RETAILTODAY SPECIAL EDITION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ιταλική κουζίνα: Στην κορυφή της γεύσης - και όχι άδικα ¾ ΙΤΑΛΙΚΉ ΚΟΥΖΊΝΑ: ΑΠΌ ΤΑ ΒΆΘΗ ΤΩΝ ΑΙΏΝΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΌ ΜΑΣ ΤΡΑΠΈΖΙ....................................................... 4 ¾ Γ. ΤΣΑΜΊΧΑΣ: TΕΡΆΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΊΕΣ ΕΝΊΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΎΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ........................................................8 ¾ ΖΥΜΑΡΙΚΆ: ΟΙ ΜΕΓΆΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΈΣ ............................... 11 ¾ ΤΑ 5 ΔΙΑΣΗΜΌΤΕΡΑ ΤΥΡΙΆ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ............ 14 ¾ PIZZA: Η ΚΟΡΩΝΊΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ........................ 18 ΕΚΔΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΒUSINESS DEVELOPMENT MANAGER KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟI RETAIL PROJECT ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ XΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ISSN: 2732-804X Οι απόψεις των συντακτών των δημοσιευμάτων δεν αποτελούν αναγκαία και απόψεις του εκδότη και του ιδιοκτήτη της έκδοσης. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή μετάδοση όλου ή μέρους της έκδοσης χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022 Μικράς Ασίας 43, 152 33, Χαλάνδρι Τηλ: 210 77.12.400 | Fαχ: 210 77.85.097 e-mail: info@direction.gr | www.direction.gr Απλή αλλά συνάμα περίπλοκη, η ιταλική κουζίνα συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις δημοφιλέστερες κουζίνες όλου του κόσμου. Βασισμένη στα απλά υλικά και στις αγνές πρώτες ύλες, η ιταλική κουζίνα κατέκτησε τις προτιμήσεις των περισσότερων καταναλωτών χάρη σε πιάτα που μπορεί μεν να μη φαντάζουν περίπλοκα, αλλά παραπέμπουν σε γεύσεις που μας ταξιδεύουν νοερά σε οικογενειακά τραπέζια, οικειότητα, γέλια, φίλους και ζωηρές παρέες. Χαρακτηριστική εκπρόσωπος της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, που βασίζεται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, παρθένο ελαιόλαδο, ελάχιστο κρέας, μπόλικα λαχανικά και καλό κρασί, η ιταλική κουζίνα έγινε διάσημη όχι τόσο για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της, αλλά κυρίως γιατί κατόρθωσε να αποτυπώσει εύγλωττα σε ένα πιάτο την ιστορία ενός λαού που με ελάχιστα υλικά δημιουργούσε γεύσεις παραδεισένιες. Και αυτή η απλότητα είναι εκείνη που ακόμη και σήμερα κάνει τους Ιταλούς να αναφέρονται στην κουζίνα τους ως «cucina povera», την κουζίνα των φτωχών ανθρώπων του μόχθου από τις λαϊκές γειτονιές της Σικελίας και της Νάπολης, που έστηναν αξέχαστα γλεντάκια μετά τη δουλειά πάνω από πιάτα με αχνιστές μακαρονάδες με σάλτσες από ζουμερές μεσογειακές τομάτες, πίτσες με νόστιμα τυριά και κρασί κεχριμπαρένιο. Σήμερα, που οι τοπικές γεύσεις και οι κουζίνες του κόσμου έχουν περάσει πλέον σε επαγγελματικά χέρια και που τα υλικά από κάθε σημείο του πλανήτη βρίσκονται στα ράφια σχεδόν όλων των σούπερ μάρκετ, η ιταλική κουζίνα, αντί να παραγκωνίζεται από άλλες περισσότερο gourmet και εκλεπτυσμένες γεύσεις, πρωταγωνιστεί χάρη στην αυθεντικότητα, τα θρεπτικά συστατικά της και τις μοναδικές γεύσεις της. Ίσως γιατί, όπως συχνά λένε κορυφαίοι σεφ, είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις την απλότητα…

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxNzc=