RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ NEWSLETTER ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ - 19ος ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 Ιταλικής Κουζίνας Διεθνής Ημέρα 17η Ιανουαρίου ΥΠΌ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ

Ιταλική κουζίνα: Στην κορυφή της γεύσης - και όχι άδικα ¾ ΙΤΑΛΙΚΉ ΚΟΥΖΊΝΑ: ΑΠΌ ΤΑ ΒΆΘΗ ΤΩΝ ΑΙΏΝΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΌ ΜΑΣ ΤΡΑΠΈΖΙ....................................................... 4 ¾ Γ. ΤΣΑΜΊΧΑΣ: TΕΡΆΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΊΕΣ ΕΝΊΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΎΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ........................................................8 ¾ ΖΥΜΑΡΙΚΆ: ΟΙ ΜΕΓΆΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΈΣ ............................... 11 ¾ ΤΑ 5 ΔΙΑΣΗΜΌΤΕΡΑ ΤΥΡΙΆ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ............ 14 ¾ PIZZA: Η ΚΟΡΩΝΊΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ........................ 18 ΕΚΔΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΒUSINESS DEVELOPMENT MANAGER KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟI RETAIL PROJECT ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ XΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ISSN: 2732-804X Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν αποτελούν αναγκαία και απόψεις του εκδότη και του ιδιοκτήτη της έκδοσης. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή μετάδοση όλου ή μέρους της έκδοσης χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022 Μικράς Ασίας 43, 152 33, Χαλάνδρι Τηλ: 210 77.12.400 | Fαχ: 210 77.85.097 e-mail: info@direction.gr | www.direction.gr Απλή αλλά συνάμα περίπλοκη, η ιταλική κουζίνα συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις δημοφιλέστερες κουζίνες όλου του κόσμου. Βασισμένη στα απλά υλικά και στις αγνές πρώτες ύλες, η ιταλική κουζίνα κατέκτησε τις προτιμήσεις των περισσότερων καταναλωτών χάρη σε πιάτα που μπορεί μεν να μη φαντάζουν περίπλοκα, αλλά παραπέμπουν σε γεύσεις που μας ταξιδεύουν νοερά σε οικογενειακά τραπέζια, οικειότητα, γέλια, φίλους και ζωηρές παρέες. Χαρακτηριστική εκπρόσωπος της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, που βασίζεται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, παρθένο ελαιόλαδο, ελάχιστο κρέας, μπόλικα λαχανικά και καλό κρασί, η ιταλική κουζίνα έγινε διάσημη όχι τόσο για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της, αλλά κυρίως γιατί κατόρθωσε να αποτυπώσει εύγλωττα σε ένα πιάτο την ιστορία ενός λαού που με ελάχιστα υλικά δημιουργούσε γεύσεις παραδεισένιες. Και αυτή η απλότητα είναι εκείνη που ακόμη και σήμερα κάνει τους Ιταλούς να αναφέρονται στην κουζίνα τους ως «cucina povera», την κουζίνα των φτωχών ανθρώπων του μόχθου από τις λαϊκές γειτονιές της Σικελίας και της Νάπολης, που έστηναν αξέχαστα γλεντάκια μετά τη δουλειά πάνω από πιάτα με αχνιστές μακαρονάδες με σάλτσες από ζουμερές μεσογειακές τομάτες, πίτσες με νόστιμα τυριά και κρασί κεχριμπαρένιο. Σήμερα, που οι τοπικές γεύσεις και οι κουζίνες του κόσμου έχουν περάσει πλέον σε επαγγελματικά χέρια και που τα υλικά από κάθε σημείο του πλανήτη βρίσκονται στα ράφια σχεδόν όλων των σούπερ μάρκετ, η ιταλική κουζίνα, αντί να παραγκωνίζεται από άλλες περισσότερο gourmet και εκλεπτυσμένες γεύσεις, πρωταγωνιστεί χάρη στην αυθεντικότητα, τα θρεπτικά συστατικά της και τις μοναδικές γεύσεις της. Ίσως γιατί, όπως συχνά λένε κορυφαίοι σεφ, είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις την απλότητα…

4 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Από τα γευστικά τυριά των ιταλικών Άλπεων και το νόστιμο ριζότο μέχρι τα πικάντικα πιάτα της Νάπολης και της Καλαβρίας, η ιταλική κουζίνα έχει δικαίως κατακτήσει τα μενού των εστιατορίων όλου του πλανήτη, χάρη στην ποικιλία και τη νοστιμιά της. Με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η ιταλική κουζίνα κατάφερε, χάρη στα απλά και νόστιμα υλικά της, να κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των καταναλωτών όλου σχεδόν του πλανήτη, που την επιλέγουν χάρη στις φινετσάτες γεύσεις της και στα θρεπτικά συστατικά της. Από την αρχαιότητα στο σήμερα Στενά συνδεδεμένα με την ιταλική κουζίνα είναι τα αγαπημένα πολλών ζυμαρικά, που δεν λείπουν σήμερα από σχεδόν κανένα τραπέζι. Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς φαίνεται πως τα συναντάμε ως «λάγανον» στην αρχαία Ελλάδα, μια φαρδιά χυλοπίτα από αλεύρι και νερό που όμως καταναλωνόταν ψημένη και όχι βρασμένη, όπως τα σημερινά λαζάνια, γεγονός που κάνει πολλούς να την θεωρούν πρόγονο της σημερινής πίτσας και όχι των ζυμαρικών. «Λάγανα» ονομαζόταν και στην αρχαία Ρώμη ένα πλατύ ζυμάρι από αλεύρι και νερό που το έψηναν σε φούρνους μαζί με κρέας και ψαρικά. Στα αραμαϊκά συναντάμε την επόμενη αναφορά στα ζυμαρικά τον 5ο αιώνα μ.Χ., με περιγραφή για τις itriyah, τις αποξηραμένες χυλοπίτες που εντυπωσιάζουν τους Άραβες, καθώς θυμίζουν μακρόστενα κορδόνια. Καθώς ήδη από το 1000 μ.Χ. στην Ιταλία έχουν διαδοθεί σχεδόν παντού, κάνουν πλέον την εμφάνισή τους και οι πρώτες συνταγές σε βιβλία. Οι μακρόστενες λωρίδες που ονομάζονταν «atriya» και σήμερα ακόμα απαντώνται ως trii στη Νότια Ιταλία, διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλη την Ιταλία αρχικά και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, χάρη στην απλότητα και την απαράμιλλη νοστιμιά τους. Μικρές τοπικές βιομηχανίες της εποχής φτιάχνουν τα περίεργα αυτά «κορδόνια», τα tria, όπως τα ονομάζουν οι Άραβες, αφήνοντας στον ήλιο τις μακρόστενες λωρίδες να ξεραθούν προτού τις πωλήσουν στις υπαίθριες αγορές της Ιταλίας. Οι Ιταλοί ασχολούνται με τα ζυμαρικά όλο και περισσότερο και δημιουργούν νέα σχήματα και μεγέθη γι’ αυτή την πολύτιμη αλλά και πολύ οικονομική τροφή, που γνωρίζει μεγάλη άνθηση. ΟΜάρκο Πόλο λέγεται πως είναι εκείνος που διέδωσε τα ιταλικά ζυμαρικά στην Ασία, όπου όχι μόνο αγαπήθηκαν πολύ, αλλά προσαρμόστηκαν στην τοπική κουζίνα και εξελίχθηκαν στα ασιατικά noodles, που σήμερα κυριαρχούν στις ασιατικές γεύσεις. Η Νάπολη και το… ποδοπάτημα των ζυμαρικών Τα χρόνια περνούν και τα ζυμαρικά από την οικιακή παρασκευή σύντομα γίνονται αντικείμενο εμπορίου, με λαμπρές προοπτικές και εξαγωγική δραστηριότητα. Οι πρώτες συντεχνίες κάνουν την εμφάνισή τους με την ίδρυση της Εταιρείας Παρασκευαστών Ζυμαρικών το 1546. Ως τον 17ο αιώνα, τα ζυμαρικά αποτελούν το «εθνικό πιάτο» της Ιταλίας, καθώς είναι διαδεδομένα πλέον από άκρη σε άκρη της χώρας. Εύκολα στο μαγείρεμα, νόστιμα και κυρίως οικονομικά, τα ζυμαρικά σύντομα αποτελούν το αγαπημένο φαγητό του φτωχού λαού, κυρίως της νότιας ΙΤΑΛΙΚΉ ΚΟΥΖΊΝΑ Από τα βάθη των αιώνων στο σημερινό μας τραπέζι Ακούγοντας τις λέξεις «ιταλική κουζίνα», το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε μακαρονάδες και πίτσες, όμως οι γεύσεις της υπέροχης αυτής κουζίνας είναι πολύ περισσότερες και σαφώς πιο εκλεπτυσμένες.

6 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Espresso: Η γεύση της ιταλικής φινέτσας Γέννημα-θρέμμα της ιταλικής εφευρετικότητας, ο καφές εσπρέσο δημιουργήθηκε από την ανάγκη για ταχύτητα. Πρόκειται έναν πολύ δυνατό καφέ με έντονο άρωμα, που δημιουργείται από το ζεστό νερό που διαπερνά τον ψιλοκομμένο καφέ με πίεση 9 μπαρ (τη βέλτιστη πίεση των επαγγελματικών μηχανών εσπρέσο). Ο καφές εσπρέσο γεννιέται στο Τορίνο το 1884 χάρη στην εφεύρεση της μηχανής για την παραγωγή του από τον Angelo Moriondo. Ο ίδιος προσπάθησε να κατασκευάσει και εμπορικά τη συσκευή που χρησιμοποιούσε ατμό και βραστό νερό, αλλά το μηχάνημα δεν παρήχθη ποτέ και το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Το 1906, οι Luigi Bezzera και Desiderio Pavoni δημιουργούν μια βελτιωμένη εκδοχή της μηχανής εσπρέσο του Moriondo. Ωστόσο, και αυτή η μηχανή έχει ατέλειες, με αποτέλεσμα ο καφές να μην έχει πάντοτε την ίδια γεύση αλλά ούτε και το ίδιο μέγεθος. Το 1940, ο Achille Gaggia ήταν εκείνος που έφερε την επανάσταση στον καφέ εσπρέσο. Με αλλαγές στις μηχανές, ανέβασε την πίεση στα 8-10 bars και επέτρεψε στον barista να έχει τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης. Ωστόσο, η πίεση δημιουργούσε πλέον τη χαρακτηριστική κρέμα στον εσπρέσο, που δεν άρεσε καθόλου στους Ιταλούς και την αφαιρούσαν με το κουταλάκι. Ο δαιμόνιος Gaggia έλυσε και αυτό το πρόβλημα, λανσάροντας τον espresso caffe crema, ως κάτι νέο και μοναδικό, με τους Ιταλούς να αγκαλιάζουν τελικά με ενθουσιασμό το νέο είδος ροφήματος. Σήμερα, ο εσπρέσο έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και όλο και περισσότεροι καταναλωτές υποκύπτουν στο ξεχωριστό του άρωμα. Όσο για το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο; Σύμφωνα με τους Ιταλούς, απαραίτητα είναι τα «4Μ»: η Macchina, η μηχανή του εσπρέσο, το Macinazione, το σωστό άλεσμα των κόκκων, το Miscela, το χαρμάνι που χρησιμοποιείται, και τέλος, το Mano, το χέρι δηλαδή του μπαρίστα, ο ανθρώπινος παράγοντας. Ιταλίας, που αναζητά μια φθηνή τροφή για να ξεχάσει την πείνα του. Η Νάπολη είναι ωστόσο η πόλη που ευθύνεται για τη βιομηχανοποίηση των ζυμαρικών. Μέχρι τότε, τα ζυμαρικά κατασκευάζονταν με… τα πόδια, που πατούσαν πάνω στο φρέσκο ζυμάρι, προκειμένου να γίνει λεπτό και μακρόστενο. Ο βασιλιάς της Νάπολης, Φερδινάνδος ΙΙ, ωστόσο, προσέλαβε έναν διάσημο μηχανικό, τον Cesare Spadaccini, για να βελτιώσει τη διαδικασία και εκείνος αντικατέστησε το… ποδοπάτημα με μια χάλκινη μηχανή πίεσης στο ζυμάρι, ενώ πρόσθεσε και βραστό νερό στο φρεσκοαλεσμένο σιμιγδάλι, δίνοντας στα ζυμαρικά μια νέα μορφή. Αλλά και ετυμολογικά φαίνεται πως η νότια Ιταλία έβαλε τη σφραγίδα της στα σημερινά μακαρόνια, καθώς εικάζεται πως η λέξη «μακαρόνι» προέρχεται από τη σικελική λέξηmaccaruni, που περιγράφει τη ζύμη που διαμορφώνεται με την εφαρμογή πίεσης και δύναμης. Η μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της Η νότια Ιταλία είναι και εκείνη που θα δώσει στη συνέχεια πολλά από τα χαρακτηριστικά της στην ιταλική κουζίνα. Τα εύφορα αμπέλια της Ιταλίας με το κεχριμπαρένιο κρασί, οι κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες που «έδεσαν» μαζί με το σκόρδο σε πικάντικες σάλτσες αλλά και το πηχτό, νόστιμο ελαιόλαδο, που απλώθηκε σε πεντανόστιμες μπρουσκέτες, δημιούργησαν μια κουζίνα απαράμιλλη στο είδος της, που δικαίως διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η ιταλική κουζίνα, που μαζί με την ελληνική αποτελούν την κυριότερη έκφραση της μεσογειακής διατροφής, ωφελεί πολλαπλά την υγεία χάρη στην απλότητα των πιάτων της και στα ανόθευτα υλικά της. Πρότυπο διατροφής πλέον, η μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής όσων την προτιμούν, καθώς εμφανίζουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων δυτικών κοινωνιών. Η χρήση του παρθένου ελαιόλαδου, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, έχει συσχετιστεί με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου και με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή και κατ΄ επέκταση και η ιταλική κουζίνα, προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνει το σωματικό βάρος ενώ όσοι την προτιμούν, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αλλά, πέρα από τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία, η ιταλική κουζίνα έχει άρρηκτα συνδεθεί και με τον χαλαρό και διασκεδαστικό τρόπο ζωής της Μεσογείου, όπου ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών ή μία λαχταριστή πίτσα συνοδεύονται πάντα από δροσερό κρασάκι, χορταστικές σαλάτες, τραγούδι και καλή παρέα. Η ιταλική κουζίνα, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί, αναφέρουν συχνά πολλοί οπαδοί της, καθώς η αξεπέραστη γεύση της δεν θα είχε καμία απολύτως αξία χωρίς τη μεσογειακή καλοπέραση…

8 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Πώς η κρίση της Covid-19 επηρέασε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας; Κοινή είναι η διαπίστωση (με βάση τα στατιστικά στοιχεία) πως την τελευταία δεκαετία οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος και Ιταλίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2020* να ξεπερνά τα 3,63 δισ. ευρώ, και των εισαγωγών από Ιταλία να βρίσκεται πάνω από τα 6,2 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Το έτος 2021,* εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί στο παγκόσμιο εμπόριο, τα μέτρα για την αναχαίτιση της Covid-19 επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό, αρνητικά και τις οικονομικές σχέσεις μας με την Ιταλία. Είχαμε μια μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία της τάξεως περίπου του 17-20% και, αντιστοίχως, μια μείωση των εισαγωγών από την Ιταλία της τάξεως του 10-13%. Πρέπει να επισημανθεί πως και μετά το πλήγμα της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, η θέση του ελληνοϊταλικού εμπορίου παραμένει σταθερή, δηλαδή: • Η Ιταλία παραμένει ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός παγκοσμίως των ελληνικών προϊόντων και, επίσης, • η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά την πανδημία, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και τεράστιες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ITC), η ευκαιρία ανάπτυξης των εξαγωγών μας προς την Ιταλία μπορεί να αυξηθεί κατά 1 δισ. * Ανάλυση στοιχείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ-(προσωρινά στοιχεία) Ποιο είναι το ΤΟΠ 10 σε εξαγωγές προς την Ελλάδα, βασικών προϊόντων (ή/και brand); • Τρόφιμα και ζώα ζωντανά • Ποτά και καπνός, • Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, • Πρώτες ύλες (πρώτες ύλες μη εδώδιμες εκτός από καύσιμα), • Καύσιμα (ορυκτά, καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.), • Βιομηχανικά προϊόντα, • Χημικά προϊόντα και συναφή • Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη, • Μηχανήματα και υλικό μεταφορών, • Διάφορα βιομηχανικά είδη. * ανάλυση επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ Πόσο επηρέασε η κρίση της πανδημίας το πλάνο των ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο στο Λιανεμπόριο όσο και τη Βιομηχανία; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνο χρονική καθυστέρηση (βασισμένη στα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας) όσον αφορά τις επενδύσεις. Την τελευταία πενταετία καταγράφεται αυξημένο ιταλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το 2019, το συνολικό ιταλικό επενδυμένο κεφάλαιο ήταν ύψους 3.676 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +40,87%, από το έτος 2015 και 63,89% από το έτος 2013. Δεν είναι ευρέως γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως οι μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στην πατρίδα μας είναι ιταλικές, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, 1.500.000.000 ευρώ, η Edison, εταιρεία παραγωγής ενεργειας με μονάδες στη Θίσβη και στη Θεσσαλονίκη, με επένδυση πλέον των 300.000.000 ευρώ, η Terna SpA, η Generali Ελλάς, με παρουσία 150 χρόνων στην Ελλάδα, η ΤΡAIΝΟΣΕ, η MAPEI Ελλάς, η ΚΕΡΑΚΟΛ, η Snam, η Italgas, η Telecom Italia, μέσω της Sparkle Greece, πρώην ΙΩΆΝΝΗΣ ΤΣΑΜΊΧΑΣ, ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΎ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΊΟΥ ΑΘΉΝΑΣ Tεράστιες ευκαιρίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ο Ιωάννης Τσαμίχας είναι πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας από το 2010, ενώ από το 1988 μέχρι το 2010 ήταν εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποτελεί, λοιπόν, τον πλέον κατάλληλο για να μας κατατοπίσει σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας και τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζουν.

9 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ MedNautilus , ο όμιλος Grimaldi/ Μινωικές Γραμμές Α.Ε. Ακόμη, τα τρόφιμα (Barilla SpA και Euricom SpA μονάδες παραγωγής ζυμαρικών), τα ζαχαρώδη (Ferrero, με γραφείο αντιπροσωπείας), οι υπηρεσίες εστίασης (Autogrill, εστιατόρια κατά μήκος εθνικών οδών), η ένδυση/αξεσουάρ (Luxottica, Benetton, Prada, Armani, Calzedonia Holding SpA), τα τρόφιμα/διανομή (Granarolo 50,01% της Quality Brands International, που μετονομάστηκε το 2018 σε Granarolo Hellas) κ.ά. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως υποκαταστήματα στην Ελλάδα διατηρούν οι ιταλικές εταιρείες Fiat, Piaggio, Pirelli, Italfarmaco,Chiesi και Menarini-Angellini. Οι εταιρείες αυτές παράγουν στην Ελλάδα, προσφέρουν εργασία και δημιουργούν υπεραξία στο Made In Greece. Η ιταλική βιομηχανία είχε προβλήματα στην παραγωγή πρώτων υλών και πόσο επηρεάστηκαν οι ιταλικές εταιρείες; Υπήρχε πρόνοια στο πλαίσιο της κοινής εμπορικής πολιτικής εντός της Ε.Ε.; Προ της πανδημίας, η Ιταλία βρισκόταν ένα βήμα πριν από την οικονομική ύφεση. Μετά το lockdown και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, οι βιομηχανίες επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά σε καθιερωμένους ρυθμούς. Οι ιταλικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι είναι σε θέση να επιβιώσουν. Πολλοί επιχειρηματίες αναζήτησαν νέα προϊόντα, νέες αγορές και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ • Εξαγωγικές πιστώσεις (νόμος 227/77). Οι ιταλικές επιχειρήσεις προσφέρουν στους ξένους εισαγωγείς πιστώσεις με επιτόκια επιδοτούμενα από την τράπεζα Medio Credito Centrale. • Ασφάλιση εξαγωγών από τον οργανισμό SACE (αντίστοιχος του ΟΑΕΠ) και συμμετοχή σε μικτές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (νόμος 100/90). Ισχύει για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. • Χρηματοδότηση εξόδων συμμετοχής σε διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς (νόμος 304/90). Ισχύει για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. • Συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες (soft loans). Αφορά χρηματοδότηση αναπτυξιακών ή ανθρωπιστικού περιεχομένου έργων σε αναπτυσσόμενες περιοχές που εντάσσονται στις προτεραιότητες της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής. • Συμμετοχή σε μικτές επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες (νόμος 49/87 αρθ. 7) : Χρηματοδότηση μέσω της Medio Credito Centrale, που θέλουν να ιδρύσουν μικτές επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες με κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 3.250 δολαρίων. • Συνεργασία με χώρες εκτός Ε.Ε. (νόμος 212/92): χρηματοδοτικό εργαλείο που στοχεύει στην ανάπτυξη διμερών ή πολυμερών προγραμμάτων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ιταλικών οργανισμών και οργανισμών χωρών ΚΑΕ, Μεσογείου και Κεντρικής Ασίας για τη διευκόλυνσή της μετάβασης των χωρών αυτών στην οικονομία της αγοράς. • Επενδύσεις στα Βαλκάνια (νόμος 84/01). Χρηματοδοτεί τη συμμετοχή ιταλικών επιχειρήσεων σε επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στη σταθεροποίηση, ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των Βαλκανίων. Η διάθεση των κονδυλίων πραγματοποιείται μέσω των SIMEST, ICE, INFORMEST, Fiera del Levante και της Ένωσης Επιμελητηρίων (Unioncamere). Ποιο το πλάνο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου για την περαιτέρω σύσφιξη και ενδυνάμωση των εμπορικών - οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών; Το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας δραστηριοποιείται από το 1952 ως βασικός συνδετικός κρίκος της Ελλάδας και της Ιταλίας για την ανάπτυξη και την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών, καθώς και για τη δημιουργία αμοιβαίων επενδύσεων, στηρίζοντας τις δράσεις διεθνοποίησης των δύο χωρών. Καθημερινή ενασχόλησή μας είναι η παρουσίαση ιταλικών εταιρειών που προσδοκούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αλλά και η υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την ιταλική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και αφορά την εκπόνηση του προγράμματος «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 58 χώρες μέσα από 81 ιταλικά Επιμελητήρια». Στόχος του προγράμματος είναι η σύσταση μιας κοινής ομάδας φορέων που θα προγραμματίζουν, θα εξειδικεύουν και θα υλοποιούν συλλογικά δράσεις προώθησης του «Made in Greece». Βασικός συνεργάτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η Κεντρική Ένωση Διμερών Ιταλικών Επιμελητηρίων (Assocamerestero). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που βασίζεται στη συνδρομή 81 ιταλικών εμπορικών επιμελητηρίων σε 58 χώρες. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου μας (Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου της Αθήνας) στην Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας, καθώς και στην Κεντρική Ένωση Διμερών Ιταλικών Επιμελητηρίων, επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μπορείτε να μας αναφέρετε συγκεκριμένους κλάδους που αποτελούν την κορωνίδα της συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας; • Ενέργεια • Υποδομές • Τρόφιμα και ποτά • Χημικά • Τουρισμός

10 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο +30 210 72 13209 Δείτε στο link http://www.10q.it/ Το πρόγραμμα Marchio Ospitalita Italiana δημιουργήθηκε από την UNIONCAMERE ( Ένωση Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων) σε συνεργασία με την FIPE -Ιταλική Ομοσπονδία καταστημάτων κοινού- και με την επιχειρησιακή υποστήριξη του ISNART. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίσημη αναγνώριση των αυθεντικών ιταλικών εστιατορίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, η ανάπτυξη και η προώθηση των παραδοσιακών ιταλικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής, η αναβάθμιση της ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας, η αναβάθμιση της εικόνας των ιταλικών εστιατορίων στο εξωτερικό, που εγγυώνται την τήρηση των στάνταρ ποιότητας της ιταλικής φιλοξενίας, καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών και προωθητικών δράσεων για τα ιταλικά εστιατόρια στον κόσμο. Η αναγνώριση προέρχεται από την εμπειρία που αποκτήθηκε με το Βραβείο Ιταλική Φιλοξενία που ξεκίνησε στην Ιταλία το 2005 από την ISNART (Εθνικό Ίδρυμα Τουριστικών Ερευνών) για να βραβεύσει τις ιταλικές τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν τα υψηλότερα στάνταρ υπηρεσιών. Το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας είναι ένα από τα αναγνωρισμένα διμερή Ιταλικά Επιμελητήρια του κόσμου για τη διεκπεραίωση των υποψηφιοτήτων. To EΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ της Αθήνας είναι αναγνωρισμένο όργανο από το ιταλικό κράτος αναφορικά με τη διεκπεραίωση των υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα Marchio Ospitalita Italiana (Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας).

11 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Σπαγγέτι, πένες, λινγκουίνι ή λαζάνια; Όποιο είδος ζυμαρικού και αν προτιμάτε, το σίγουρο είναι πως η ιταλική κουζίναδεν θασας αφήσει παραπονεμένους, καθώς τα είδη ζυμαρικών είναι πολλά και γευστικά ενδιαφέροντα. Οι Έλληνες είναι μακαρονάδες! Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα ζυμαρικά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του International Pasta Organisation, σύμφωναμε ταοποία, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδαμε τημεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών ετησίως. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται φυσικά η Ιταλία, οι κάτοικοι της οποίας καταναλώνουν κατά κεφαλήν ετησίως 23,1 κιλά ζυμαρικών. Ακολουθεί η Τυνησία με 17 κιλά, η Βενεζουέλα με 12 κιλά και η Ελλάδα με 11,4 κιλά ζυμαρικών κατά κεφαλήν ετησίως. Την κατάταξη συμπληρώνει ηΧιλή, με 9,5 κιλά. Σπαγγέτι: Οβασιλιάς των ζυμαρικών Πολλοί διεκδικούν την πατρότητα του πιο διάσημου ζυμαρικού, τουσπαγγέτι, με μύθους νααναφέρουν πως ήρθε στην Ιταλία από την Άπω Ανατολή μέσω του εξερευνητή Μάρκο Πόλο, κάτι όμως που διαψεύδουν ιστορικοί που κάνουν λόγο για την αρχαιοελληνική καταγωγή του ζυμαρικού. Το «λάγανον» της αρχαίας Ελλάδας, μια φαρδιά ζύμη από αλεύρι και νερό που ξεραινόταν στον ήλιο και κοβόταν σε μακρόστενες λωρίδες, πέρασε τον 8ο αιώνα π.Χ. στη γειτονική Ιταλία και μετονομάστηκε σε «laganum». Σήμερα, τα ζυμαρικά Spaghetti είναι πρώτα σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο χάρηστο λεπτό και μακρόστενοσχήμα τους αλλά και στις μοναδικές γεύσεις που δημιουργούν με τη συνοδεία κρέατος, κιμά, σάλτσας, λαχανικών ή μανιταριών. Πένες: Οι αγαπημένες των καταναλωτών Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα είδη ζυμαρικών στην Ελλάδα είναι οι γνωστές σε όλους μας πένες, που χάρη στο μικρό κυλινδρικό τους σχήμα προτιμώνται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Η pasta penne γεννήθηκε στη Σικελία, με τους Ιταλούς να τη γεμίζουν συχνά με διάφορα υλικά (ρικόταήσπανάκι) ή να την σερβίρουν με κόκκινες ή κρεμώδεις σάλτσες και να την συνοδεύουν πάντα με καλό ιταλικό κρασί. Λινγκουίνι: Ησυντροφιά των θαλασσινών Οι περιφέρειες της Λιγουρίας και της Γένοβας διεκδικούν από κοινού τη γέννηση του ζυμαρικού λινγκουίνι, πουθυμίζει έντοναμιαμακριά, λεπτή, κυματιστή κορδέλα. Οι Ιταλοί προτιμούν να τομαγειρεύουν με θαλασσινά και να το συνδυάζουν με μύδια, ενώ πολλές φορές δημιουργούν νόστιμα πιάτα με Linguine και κόκκινη σάλτσα arrabbiata. Τορτελίνια: Οι μπουκίτσες με τη γέμιση-έκπληξη ΗΜοντένια και ηΜπολόνιαδηλώνουν περήφανα πως τα τορτελίνια είναι δικής τους έμπνευσης, αλλάόποιαπόλη και αν τα διεκδικεί, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι μικρές γευστικές μπουκίτσες ζυμαρικών, που συχνά γεμίζονται με προσούτο, χοιρινό ή με τυρί, δημιουργούν ένα πιάτο που δύσκολαθααφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Λαζάνια: Από την αρχαία Ελλάδα στηΝάπολη Ό,τι πιο κοντινό στο αρχαιοελληνικό «λάγανον», τα σημερινά λαζάνια έχουν μακρύ, επίπεδο και ορθογώνιο σχήμα με κυματιστές άκρες και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή χάρη στην εφευρετικότητα των κατοίκων της Νάπολης. Αποτελούν αγαπημένο συστατικό πολλών συνταγών και μαγειρεύονται συχνά με τυριά, κιμά, λαχανικάήσάλτσες. ΖΥΜΑΡΙΚΆ Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές Μπορεί εμείς όταν ακούμε τη λέξη «ζυμαρικά» να μπορούμε να απαριθμήσουμε 3-4 είδη, όμως οι «θησαυροί» της ιταλικής κουζίνας είναι πολύ περισσότεροι, με τους Ιταλούς να κάνουν λόγο για πάνω από 70 διαφορετικά είδη ζυμαρικών!

*Από την EURIMAC, τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ζυμαρικών στην Ελλάδα, που εξάγει… και στην Ιταλία!

Η γεύση που σε τραβάει! www.makvel.gr

14 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Οι ιταλικές μακαρονάδες είναι ξακουστές στα πέρατα του κόσμου, όμως και τα τυριά της ιταλικής κουζίνας είναι εκείνα που προσθέτουν μια ακόμη ξεχωριστή πινελιά γεύσης στα πιάτα που έχουν κατακτήσει τις καρδιές μας. Parmigiano Reggiano: Ο πρωταγωνιστής των ιταλικών τυριών Βασιλιάς των ιταλικών τυριών δεν είναι άλλος από το Parmigiano Reggiano, το γνωστότερο και πιο αγαπητό τυρί της Ιταλίας. Είναι τυρί ΠΟΠ και παράγεται μόνο στην Πάρμα, στην επαρχία Ρέτζο-Εμίλια, την Μπολόνια, τη Μόντενα και τη νότια Μάντοβα, που έχουν δικαίωμα χρήσης της συγκεκριμένης ονομασίας. Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα, με άρωμα ξηρών καρπών, που ωριμάζει δύο με τέσσερα χρόνια και συνήθως τρώγεται τριμμένο πάνω από μια απολαυστική ιταλική μακαρονάδα… Mozzarella di bufala di Campana: Ολευκός χρυσός Και μετά την παρμεζάνα, ποιοάλλο ιταλικό τυρί μας έρχεται αμέσως στο νου; Μα φυσικά η μοτσαρέλα. Το πλήρες όνομά της είναι Mozzarella di bufala di Campana και προέρχεται από το mozza, το τυρόπηγμα που κόβεται κατά τηδιαδικασίαπαραγωγής τυριού. Στην Ιταλία την αποκαλούν «λευκό χρυσό» χάρη στην ημι-μαλακή κρεμώδη γεύση της, που οφείλεται στο βουβαλίσιο γάλα της. Σε άλλες περιοχές την φτιάχνουν και με αγελαδινό γάλα, αλλά ηαυθεντική ιταλικήμοτσαρέλααπαιτεί γάλα από νεροβούβαλα που βόσκουν ελεύθεραστα λιβάδια της Καμπανίας. Gorgonzola: Το ιταλικό ροκφόρ Αποτελεί την ιταλική εκδοχή του γαλλικού ροκφόρ και πρόκειται για έναμπλε τυρί απόαγελαδινό γάλαμε δυνατό, διαπεραστικόάρωμα. Φτιάχνεται εδώκαι αιώνες στην ομώνυμη κοινότητα της Μητροπολιτικής Πόλης τουΜιλάνου και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την παραγωγή του μόνο σε ορισμένες ιταλικές επαρχίες. Οφείλει τις χαρακτηριστικές μπλε και πράσινες ραβδώσεις τουστις μεταλλικές ράβδους πουμπαινοβγαίνουν στο τυρί κατά τη διάρκεια της παρασκευής του και αποτελεί ένα τυρί με ιδιαίτερη γεύση, που «παντρεύεται» αρμονικάμε ιταλικό ριζότο. Pecorino Romano: Αιχμηρό και ιδιαίτερο Στη λέξηπρόβατο (pecora στα ιταλικά) χρωστάει το διάσημο ιταλικό τυρί το όνομά του με το Pecorino Romano, που φτιάχνεται στην επαρχία Λάτσιο, τη Σαρδηνία και την Τοσκάνη, να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό του είδους του. Πρόκειται για ένα σκληρό, αιχμηρό στη γεύση τυρί από πρόβειο γάλα, που σκληραίνει ακόμη περισσότερο με την πάροδο της ωρίμασής του και συνοδεύει μαγευτικά τα ζυμαρικά, ενώ στην Ιταλία σερβίρεται και σκέτο ως επιδόρπιοστο τέλος του γεύματος! Ricotta Romana: Καπνιστή και πατροπαράδοτη Το όνομά της σημαίνει σε μετάφραση αυτό πουψήνεται δύοφορές και χαρακτηρίζει πλήρως την κρεμώδη ρικότα πουφτιάχνεται απόορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παρασκευής τυριού. Έχει υπόγλυκη γεύση και μαλακή υφή και φτιάχνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Καλαβρία της Ιταλίας με παραδοσιακό τρόπο πουπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το κάπνισμά της με ξύλα. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί (αγελαδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο) και απευθύνεται σε όσους εκτιμούν όχι μόνο τις ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής προϊόντων. ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΓΕΥΣΗΣ Τα 5 διασημότερα τυριά της ιταλικής κουζίνας Η ιταλικήκουζίναδεν είναι διάσημημόνογιαταζυμαρικάκαι τηνπίτσααλλάκαι γιατατυριάτης,πουξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους.

WHATEVER YOU DO, DO IT WITH PASSION.

18 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Μπορεί η αγαπημένη πίτσα να έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιταλική κουζίνα, όμως ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η δημιουργία της μπορεί να αναζητηθεί στην αρχαία Ελλάδα. Με αλεύρι και νερό, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μια ζύμη που ξεραινόταν για ώρες στον ήλιο, τους πλακούντες (από το αρχαιοελληνικό πλακούς εκ του πλαξ-πλακός, που σημαίνει επίπεδος), τους οποίους και προτιμούσαν, γιατί ήταν εύκολοι στην παρασκευή και ιδιαίτερα φθηνοί. Η διαδρομή από την Περσία στη Ρώμη Οι πλακούντες γίνονται διάσημοι και τον 6ο αιώνα π.Χ. μεταφέρονται στα περσικά στρατεύματα, όταν οι στρατιώτες έψηναν στον καυτό ήλιο πάνω στις ασπίδες τους μια ζύμη που θύμιζε λεπτό ψωμί. Η ζύμη φθάνει πλέον στη Ρώμη και αναφορές για τους πλακούντες συναντάμε τόσο τον 3ο αιώνα π.Χ. όσο και τον 1ο αιώνα π.Χ. από το γευσιγνώστη Marcus Gavius Apicius, που ανέφερε σε μια συνταγή του μια βάση από ψωμί στην οποία έβαζε πάνω κοτόπουλο, τυρί, σκόρδο, πιπεριά και λάδι. Η ντομάτα αλλάζει τα δεδομένα Οι ντομάτες κάνουν επιτέλους την εμφάνισή τους στην ανθρώπινη ιστορία το 1522 και οι εφευρετικοί Ιταλοί τις μετατρέπουν σε σάλτσα, προσθέτοντάς την στη ζύμη, που πλέον έχει διανθιστεί και με άλλα υλικά. Ο 17ος αιώνας δημιουργεί μια νέα μόδα στη Νάπολη, με τους μεροκαματιάρηδες να χορταίνουν την πείνα τους με ένα περίεργο ζυμάρι, με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά, ένα πρωτότυπο φαγητό που παρασκεύαζαν οι «πιτσαγιόλοι» και που αποτελούσε αφορμή για τις ανώτερες τάξεις να επισκεφθούν τη φτωχική Νάπολη με τις πρωτότυπες γεύσεις. Η βασίλισσα Μαργαρίτα και η pizza-σύμβολο Το 1889, είναι χρονιά-σταθμός στην ιστορία της πίτσας. Η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου Α΄, η Μαργαρίτα, επισκέφθηκε τη Νάπολη για διακοπές και ακούγοντας τις φήμες για το περίεργο φαγητό που έφτιαχναν οι φτωχοί Ναπολιτάνοι, κάλεσε τον πιτσαγιόλο Raffaele Esposito, για να της φτιάξει τις περίφημες πίτσες του. Αγχωμένος ο Εσπόζιτο και θέλοντας να εντυπωσιάσει τη βασίλισσα, έφτιαξε τρία είδη πίτσας, η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες. Η βασίλισσα εντυπωσιάστηκε με την τρίτη πίτσα και έστειλε ευχαριστήριο γράμμα στον διάσημο πιτσαγιόλο, για να τον ευχαριστήσει. Και εκείνος, προς τιμήν της, ονόμασε την τρίτη πίτσα «μαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, συναντά κανείς όχι μόνο στις πιτσαρίες της Νάπολης αλλά σε όλο τον κόσμο. Στην πορεία των ετών, οι Ιταλοί μετανάστευσαν στο Σικάγο της Αμερικής και η πίτσα άλλαξε μορφή, ενώ προστέθηκαν δεκάδες συστατικά πάνω της, δημιουργώντας pizza για κάθε προτίμηση. Σήμερα, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες διαφορετικά είδη ζύμης -λεπτή, παχιά, σκεπαστή, γεμιστή με τυρί και μυρωδικά, ψημένη σε ξυλόφουρνο ή σε ηλεκτρικό φούρνο- ενώ τα συστατικά της ποικίλλουν. Όσο για τους Έλληνες; H pizza (μαζί με το «δικό μας» σουβλάκι) είναι οι πιο συχνές απαντήσεις στο ερώτημα «Τι θα παραγγείλουμε σήμερα;»… PIZZA Η κορωνίδα της ιταλικής κουζίνας Ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων έχει η γνωστή και αγαπημένη όλων μας, πίτσα, που από αγαπημένο πιάτο των φτωχών Ναπολιτάνων κατάφερε να κατακτήσει την Αμερική και στη συνέχεια όλο τον κόσμο.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=