RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

6 Special Edition ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Espresso: Η γεύση της ιταλικής φινέτσας Γέννημα-θρέμμα της ιταλικής εφευρετικότητας, ο καφές εσπρέσο δημιουργήθηκε από την ανάγκη για ταχύτητα. Πρόκειται έναν πολύ δυνατό καφέ με έντονο άρωμα, που δημιουργείται από το ζεστό νερό που διαπερνά τον ψιλοκομμένο καφέ με πίεση 9 μπαρ (τη βέλτιστη πίεση των επαγγελματικών μηχανών εσπρέσο). Ο καφές εσπρέσο γεννιέται στο Τορίνο το 1884 χάρη στην εφεύρεση της μηχανής για την παραγωγή του από τον Angelo Moriondo. Ο ίδιος προσπάθησε να κατασκευάσει και εμπορικά τη συσκευή που χρησιμοποιούσε ατμό και βραστό νερό, αλλά το μηχάνημα δεν παρήχθη ποτέ και το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Το 1906, οι Luigi Bezzera και Desiderio Pavoni δημιουργούν μια βελτιωμένη εκδοχή της μηχανής εσπρέσο του Moriondo. Ωστόσο, και αυτή η μηχανή έχει ατέλειες, με αποτέλεσμα ο καφές να μην έχει πάντοτε την ίδια γεύση αλλά ούτε και το ίδιο μέγεθος. Το 1940, ο Achille Gaggia ήταν εκείνος που έφερε την επανάσταση στον καφέ εσπρέσο. Με αλλαγές στις μηχανές, ανέβασε την πίεση στα 8-10 bars και επέτρεψε στον barista να έχει τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης. Ωστόσο, η πίεση δημιουργούσε πλέον τη χαρακτηριστική κρέμα στον εσπρέσο, που δεν άρεσε καθόλου στους Ιταλούς και την αφαιρούσαν με το κουταλάκι. Ο δαιμόνιος Gaggia έλυσε και αυτό το πρόβλημα, λανσάροντας τον espresso caffe crema, ως κάτι νέο και μοναδικό, με τους Ιταλούς να αγκαλιάζουν τελικά με ενθουσιασμό το νέο είδος ροφήματος. Σήμερα, ο εσπρέσο έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και όλο και περισσότεροι καταναλωτές υποκύπτουν στο ξεχωριστό του άρωμα. Όσο για το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο; Σύμφωνα με τους Ιταλούς, απαραίτητα είναι τα «4Μ»: η Macchina, η μηχανή του εσπρέσο, το Macinazione, το σωστό άλεσμα των κόκκων, το Miscela, το χαρμάνι που χρησιμοποιείται, και τέλος, το Mano, το χέρι δηλαδή του μπαρίστα, ο ανθρώπινος παράγοντας. Ιταλίας, που αναζητά μια φθηνή τροφή για να ξεχάσει την πείνα του. Η Νάπολη είναι ωστόσο η πόλη που ευθύνεται για τη βιομηχανοποίηση των ζυμαρικών. Μέχρι τότε, τα ζυμαρικά κατασκευάζονταν με… τα πόδια, που πατούσαν πάνω στο φρέσκο ζυμάρι, προκειμένου να γίνει λεπτό και μακρόστενο. Ο βασιλιάς της Νάπολης, Φερδινάνδος ΙΙ, ωστόσο, προσέλαβε έναν διάσημο μηχανικό, τον Cesare Spadaccini, για να βελτιώσει τη διαδικασία και εκείνος αντικατέστησε το… ποδοπάτημα με μια χάλκινη μηχανή πίεσης στο ζυμάρι, ενώ πρόσθεσε και βραστό νερό στο φρεσκοαλεσμένο σιμιγδάλι, δίνοντας στα ζυμαρικά μια νέα μορφή. Αλλά και ετυμολογικά φαίνεται πως η νότια Ιταλία έβαλε τη σφραγίδα της στα σημερινά μακαρόνια, καθώς εικάζεται πως η λέξη «μακαρόνι» προέρχεται από τη σικελική λέξηmaccaruni, που περιγράφει τη ζύμη που διαμορφώνεται με την εφαρμογή πίεσης και δύναμης. Η μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της Η νότια Ιταλία είναι και εκείνη που θα δώσει στη συνέχεια πολλά από τα χαρακτηριστικά της στην ιταλική κουζίνα. Τα εύφορα αμπέλια της Ιταλίας με το κεχριμπαρένιο κρασί, οι κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες που «έδεσαν» μαζί με το σκόρδο σε πικάντικες σάλτσες αλλά και το πηχτό, νόστιμο ελαιόλαδο, που απλώθηκε σε πεντανόστιμες μπρουσκέτες, δημιούργησαν μια κουζίνα απαράμιλλη στο είδος της, που δικαίως διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η ιταλική κουζίνα, που μαζί με την ελληνική αποτελούν την κυριότερη έκφραση της μεσογειακής διατροφής, ωφελεί πολλαπλά την υγεία χάρη στην απλότητα των πιάτων της και στα ανόθευτα υλικά της. Πρότυπο διατροφής πλέον, η μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής όσων την προτιμούν, καθώς εμφανίζουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων δυτικών κοινωνιών. Η χρήση του παρθένου ελαιόλαδου, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, έχει συσχετιστεί με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου και με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή και κατ΄ επέκταση και η ιταλική κουζίνα, προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνει το σωματικό βάρος ενώ όσοι την προτιμούν, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αλλά, πέρα από τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία, η ιταλική κουζίνα έχει άρρηκτα συνδεθεί και με τον χαλαρό και διασκεδαστικό τρόπο ζωής της Μεσογείου, όπου ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών ή μία λαχταριστή πίτσα συνοδεύονται πάντα από δροσερό κρασάκι, χορταστικές σαλάτες, τραγούδι και καλή παρέα. Η ιταλική κουζίνα, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί, αναφέρουν συχνά πολλοί οπαδοί της, καθώς η αξεπέραστη γεύση της δεν θα είχε καμία απολύτως αξία χωρίς τη μεσογειακή καλοπέραση…

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=