Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  24 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 48 Next Page
Page Background

24

[

healthy

today

]

KAΛΟΚΑΙΡΙ 2015

Ω

φέλιμες για την υγεία

αλλά και ανθυγιεινές

αλλαγές στις διατροφικές

συνήθειες των ενηλίκων όλου

του κόσμου κατέδειξε πρόσφατη

μελέτη, που αξιολόγησε 325

έρευνες, οι οποίες καλύπτουν το

88,7% του ενήλικου παγκόσμιου

πληθυσμού. Από τα ευρήματα

αυτής της μελέτης καταδείχθηκε

ότι την τελευταία 20ετία

βελτιώθηκε η διατροφή των

λαών παγκοσμίως, το παράδοξο

όμως είναι ότι ταυτόχρονα

αυξήθηκε και η κατανάλωση

των ανθυγιεινών τροφών.

Οι ερευνητές προχώρησαν σ’ αυτή την

ανάλυση εξαιτίας του κύριου ρόλου

της διατροφής τόσο στην υγεία όσο

και στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου,

καθώς η κακή ποιότητά της είναι η κύ-

ρια αιτία θνησιμότητας και αναπηρίας

παγκοσμίως. Τα διεθνή επισιτιστικά

προγράμματα επικεντρώνονται στην

ασφάλεια των τροφίμων και την ανε-

πάρκεια των μικροθρεπτικών συστα-

τικών, χωρίς να δίνεται η απαραίτητη

έμφαση στην επιβάρυνση της υγείας

εξαιτίας των μη μεταδοτικών χρόνιων

ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης και η

παχυσαρκία, οι οποίες ξεπερνούν πια

αυτές που οφείλονται σε υποσιτισμό

σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ελλιπής εικόνα

Η συγκεκριμένη διαπίστωση προκά-

λεσε ανησυχία και αυξανόμενη ανά-

γκη για βελτίωση της πολιτικής για τα

τρόφιμα και τη διατροφή από τα κράτη.

Η ελλιπής εικόνα για τις διατροφικές

συνήθειες των ανθρώπων παγκοσμίως

εξαιτίας της αποσπασματικής καταγρα-

φής και μελέτης τους, δεν επέτρεπαν

τη σωστή εκτίμηση των διατροφικών

συνηθειών υποσυνόλων του πληθυ-

σμού μιας χώρας, όπως για παράδειγμα

των ανδρών συγκριτικά με αυτή των

γυναικών, ενώ λίγα ήταν γνωστά για

τις διατροφικές συνήθειες σε όλο τον

κόσμο με βάση την κατανάλωση υγι-

εινών τροφών και θρεπτικών συστα-

τικών σε σχέση με την κατανάλωση

ανθυγιεινών τροφών και θρεπτικών

συστατικών.

Η μελέτη

που δημοσιεύτηκε στην επι-

θεώρηση Lancet Global Health, απο-

σκοπούσε στην αποτύπωση των πα-

γκόσμιων μεταβολών (ή τάσεων) των

διατροφικών συνηθειών σε εθνικό και

παγκόσμιο επίπεδο και σε αξιολόγηση

της ετερογένειας βάσει ηλικίας, φύλου,

εθνικού εισοδήματος, και είδους των

διατροφικών συνηθειών. Οι ερευνητές

αξιολόγησαν την παγκόσμια κατανά-

λωση των βασικών διατροφικών ειδών

(τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά) ανά

περιοχή, έθνος, ηλικία, φύλο από το

1990 έως και το 2010, μέσω εκτίμησης

της μεγαλύτερης κατανάλωσης δέκα

υγιεινών διατροφικών ειδών και της

μικρότερης κατανάλωσης επτά ανθυ-

γιεινών τροφών.

Τα ευρήματα

έδειξαν ότι κατά μέσο

όρο, τις καλύτερες διατροφικές συνή-

θειες είχαν οι ενήλικες μεγαλύτερης

ηλικίας σε σύγκριση με τους νεότερους

ενήλικες, και οι γυναίκες σε σύγκριση

με τους άνδρες. Σε σύγκριση με τις χώ-

ρες χαμηλού εισοδήματος, οι χώρες με

υψηλό εισόδημα είχαν καλύτερη δια-

τροφή βασιζόμενη στις υγιεινές τρο-

φές, αλλά ουσιαστικάφτωχό διαιτολό-

γιο βασισμένο σε ανθυγιεινές τροφές.

Οι διακυμάνσεις

Ημεγαλύτερη διακύμανση σημειώθη-

κε στην κατανάλωση προϊόντων ολι-

κής αλέσεως, στους χυμούς φρούτων,

ξηρών καρπών και σπόρων, οσπρίων,

γάλακτος, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

προερχόμενων από θαλασσινά, φυτι-

κών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ζάχαρης-

αναψυκτικών, και επεξεργασμένων

κρεάτων. Μικρότερες αλλά ουσιαστι-

κές διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στα

κορεσμένα λιπαρά, τα trans λιπαρά, τη

χοληστερόλη και το νάτριο.

Μεταξύ των 17 διατροφικών παραγό-

ντων που συμβάλλουν στα διατροφι-

κά πρότυπα, η συσχέτιση μεταξύ των

χωρών ήταν μέτρια ή μικρή.

Οι διατροφές

και οι τάσεις ήταν πολύ

ετερογενείς σε όλες τις περιοχές του

κόσμου. Για παράδειγμα, και οι δύο

τύποι διατροφικών προτύπων (κατα-

νάλωση υγιεινών και ανθυγιεινών δι-

ατροφικών ειδών) βελτιώθηκαν στις

χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά επι-

δεινώθηκαν σε ορισμένες χώρες χαμη-

λού εισοδήματος στην Αφρική και την

Ασία. Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος

έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση των δι-

ατροφικών συνηθειών όσον αφορά τις

υγιεινές τροφές, αλλά τη μεγαλύτερη

επιδείνωση των διατροφικών συνη-

θειών όσον αφορά την κατανάλωση

ανθυγιεινών τροφών.

Δηλαδή αυξήθηκε

η κατανάλωση

υγιεινών τροφών, ενώ ταυτόχρονα

παρατηρήθηκε και αύξηση της κατα-

νάλωσης ανθυγιεινών ειδών σε όλο

τον κόσμο, με ανομοιογένεια μεταξύ

των χωρών και περιοχών, γεγονός που

υποδηλώνει τις στρατηγικές και προτε-

ραιότητες που πρέπει να τεθούν προ-

κειμένου να βελτιωθούν οι διατροφικές

συνήθειες.

Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι

παρότι οι ενήλικες έχουν πειστεί ότι οι

υγιεινές επιλογές προάγουν την υγεία

και ευεξία τους, ταυτόχρονα επιλέγουν,

δυστυχώς, να τρώνε και ανθυγιεινά,

χάνοντας τα όποια οφέλη τους προ-

σφέρει η αύξηση της κατανάλωσης

για παράδειγμα λαχανικών, φρούτων

και προϊόντων ολικής αλέσεως.

Η προαγωγή

της υγείας που αποτε-

λεί την προτεραιότητα όλων έγκειται

στις καλύτερες διατροφικές επιλογές

οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν από

συμπληρώματα διατροφής προκειμέ-

νου να καλυφθούν τυχόν κενά σ’ αυτή.

Η λήψη βιταμινών και άλλων διατρο-

φικών συμπληρωμάτων μπορούν να

επιδράσουν θετικά στον οργανισμό και

να τον ωφελήσουν σε βάθος χρόνου,

ιδιαίτερα των ανθρώπων που αποτυγ-

χάνουν συστηματικά να ακολουθήσουν

μια υγιεινή διατροφή, συμβάλλοντας

στη βελτίωση της υγείας και χαρίζο-

ντας τελικά μακροβιότητα και καλύ-

τερη ποιότητα ζωής.

Πόσο υγιεινά τρεφόμαστε;

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης

Τα τελευταία 20 χρόνια βελτιώθηκε παγκοσμίως η διατροφή των λαών.

Πώς γίνεται όμως, ταυτόχρονα, να αυξήθηκε και η κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφών;

Υγιεινή

διατροφή

Τσαντ

Μαλί

Καμερούν

Γουιάνα

Τυνησία

Οι

5

χώρες

με την καλύτερη

διατροφή

Αρμενία

Ουγκάντα

Βιετνάμ

Ουγγαρία

Βέλγιο

Οι

5

χώρες

με τη χειροτερη

διατροφή