RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

11 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Σπαγγέτι, πένες, λινγκουίνι ή λαζάνια; Όποιο είδος ζυμαρικού και αν προτιμάτε, το σίγουρο είναι πως η ιταλική κουζίναδεν θασας αφήσει παραπονεμένους, καθώς τα είδη ζυμαρικών είναι πολλά και γευστικά ενδιαφέροντα. Οι Έλληνες είναι μακαρονάδες! Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα ζυμαρικά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του International Pasta Organisation, σύμφωναμε ταοποία, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδαμε τημεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών ετησίως. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται φυσικά η Ιταλία, οι κάτοικοι της οποίας καταναλώνουν κατά κεφαλήν ετησίως 23,1 κιλά ζυμαρικών. Ακολουθεί η Τυνησία με 17 κιλά, η Βενεζουέλα με 12 κιλά και η Ελλάδα με 11,4 κιλά ζυμαρικών κατά κεφαλήν ετησίως. Την κατάταξη συμπληρώνει ηΧιλή, με 9,5 κιλά. Σπαγγέτι: Οβασιλιάς των ζυμαρικών Πολλοί διεκδικούν την πατρότητα του πιο διάσημου ζυμαρικού, τουσπαγγέτι, με μύθους νααναφέρουν πως ήρθε στην Ιταλία από την Άπω Ανατολή μέσω του εξερευνητή Μάρκο Πόλο, κάτι όμως που διαψεύδουν ιστορικοί που κάνουν λόγο για την αρχαιοελληνική καταγωγή του ζυμαρικού. Το «λάγανον» της αρχαίας Ελλάδας, μια φαρδιά ζύμη από αλεύρι και νερό που ξεραινόταν στον ήλιο και κοβόταν σε μακρόστενες λωρίδες, πέρασε τον 8ο αιώνα π.Χ. στη γειτονική Ιταλία και μετονομάστηκε σε «laganum». Σήμερα, τα ζυμαρικά Spaghetti είναι πρώτα σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο χάρηστο λεπτό και μακρόστενοσχήμα τους αλλά και στις μοναδικές γεύσεις που δημιουργούν με τη συνοδεία κρέατος, κιμά, σάλτσας, λαχανικών ή μανιταριών. Πένες: Οι αγαπημένες των καταναλωτών Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα είδη ζυμαρικών στην Ελλάδα είναι οι γνωστές σε όλους μας πένες, που χάρη στο μικρό κυλινδρικό τους σχήμα προτιμώνται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Η pasta penne γεννήθηκε στη Σικελία, με τους Ιταλούς να τη γεμίζουν συχνά με διάφορα υλικά (ρικόταήσπανάκι) ή να την σερβίρουν με κόκκινες ή κρεμώδεις σάλτσες και να την συνοδεύουν πάντα με καλό ιταλικό κρασί. Λινγκουίνι: Ησυντροφιά των θαλασσινών Οι περιφέρειες της Λιγουρίας και της Γένοβας διεκδικούν από κοινού τη γέννηση του ζυμαρικού λινγκουίνι, πουθυμίζει έντοναμιαμακριά, λεπτή, κυματιστή κορδέλα. Οι Ιταλοί προτιμούν να τομαγειρεύουν με θαλασσινά και να το συνδυάζουν με μύδια, ενώ πολλές φορές δημιουργούν νόστιμα πιάτα με Linguine και κόκκινη σάλτσα arrabbiata. Τορτελίνια: Οι μπουκίτσες με τη γέμιση-έκπληξη ΗΜοντένια και ηΜπολόνιαδηλώνουν περήφανα πως τα τορτελίνια είναι δικής τους έμπνευσης, αλλάόποιαπόλη και αν τα διεκδικεί, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι μικρές γευστικές μπουκίτσες ζυμαρικών, που συχνά γεμίζονται με προσούτο, χοιρινό ή με τυρί, δημιουργούν ένα πιάτο που δύσκολαθααφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Λαζάνια: Από την αρχαία Ελλάδα στηΝάπολη Ό,τι πιο κοντινό στο αρχαιοελληνικό «λάγανον», τα σημερινά λαζάνια έχουν μακρύ, επίπεδο και ορθογώνιο σχήμα με κυματιστές άκρες και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή χάρη στην εφευρετικότητα των κατοίκων της Νάπολης. Αποτελούν αγαπημένο συστατικό πολλών συνταγών και μαγειρεύονται συχνά με τυριά, κιμά, λαχανικάήσάλτσες. ΖΥΜΑΡΙΚΆ Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές Μπορεί εμείς όταν ακούμε τη λέξη «ζυμαρικά» να μπορούμε να απαριθμήσουμε 3-4 είδη, όμως οι «θησαυροί» της ιταλικής κουζίνας είναι πολύ περισσότεροι, με τους Ιταλούς να κάνουν λόγο για πάνω από 70 διαφορετικά είδη ζυμαρικών!

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=