Η ιστορία της Τσακίρης ξεκίνησε το 1954, όταν ο Γεώργιος Τσακίρης
δημιούργησε την πρώτη μονάδα παραγωγής πατατοτσίπς, στο υπόγειο
του σπιτιού του στην Αθήνα. Ο εξοπλισμός του αποτελείτο από απλές και
καθημερινές συσκευές, η συσκευασία των τσιπς γινόταν στο χέρι και ο
ίδιος ο Γ. Τσακίρης είχε αναλάβει τη διανομή στα κοντινά θερινά σινεμά και
ζαχαροπλαστεία, πεζός.
Από τις αρχές του 1960 και έπειτα, ο Τσακίρης συνεχώς επεκτείνει την
παραγωγή του και εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό του, καθώς η ζήτηση
αυξάνεται. Η μονάδα της Αταλάντης δημιουργείται το 1997 και διαθέτει νέο
υπερσύγχρονο και αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, ο οποίος λειτουργεί υπό
αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ η υιοθέτηση του ποιοτικού
συστήματος HACCP διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου
προϊόντος.
Σήμερα, η καινοτομία και η ποιότητα των Τσακίρης στεγάζονται
στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αταλάντη Φθιώτιδας, όπου σε μια
υπερσύγχρονη βιομηχανική εγκατάσταση 25.000 τ.μ. παράγονται
πλέον όλα τα προϊόντα Τσακίρης. Η εταιρεία αναβαθμίζει συνεχώς το
εργοστάσιο, τόσο σε επίπεδο ποιότητας και διαδικασιών, όσο και σε επίπεδο
περιβαλλοντικών επιδόσεων, ενώ εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, πιο φιλικές
προς το περιβάλλον. Η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων Τσακίρης
διατηρείται «αγνή», ενώ οι άνθρωποι της εταιρείας διαδραματίζουν
σημαντικό ρόλο σε αυτήν, διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων
πουφτάνουν στον τελικό καταναλωτή.
Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι να συνεχίσει να προσφέρει στους
Έλληνες καταναλωτές ποιοτικά προϊόντα, με ελληνική ταυτότητα και
σε προσιτές τιμές. Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η Τσακίρης συνεχίζει να
αναπτύσσεται και να επενδύει στην καινοτομία και την τεχνολογία, ώστε να
ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των καταναλωτών. Πρόσφατα παρουσίασε
τη νέα σειρά chips Τσακίρης Τρυπάτο από 100%φυσικές, διαλεχτές πατάτες,
σε τρεις μοναδικές γεύσεις, ανταποκρινόμενη στις γευστικές προτιμήσεις
αλλά και στις ανάγκες των Ελλήνων.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ
Δυναμική πορεία στην ελληνική αγορά
σνακ με συνεχείς καινοτομίες
Η Τσακίρης, με μακροχρόνια παράδοση στην παραγωγή snacks πατάτας υψηλής ποιότητας
από το 1954, συνεχίζει να εξελίσσεται, επενδύοντας στην καινοτομία και στην τεχνολογία,
ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των καταναλωτών.
ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ:
Αξιοποίηση παρα-προϊόντων
Στον Τσακίρη, στη προσπάθειά μας να ελαχιστοποιήσουμε τα τελικά
απόβλητα, επιδιώκουμε να αξιοποιούμε το 100% των πατατών, αλλά
και των παρα-προϊόντων, όπως η φύρα της πατάτας, το τηγανισμένο
λάδι κτλ. Για το λόγο αυτό προχωράμε στις παρακάτω ενέργειες:
• το τηγανισμένο λάδι πωλείται σε εταιρείες σαπωνοποιίας και γίνεται
σαπούνι. Σαν αποτέλεσμα το 2014 πωλήθηκαν περίπου 35 kgr/
ημέρα.
• η ωμή φύρα πατάτας (υπόλειμμα) διατίθεται δωρεάν σε τοπικούς
ζωοτρόφους. Το 2014 διατέθηκαν περίπου 1.800,6 kgr/ημέρα.
• η τηγανισμένη φύρα από πατατάκια (υπόλειμμα) πωλείται σε
τοπικούς ζωοτρόφους. Το 2014 πωλήθηκαν περίπου 432,5 kgr/
ημέρα.
• υπολείμματα αμύλου πατάτας πωλούνται στη χαρτοποιία
Φθιώτιδας και μετατρέπονται σε κόλλα για κιβώτια. Το 2014
πωλήθηκαν περίπου 550,4kgr/ημέρα.
Ως αποτέλεσμα της παραγωγικής μας διαδικασίας, το 94,5% των
πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε, μετατρέπεται σε πατατοτσίπς.