«ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2014

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να παραμείνουν κερδοφόρες και να αναπτυχθούν, αναδείχθηκαν και βραβεύθηκαν στην εκδήλωση «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε η Direction Business Network, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν περισσότερα από 300 άτομα από το χώρο των επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής και της δημοσιογραφικής κοινότητας, περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις, με βασικό άξονα το motto «H Επιχειρηματικότητα – Μοναδικός Πυλώνας Ανάπτυξης», σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο εκδότης Βαγγέλης Παπαλιός, ο οποίος επισήμανε πως οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται σήμερα να επιτελέσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, «να ηγηθούν διά του παραδείγματος, να δείξουν την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, να επανατοποθετήσουν τα κέρδη τους, για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παρουσιάσουν με έμπρακτο τρόπο στους δυνητικούς ξένους επενδυτές πως η ελληνική αγορά και η οικονομία διαθέτουν τα εχέγγυα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τύχουν και της ανάλογης υποστήριξης και αρωγής από την πολιτεία.

Η έκτακτη πολιτική επικαιρότητα και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή δεν επέτρεψαν την παρουσία στην εκδήλωση της Υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς και του Υφυπουργού Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση. Η κ. Τζάκρη, σε χαιρετισμό που απέστειλε, τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σταθεί δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν και έχουν προοπτικές και πως βασική της επιδίωξη είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τον κ. Χαρίτση αναπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων ως τις βασικότερες προϋποθέσεις επιβίωσης της επιχειρηματικότητας, ενώ ανέφερε πως η πολιτική της Γενικής Γραμματείας έχει σαν στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεσμών πίστωσης, καθώς και τη χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούν οι περιστάσεις.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του ΣΕΒ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, η οποία οδηγεί σε επενδύσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία και τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους Δημήτρη Πισιμίση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BIC – ΒΙΟΛΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΒΙΑΝΕΞ, και Κωνσταντίνο Κατσαρό, Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΛΒΑΛ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και στα επιτεύγματα των επιχειρήσεών τους καθώς και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, τον κύκλο των συζητήσεων άνοιξε ένα panel αποτελούμενο από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για το πλαίσιο υγιούς επανεκκίνησης της αγοράς, με κοινό τόπο να αποτελεί η παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται εισαγωγή νέων κεφαλαίων, τα οποία για να προσελκύσει, θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Παπανδρόπουλος και Ζώης Τσώλης, ενώ συμμετείχαν οι Θεόδωρος Τρύφωνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων,

Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.

Τη σκυτάλη πήραν δύο panels που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική σκηνή. Το πρώτο είχε θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες & Επενδύσεις», ενώ το δεύτερο έφερε τον τίτλο «Τεχνολογία και Καινοτομία». Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Ανέστης Ντόκας και Αχιλλέας Χεκίμογλου. Στο πρώτο panel συμμετείχαν οι Γιώργος Βελέντζας, Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Duty Free Shops, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Creta Farms, Γιάννης Καλλίγερος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas και Θωμάς Ζιώγας, Διευθύνων Σύμβουλος ΝΑΙ Hellas.

Στο panel «Τεχνολογία και Καινοτομία» συμμετείχαν οι Κώστας Γεράρδος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Πλαίσιο Computers, Βασίλης Κάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Pharmathen, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος DIS και Μαρίκα Λάμπρου, Γενική Διευθύντρια Intersys.

Guest Speaker ήταν ο γνωστός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και διακεκριμένος προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος μίλησε από τη δική του σκοπιά και εμπειρία για θέματα ηγεσίας και επίτευξης στόχων και αποτελεσμάτων.

Στο αποκορύφωμα της βραδιάς, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης (2010-2014), παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αθροιστική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων), με τα στοιχεία να προέρχονται από την ετήσια έκδοση «Οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας – 2015», που κυκλοφόρησε από την Direction Business Network.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τo βραβείο τους παρέλαβαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

Δημόσιος Τομέας: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ

Ιδιωτικός Τομέας: Cosmote, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Jumbo, Folli Follie Group, ΜΕΤΚΑ, Αττική Οδός, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestlé Ελλάς, Άκτωρ, Hellenic Duty Free Shops, Βic BΙΟΛΕΞ, Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΒΙΑΝΕΞ, METRO, ΕΛΒΑΛ, Βιοϊατρική, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ΓΡ. Σαράντης, Πλαίσιο Computers, Autohellas (Hertz), Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες, Pharmathen, Σάνη, Toyota Ελλάς, Oteglobe, Τιτάν Τσιμέντων, Αττικές Διαδρομές.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του ΣΕΒ. Χρυσός χορηγός ήταν η DIS. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες AB Bασιλόπουλος, ΒΙΑΝΕΞ, Genesis Pharma, Interamerican, Nestlé, ΝΑΙ Ηellas, Wedia και Leaseplan. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα μέσα του ΔΟΛ Το Βήμα, ΒΗΜΑgazino και tovima.gr. Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν οι ιστοσελίδες Euro2day, ΒusinessNews.gr και advertising.gr και Χορηγός τηλεοπτικής επικοινωνίας το κανάλι SBC. Υποστηρικτής ήταν η Ελληνικά Κελάρια Οίνων. Επίσης την εκδήλωση στήριξαν οι εταιρείες Future Models (Απονομές) και Σάμινθος (Δημιουργός Βραβείων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με:

Asset Ogilvy Public Relations: Μαρία Ηλιοπούλου, e-mail maria.iliopoulou@assetogilvy.gr, τηλ.: 210 6660405 και Direction Business Network: Λίνα Δέδε, e-mail: dede@direction.gr, τηλ.: 210 7712400.