές της Βόρειας Ιταλίας τείνουν να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα σε σχέση με την Κεντρική και Νότια Ιταλία. Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια και σπατάλη τροφίμων στην Ιταλία είναι υπεύ - θυνη για εκπομπές 24,5 εκατ. τόνων CO2 και την απώλεια 1.226 κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο, ενώ το οικο - νομικό κόστος ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, σχετικά με τις πολιτικές καταπολέμησης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, η Dr. Principato ανέφερε ότι όλα ξεκι - νούν με τη μείωση των ποσοτήτων σπατάλης τροφίμων που δημιουργούμε. Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ιταλία για τη μείωση του προβλήματος της σπατάλης, παρουσιάστηκαν τα στάδια που πέρασε η νομοθεσία από το 2003 μέχρι και το 2016 και το νόμο 166, ο οποίος ενθαρρύ - νει τις εταιρείες τροφίμων, το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά εστίασης, για δωρεά και αναδιανομή τροφί - μων και φαγητού που περισσεύει. Επίσης, αναφέρθηκε ο σπουδαίος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι στην καταπολέμηση του προβλήματος της σπατάλης τροφί - μων και στην αναδιανομή και δωρεά φαγητού και παρου - σιάσθηκαν σχετικά στοιχεία από τους δήμους του Μιλάνου, του Τορίνου, της Γένοβας κ.ά. που αφορούσαν την περίοδο του πρώτου ιταλικού lockdown. Τέλος, η Dr. Principato ανα - φέρθηκε στη συνεργασία της με το Barilla Foundation και την έρευνα που διεξήγαγαν αναφορικά με την απώλεια και σπατάλη ζυμαρικών (blue box) σε όλο το μήκος της αλυ - σίδας εφοδιασμού τροφίμων υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας. Συνεχίζοντας, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ «Μπορούμε», παρουσίασε τη δράση της οργάνωσης η οποία στηρίζεται στον εθελοντισμό και ανέ - λυσε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, διακρίνοντας δύο βασικούς πυλώνες, τη διάσωση και προσφορά τροφί - μων και την ενημέρωση και εκπαίδευση της ελληνικής κοι - νωνίας. Το «Μπορούμε» ξεκίνησε τη δράση του το 2012 και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πανελ - λαδικό δίκτυο συνεργατών (πάνω από 600 οργανισμοί) και να σώσει-αναδιανείμει 42 εκατ. μερίδες φαγητού (25.000 μερίδες φαγητού ημερησίως) προς φιλανθρωπικούς οργα - νισμούς. Στη συνέχεια της παρουσίασής του αναφέρθηκε στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εμπλέκει μέρη (σούπερ μάρκετ, εταιρείες παραγωγής τροφίμων, εκπαιδευ - τικά και ερευνητικά ιδρύματα) από όλη την αλυσίδα εφο - διασμού τροφίμων, με σκοπό τη μείωση του προβλήματος της σπατάλης στη χώρα μας. Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης ανα - φέρθηκε στις δράσεις ενημέρωσης του «Μπορούμε» στα σχολεία της χώρας, όπου περισσότεροι από 21.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Μπορούμε στο σχο - λείο» και έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Επόμενος ομιλητής του Workshop ήταν ο καθηγητής Dr. Luca Secondi από το University of Tuscia με έδρα το Βιτέρ - μπο της Ιταλίας. Η παρουσίασή του ξεκίνησε θέτοντας το ερώτημα «η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων θα αλλάξει μετά την πανδημία;». Μέσω της ανάλυσής του προσπάθησε να προσεγγίσει την απάντηση του ερωτήματος, καθώς βρι - σκόμαστε ακόμα στο στάδιο επεξεργασίας των δεδομένων που προέκυψαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η παρουσίασή του εστίασε στο κατά πόσο οι συμπεριφορές που ανέπτυξαν οι Ιταλοί καταναλωτές εντός του lockdown διαφέρουν από τις συνηθισμένες, τι άλλαξε και τι θα μπο - ρούσαμε να κρατήσουμε για το μέλλον ως παρακαταθήκη.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=