RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

14 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Οι ιταλικές μακαρονάδες είναι ξακουστές στα πέρατα του κόσμου, όμως και τα τυριά της ιταλικής κουζίνας είναι εκείνα που προσθέτουν μια ακόμη ξεχωριστή πινελιά γεύσης στα πιάτα που έχουν κατακτήσει τις καρδιές μας. Parmigiano Reggiano: Ο πρωταγωνιστής των ιταλικών τυριών Βασιλιάς των ιταλικών τυριών δεν είναι άλλος από το Parmigiano Reggiano, το γνωστότερο και πιο αγαπητό τυρί της Ιταλίας. Είναι τυρί ΠΟΠ και παράγεται μόνο στην Πάρμα, στην επαρχία Ρέτζο-Εμίλια, την Μπολόνια, τη Μόντενα και τη νότια Μάντοβα, που έχουν δικαίωμα χρήσης της συγκεκριμένης ονομασίας. Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα, με άρωμα ξηρών καρπών, που ωριμάζει δύο με τέσσερα χρόνια και συνήθως τρώγεται τριμμένο πάνω από μια απολαυστική ιταλική μακαρονάδα… Mozzarella di bufala di Campana: Ολευκός χρυσός Και μετά την παρμεζάνα, ποιοάλλο ιταλικό τυρί μας έρχεται αμέσως στο νου; Μα φυσικά η μοτσαρέλα. Το πλήρες όνομά της είναι Mozzarella di bufala di Campana και προέρχεται από το mozza, το τυρόπηγμα που κόβεται κατά τηδιαδικασίαπαραγωγής τυριού. Στην Ιταλία την αποκαλούν «λευκό χρυσό» χάρη στην ημι-μαλακή κρεμώδη γεύση της, που οφείλεται στο βουβαλίσιο γάλα της. Σε άλλες περιοχές την φτιάχνουν και με αγελαδινό γάλα, αλλά ηαυθεντική ιταλικήμοτσαρέλααπαιτεί γάλα από νεροβούβαλα που βόσκουν ελεύθεραστα λιβάδια της Καμπανίας. Gorgonzola: Το ιταλικό ροκφόρ Αποτελεί την ιταλική εκδοχή του γαλλικού ροκφόρ και πρόκειται για έναμπλε τυρί απόαγελαδινό γάλαμε δυνατό, διαπεραστικόάρωμα. Φτιάχνεται εδώκαι αιώνες στην ομώνυμη κοινότητα της Μητροπολιτικής Πόλης τουΜιλάνου και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την παραγωγή του μόνο σε ορισμένες ιταλικές επαρχίες. Οφείλει τις χαρακτηριστικές μπλε και πράσινες ραβδώσεις τουστις μεταλλικές ράβδους πουμπαινοβγαίνουν στο τυρί κατά τη διάρκεια της παρασκευής του και αποτελεί ένα τυρί με ιδιαίτερη γεύση, που «παντρεύεται» αρμονικάμε ιταλικό ριζότο. Pecorino Romano: Αιχμηρό και ιδιαίτερο Στη λέξηπρόβατο (pecora στα ιταλικά) χρωστάει το διάσημο ιταλικό τυρί το όνομά του με το Pecorino Romano, που φτιάχνεται στην επαρχία Λάτσιο, τη Σαρδηνία και την Τοσκάνη, να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό του είδους του. Πρόκειται για ένα σκληρό, αιχμηρό στη γεύση τυρί από πρόβειο γάλα, που σκληραίνει ακόμη περισσότερο με την πάροδο της ωρίμασής του και συνοδεύει μαγευτικά τα ζυμαρικά, ενώ στην Ιταλία σερβίρεται και σκέτο ως επιδόρπιοστο τέλος του γεύματος! Ricotta Romana: Καπνιστή και πατροπαράδοτη Το όνομά της σημαίνει σε μετάφραση αυτό πουψήνεται δύοφορές και χαρακτηρίζει πλήρως την κρεμώδη ρικότα πουφτιάχνεται απόορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παρασκευής τυριού. Έχει υπόγλυκη γεύση και μαλακή υφή και φτιάχνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Καλαβρία της Ιταλίας με παραδοσιακό τρόπο πουπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το κάπνισμά της με ξύλα. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί (αγελαδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο) και απευθύνεται σε όσους εκτιμούν όχι μόνο τις ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής προϊόντων. ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΓΕΥΣΗΣ Τα 5 διασημότερα τυριά της ιταλικής κουζίνας Η ιταλικήκουζίναδεν είναι διάσημημόνογιαταζυμαρικάκαι τηνπίτσααλλάκαι γιατατυριάτης,πουξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=